Οι αναλυτές απαντούν: Γιατί βρέθηκαν στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές
- 04/10/2018, 10:06
- SHARE
Ειδικοί της αγοράς δίνουν στο Fortune τις δικές τους εξηγήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο.
Σαράντα περίπου μέρες μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια η ατμόσφαιρα στο Χρηματιστήριο κάθε άλλο παρά πανηγυρική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού η βουτιά των τραπεζικών μετοχών άγγιξε τα όρια του sell off, οδηγώντας στη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πτώση που σημειώθηκε χθες στο ΧΑ (ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%) ήταν ανάλογη με αυτή που κατεγράφη αρχές Απριλίου του 2017, διαψεύδοντας τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και ήθελαν την αγορά να κινείται ανοδικά.
Μικρή ανοδική αντίδραση αμφιβόλου διάρκειας
Οι λόγοι για αυτές τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα κινήσεις είναι πολλοί και σε ένα ποσοστό προβλέψιμοι. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, η προσοχή στρέφεται στις μετοχές των Τραπεζών, η κεφαλαιοποίηση των οποίων έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Τονίζει πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωναν οι Τράπεζες έδειξαν επιβράδυνση ή και μείωση στα αναμενόμενα έσοδα, ενώ και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται με πιο αργούς ρυθμούς. Σε αυτό προστέθηκε η κρίση των αναδυόμενων αγορών , η αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη, λόγω Ιταλίας ,και η μη πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με το μικρό έως ελάχιστο βάθος της ελληνικής αγοράς, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
«Το σπίρτο πάνω από τις κεφαλαιοποιήσεις ήταν οι πιθανές ανάγκες εύρεσης κεφαλαίων από πλευράς Τραπεζών, καθότι η λειτουργική κερδοφορία δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Και τελικά η φωτιά που το άναψε ήταν η προσωρινή, ελπίζουμε, αδυναμία της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Αγγελετόπουλος προσθέτοντας πως, όπως σε κάθε φωτιά έτσι και στο Χρηματιστήριο, υπήρξαν θύματα και παράπλευρες απώλειες, ενδεχομένως και υπερβολές . Η εκτίμησή του είναι πως υπάρχει πιθανότητα τις προσεχείς ημέρες να δούμε μία σημαντική ανοδική αντίδραση. Ωστόσο, το ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι η αντίδραση αλλά η διάρκειά της.
Το 2019 έρχονται ενέσεις ρευστότητας για όλες τις τράπεζες
Για τον Ηλία Ζαχαράκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fast Finance, όλα ξεκίνησαν πιθανόν από το αίτημα του SSM στην Τράπεζα Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες για το 2018. Τα επιτόκια που υπάρχουν στην αγορά είναι πάνω από το 10% μιας και το ρίσκο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Ο κ. Ζαχαράκης δεν αποκλείει μάλιστα το γεγονός, εντός του 2019 και οι υπόλοιπες τράπεζες να υιοθετήσουν τη συνταγή των κεφαλαιακών ενέσεων. «Οι έχοντες μετοχές βρίσκουν την ευκαιρία να πιέσουν την κατάσταση πουλώντας σε μία αγορά ρηχή με αποτέλεσμα να δούμε αυτό το ντόμινο. Τα margin που σπάνε καθημερινά είναι αρκετά για να υπάρξει ανατροφοδότηση της πίεσης και για να προκαλέσουν απώλειες στον τραπεζικό κλάδο της τάξης του 20%» τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.
Η συνέχεια, όπως λέει είναι γνωστή, αφού χάρη σε μια τέτοια υπερβολή δόθηκε η ευκαιρία σε κάποια funds να αγοράσουν ή να κλείσουν short θέσεις.
Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει πως είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των NPLs και NPEs όταν ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε σημαντικές διαγραφές, ρυθμίσεις και πωλήσεις πακέτων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπολόγιζαν να πιάσουν.
«Το άνοιγμα των capital control, τουλάχιστον στο εσωτερικό, ήταν περισσότερο μία προσπάθεια να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στο σύστημα, η οποία όμως οδήγησε παράλληλα στη λήψη ακόμη μεγαλύτερου ρίσκου» αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνοντας πως το θέμα των CC είναι σημαντικό σε σχέση με την εξωτερική και όχι με την εσωτερική αγορά μιας και εκεί δεν προβληματίζει την οικονομία.
«Οι αγορές βλέπουν πίσω από τις κινήσεις για το θεαθήναι που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με σκοπό, περισσότερο να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο», αναφέρει.