Η επόμενη μέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών – Τα βήματα που θα ακολουθήσουν
- 26/01/2019, 10:22
- SHARE
Η κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική βουλή δίνει το «πράσινο φως» στην έναρξη της θεσμικής διαδικασίας για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η Συμφωνία των Πρεσπών υπερψηφίστηκε χθες από το ελληνικό κοινοβούλιο με την απαιτούμενη πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών. Μετά την κύρωση από τη Βουλή αναμένεται μία σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ και να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
Τα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν είναι τα παρακάτω:
– Την επόμενη Δευτέρα το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών», το οποίο εγκρίθηκε χθες στη Βουλή, θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει νόμος του κράτους.
– Το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει την κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση, όπου θα αναφέρεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία.
– Θα ακολουθήσει η επίσημη ενημέρωση του ΟΗΕ που συντέλεσε και τον διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.
– Θα ενημερωθεί επίσημα το ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας και θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.
– Μετά την κύρωση αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές που υπερψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ και επομένως και η Συμφωνία των Πρεσπών.
– Η χώρα θα ονομάζεται πλέον «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις της και θα αναγνωρίζεται με αυτήν την ονομασία από άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
– Αναμένεται να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Θα πρέπει να ανοίξει πρεσβεία της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, θα ανοίξουν και προξενεία σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
– Στην «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα πρέπει να αλλάξει η επίσημη ονομασία σε όλα τα επίσημα έγγραφα που προορίζονται για διεθνή χρήση. Η χώρα έχει χρόνο πέντε ετών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό το βήμα.
– Παράλληλα στην κυβέρνηση της χώρας δίνεται προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να πάψει τη χρήση συμβόλων της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως π.χ. τον ήλιο της Βεργίνας.
-Η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να αποσύρει και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.
-Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και τις αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.
Δείτε ακόμη:
Η επίσημη αντίδραση της πΓΔΜ μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή
Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια – Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα
Μητσοτάκης: Δεν θα έλεγα ποτέ κάποιον «προδότη» επειδή στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Διεθνής Τύπος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών