Η φράση του Πάνου Καμμένου που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά
- 18/10/2018, 13:02
- SHARE
Tα μυστικά κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ο Τζορτζ Σόρος και ο Αλέξης Τσίπρας που «βρήκε τον μπελά του με τους Καμμένο και Κοτζιά!».
Μεγάλη ήταν η ένταση στο υπουργικό συμβούλιο, που οδήγησε στην παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ. Οι διάλογοι που κυκλοφόρησαν μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου είναι ενδεικτικοί, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις σχετικές διαρροές.
Εκτός από το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.
Τα μυστικά κονδύλια είναι χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένοι υπουργοί, για να τα διαθέτουν κατά το δοκούν, χωρίς να είναι απαραίτητα τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να χρηματοδοτούνται μυστικά πρόσωπα και φορείς για λόγους εθνικής ασφαλείας. Μυστικά κονδύλια διαθέτουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, μόνο το υπουργείο Εξωτερικών έχει ορίσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στα μυστικά κονδύλια του, βάσει νόμου που προώθησε ο Νίκος Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.
Στο υπουργικό ο κ. Κοτζιάς, πάνω στην έκρηξή του, ανέφερε στον κ. Καμμένο ότι ο ίδιος από το 2016 έχει δημιουργήσει επιτροπή, η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να κάνει το ίδιο στο δικό του υπουργείο.
Στο σημείο αυτό ο κ. Καμμένος εκτόξευσε βαριές καταγγελίες για τον κ. Κοτζιά, ο οποίος θεώρησε ότι μένει εκτεθειμένος από τη στάση του πρωθυπουργού, που επέλεξε να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Σε συνομιλίες με δημοσιογράφους συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά ανέφεραν ότι «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια», καθώς και από άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, το σημείο βρασμού του κ. Κοτζιά ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ενώπιον όλων των υπουργών «βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά. Είναι μπελάς!».
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει από χθες το βράδυ ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα Κοτζιά».
Τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά κονδύλια, ζητά από Π. Καμμένο και Ν. Κοτζιά, η ΝΔ
Για μείζον πολιτικό ζήτημα κάνει λόγο η ΝΔ αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει, προσθέτοντας πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.
«Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» τονίζει η ΝΔ.
Νίκος Βούτσης: Η Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ
Η Βουλή γνωρίζει τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2017. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επιβεβαίωσε όσα και ο Νίκος Κοτζιάς χθες ανέφερε για το ζήτημα του ελέγχου των ειδικών δαπανών και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει. Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε:«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην παραίτηση Κοτζιά. Είπε ότι η χθεσινή δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε και επισήμανε: «Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».
Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».