Η NASA ετοιμάζεται να «γραπώσει» αστεροειδείς
- 27/08/2013, 21:50
- SHARE
Επιστημονικές μελέτες με «απαγωγές» ουράνιων σωμάτων στο άμεσο μέλλον.
Η NASA σχεδιάζει να «τσουβαλιάσει» στην κυριολεξία αστεροειδείς, για το καλό της επιστήμης! Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που αναπαριστά το πρόγραμμα «Asteroid Retrieval Mission», ένα φιλόδοξο σχέδιο που ακινητοποιεί έναν αστεροειδή στο διάστημα κι έπειτα ομάδα αστροναυτών περισυλλέγει δείγματα από την επιφάνεια του για μελέτες.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κάπου μεταξύ του 2018 και του 2021.
Το βίντεο επικεντρώνεται στο δεύτερο μισό της αποστολής, δηλαδή αυτό της αποστολής κοσμοναυτών στο σημείο που έχει ακινητοποιηθεί ο αστεροειδής.
Η διαδικασία συλλογής δειγμάτων κρατά έξι μέρες, ενώ η επιστοφή στη γη διαρκεί δέκα μέρες. Πριν, όμως, η NASA προχωρήσει στη διαδικασία αρπαγής και εξέτασης του αστεροειδούς, είναι απαραίτητο να βρει τα κατάλληλα δείγματα με πορεία όσο το δυνατόν πιο κοντινή στη γη.
Σε αυτό θα βοηθήσει η αναβίωση του Wide-field Infrared Survey Explorer ή αλλιώς «WISE», ένα τηλεσκοπικό διαστημικό σκάφος που θα μπει ξανά σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Στόχος του η ανακάλυψη αστεροειδών όπου η τροχιά τους απειλεί τη γη.
Μετά την εκτόξευση του το 2009, το «WISE» πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα, στέλνοντας πίσω στη γη πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Παρά το γεγονός ότι στάθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο όσον αφορά τον εντοπισμό της τροχιάς αστεροειδών και την προειδοποίηση για ενδεχόμενο κίνδυνο, η λειτουργία του παύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 μετά τον τερματισμό της χρηματοδότησής του.
Η εμπειρία του αστεροειδούς της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2013 πιθανότατα θορύβησε την NASA και η επαναφορά του «WISE» ίσως και να αποδειχθεί ιδιαίτερα «σοφή».