Η μεγάλη «business» των Likes
- 09/08/2013, 09:05
- SHARE
Πώς χάκερς και εταιρείες θησαυρίζουν με τις προτιμήσεις σας στο Facebook.
Ο Ρίτσαρντ Σάουθαρντ σπανίως μπαίνει στο Facebook. Ως διευθυντικό στέλεχος σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, συνήθως δεν έχει χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το προφίλ του στο Facebook εμφανίζεται κάτι παραπάνω από δραστήριο, με πάνω από 4.700 Likes! Κι όπως καταγράφεται σε αυτό, του αρέσουν σχεδόν τα πάντα: από το «Σεξ και σέξι κορίτσια», έως το «Αγαπώ τους Γάμους» και «Συμπληρώματα διατροφής για… μούσκλια». Όμως, για όλα αυτά, ο Ρίτσαρντ λέει ότι δεν έχει ιδέα!
Ευτυχώς γι’ αυτόν, τις εύλογες απορίες του ανέλαβε να λύσει η ειδησεογραφική όμάδα του βρετανικού δικτύου Channel 4, που ερεύνησε το θέμα. Και φυσικά, ο Ρίτσαρντ δεν αποτελούσε τη μοναδική περίπτωση για να εξετάσουν…
Κάθε ημέρα, κλικάρονται περίπου 4,5 δισεκατομμύρια Likes από χρήστες του Facebook ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με σταθερά αυξητική τάση, η οποία τώρα τρέχει με ρυθμούς 67% συγκριτικά με πέρυσι και πλέον γίνεται «εργαλείο» στα χέρια επιτήδειων και χάκερς!
Οι μεν πρώτοι ξεφυτρώνουν σαν να μανιτάρια, υπό μορφή εταιριών, αναλαμβάνοντας εργολαβίες για να φέρουν «πακέτα» Likes στα προφίλ των πελατών τους στο Facebook. Οι δε λειτουργούν με τον ίδιο λίγο-πολύ τρόπο, αλλά «υπόγεια»: χωρίς τις περισσότερες φορές να τους πάρει κανείς χαμπάρι, εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των χρηστών του Facebook (π.χ. με spam e-mails), «κλέβοντας» έτσι τον έλεγχο των ιδιωτικών προφίλ και κατ’ επέκταση των Likes.
«Καθημερινά, δημιουργούνται τουλάχιστον 15.000-20.000 ιστοσελίδες γι’ αυτό και μόνον τον σκοπό», παρατηρεί το Channel 4 News στο ρεπορτάζ του. Με λίγα λόγια πρόκειται για μία ολόκληρη βιομηχανία όπου κάθε Like φθάνει σε τιμή τα 132,5 ευρώ!
Για τις ανάγκες της έρευνας, μάλιστα, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι δημιούργησαν έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook και στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε διαδικτυακές εταιρίες που πωλούν «πακέτα» Likes. Ήταν σχεδόν «κωψοχρονιά», διαπιστώνουν. Τα 500 Likes, για παράδειγμα, πωλούνται έναντι μόλις 15,09 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Η καλύτερη συμβουλή από μία «σταρ» του Facebook
«Η πρώτη εταιρεία από την οποία αγοράσαμε Likes, η New Pixel Studio, είπε ότι είχε αναθέσει υπερεργολαβικά σε άλλη εταιρία την σχετική υπηρεσία», αναφέρει το Channel 4 News. «Μέσα σε τρεις ημέρες από το στήσιμο του ψεύτικου προφίλ στο Facebook, έφθασαν και τα πρώτα Likes, μεταξύ αυτών και από τον Ρίτσαρντ Σάουαρντ… Τελικά, η New Pixel Studio ακύρωσε την παροχή της υπηρεσίας, όταν αποκαλύφθηκε ο τρόπος που ορισμένα από τα Likes που αγόραζαν προέρχονταν από προφίλ που είχαν ‘αλώσει’ χάκερς. Εντοπίσαμε ότι την υπερεργολαβία είχε αναλάβει η Social Booster. Εκπρόσωπός της είπε σε επικοινωνία μας ότι η εταιρεία του είχε αλλάξει ιδιοκτήτη και δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις».
Συνολικά, οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με άλλες δέκα εταιρείες που πωλούν πακέτα Likes στο Facebook, «εκ των οποίων ουδεμία μίλησε on the record για τις υπηρεσίες που παρέχει. Αρκετές παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να κάνουν Like σε συγκεκριμένα προφίλ». Με μία πρώτη έρευνα σε ιντερνετικό φόρουμ, το βρετανικό δίκτυο διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14.000 άτομα που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.
Σε απάντηση στην έρευνα του βρετανικού δικτύου, εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι «δεν οφελεί ουσιαστικά κανέναν να γίνονται Likes σε προφίλ π.χ. μιας εταιρείας από κάποιον που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη συγκεκριμένη επωνυμία».
«Εάν έχετε λογαριασμό στο Facebook και κάποιος σας προτείνει να ενισχύσει τον αριθμό των θαυμαστών σας, με χρηματικό αντάλλαγμα, σας συμβουλεύουμε να μην συνεχίσετε με αυτή τη διαδικασία -κι όχι μόνον επειδή αντιβαίνει στους κανόνες μας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτά τα Likes να διαγραφούν από τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας», καταλήγει. «Ερευνούμε και εποπτεύουμε τους πωλητές Likes κι εφόσον εντοπίσουμε κάποιον που το κάνει ή αρχίζει μία συζήτηση από ψεύτικο προφίλ, θα τον μπλοκάρουμε άμεσα από την πλατφόρμα».