Η Κίνα περιορίζει την κερδοσκοπία και τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν
- 08/09/2015, 13:30
- SHARE
Άνοδος που άγγιξε το 3% στα κινεζικά χρηματιστήρια μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Με άνοδο σχεδόν 3% έκλεισαν σήμερα τα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς η αύξηση των αγορών το απόγευμα (τοπική ώρα) βοήθησε να αναστραφούν οι απώλειες που σημείωναν οι μετοχές νωρίτερα, αλλά οι συναλλαγές στις αγορές – τόσο των μετοχών όσο και των προθεσμιακών δεικτών – μειώθηκαν απότομα μετά από μία σειρά κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας.
Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν αυξήθηκε 6%, ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ενισχύθηκε 2,9%. Οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, έναν μήνα παραδοσιακά χαμηλού τζίρου λόγω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος. Η κινεζική κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,5 τρισ. γιουάν (236 δισ. δολάρια), στην προσπάθειά της να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο τρίμηνο που αυτή κατρακυλά, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έκθεση της Goldman Sachs.
Αργά χθες, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη φορολογία στα μερίσματα για τους επενδυτές που διακρατούν τις μετοχές τους για περισσότερο από ένα έτος, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά από την πρόταση των ρυθμιστικών Αρχών να καθιερώσουν έναν αυτόματο μηχανισμό περιορισμού των συναλλαγών (σε περίπτωση σημαντικής μείωσης) του βασικού δείκτη CSI300, που θα βοηθά να σταθεροποιείται η αγορά. Οι κινήσεις αυτές έγιναν επιπλέον των μέτρων, που ήδη έχει καθιερώσει το Πεκίνο, για τον περιορισμό των συναλλαγών στους προθεσμιακούς δείκτες και σε παράγωγα προϊόντα. «Η κίνηση των Αρχών μπορεί ασφαλώς να περιορίζει τη συχνότητα των συναλλαγών κάποιων μεγάλων επενδυτών και να βοηθά στη σταθεροποίηση της αγοράς», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Guodu Securities. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο μία βιώσιμη ανάκαμψη μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές.
Οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν το απόγευμα (τοπική ώρα), προκαλώντας φημολογία ότι υπήρξε παρέμβαση από επενδυτές με κρατική στήριξη, σύμφωνα με χρηματιστές. Απότομα ενισχύθηκαν και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη ChiNext της Σεντζέν να αυξάνεται 5,5%. H «εθνική ομάδα», όπως αποκαλούνται οι κρατικοί φορείς που παρεμβαίνουν για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς, αγόρασαν μετοχές αξίας περίπου 600 δισεκ. γιουάν τον Αύγουστο, με το συνολικό ποσό των αγορών να αντιστοιχεί τώρα στο 9,2% των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων μετοχών, σημείωσαν αναλυτές της Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή τους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι υπερβολική η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με το τι θα συμβεί, όταν η κινεζική κυβέρνηση αρχίσει να περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της αυτό, αναφέροντας τις προηγούμενες εμπειρίες από το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ.
Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει κάνει βουτιά 41% από το υψηλό επίπεδο του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί χρηματιστηριακή αξία 5 τρισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές έφευγαν από την αγορά εν μέσω ενδείξεων ότι εντείνεται η εξασθένηση της κινεζικής οικονομίας. Για να σταματήσουν την πτώση, οι κινεζικές Αρχές εφοδίασαν μία κρατική υπηρεσία με πάνω από 400 δισ. δολάρια για αγορές μετοχών, απαγόρευσαν τις πωλήσεις από τους μεγάλους μετόχους των εταιρειών και ζήτησαν από τις κρατικές εταιρείες να αγοράζουν μετοχές. Η βουτιά των μετοχών, σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική υποτίμηση του γιουάν, αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές.
Σημαντική μείωση και στις εισαγωγές
Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 13,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ευρωστία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και τη συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη από το 8,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές και αποτελεί τη δέκατη συνεχόμενη μηνιαία, κάτι που αντανακλά τόσο τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων όσο και την υποτονική ζήτηση.
Η αιφνιδιαστική μείωση του γιουάν στις αρχές του Αυγούστου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης, περιορίζει τις προοπτικές να αυξηθούν σύντομα οι εισαγωγές. Μεγάλο μέρος των κινεζικών εισαγωγών είναι εμπορεύματα και άλλες πρώτες ύλες που αγοράζουν τα εργοστάσια για την παραγωγή τους που κατευθύνεται στο εξωτερικό και, συνεπώς, η πτώση τους μπορεί να είναι δυσοίωνη ένδειξη για τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο του προβλεπόμενου, υποχωρώντας κατά 5,5%, αλλά οι αναλυτές συνεχίζουν να αμφιβάλλουν ότι η Κίνα θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο αύξησης του εμπορίου κατά 6% στο τέλος του έτους.