Οι δανειστές ετοιμάζουν νέο προσχέδιο αναθεωρημένου Μνημονίου

Οι δανειστές ετοιμάζουν νέο προσχέδιο αναθεωρημένου Μνημονίου
epa04629276 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) speaks with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde (R) during a special Eurogroup meeting of Finance Ministers on the situation in Greece, at the European Council headquarters, in Brussels, Belgium, 20 February 2015. The European Financial Stability Facility financial assistance to Greece expires at the end of February 2015. Greek's Finance minister had said ahead of the talks in Brussels that he hopes for an agreement over the country's bailout extension. EPA/OLIVIER HOSLET

Το Bloomberg για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις - Τα «καυτά» σημεία της λίστας των μέτρων που προβληματίζουν.

Κατά μισή ώρα αργότερα, στις 19.30, μετατέθηκε χρονικά η απογευματινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει στις 21.00 η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση του δανείου, φέρεται να ετοιμάζουν οι πιστωτές της χώρας. Στην ουσία, το προσχέδιο των δανειστών θα αφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο.
H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό, εργασιακό και ενεργειακό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη συμφωνία, εάν υπάρχει πολιτική θέληση στην Αθήνα και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, δήλωσε μια από τις πηγές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή ο Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή πως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δύο πηγές εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου δεδομένων των ανοιχτών θεμάτων.

Η Ελλάδα αναζητά μια «παγκόσμια συμφωνία» έως τον Μάιο που θα περιλαμβάνει επίσης αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι θεσμοί επιστρέφουν – Ξεκινά ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων