Η ολική επαναφορά της Apple
- 22/07/2013, 16:02
- SHARE
Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του WWDC για το μέλλον της εταιρείας.
Κάθε Ιούνιο η Apple συγκεντρώνει στην Καλιφόρνια μερικούς από τους φανατικότερους developers της και τους παρουσιάζει τα νέα προϊόντα και τις νέες εκδόσεις των εργαλείων, που χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν εφαρμογές στις πλατφόρμες της.
Εδώ και κάμποσα χρόνια, βεβαίως, το WWDC έχει γίνει κάτι πολύ παραπάνω από συνέδριο προγραμματιστών: Έχει γίνει βασικό εργαλείο μάρκετινγκ. Στην έναρξη αυτού του συνεδρίου η εταιρεία παρουσιάζει καινούρια πράγματα που αφορούν το μεγάλο και πολύ φανατικό κοινό που αγοράζει τα προϊόντα της με σχεδόν οπαδική προσήλωση.
Εκατομμύρια τέτοιοι άνθρωποι παρακολουθούν κάθε χρόνο την ομιλία του CEO της εταιρείας (τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο Τιμ Κουκ) μέσα από liveblogs ή, όταν υπάρχουν, livestreams. Φέτος όλοι περιμένουν μιας μορφής αντεπίθεση από την Apple, ή έστω μια απόπειρα για κάτι τέτοιο, καθώς η μουρμούρα και οι γκρίνιες για μια από τις πιο επιδραστικές και καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας της τελευταίας εικοσαετίας έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.
Σας παρουσιάζουμε τη νέα «φουρνιά» της Apple:
Το νέο λειτουργικό σύστημα που θα «τρέχουν» τα iPhones απ’ το μοντέλο 4 και μετά (και το νέο iPhone 5S, όταν με το καλό ανακοινωθεί), αποτελεί την πρώτη ουσιαστική και ρηξικέλευθη στροφή στην αισθητική και το User Interface από το 2007 και το πρώτο iPhone, γι’ αυτό πολύς κόσμος το περίμενε με ανυπομονησία.
To λειτουργικό σύστημα iOS 7, το οποίο θα κυκλοφορήσει (δωρεάν) από το φθινόπωρο, θα προσθέτει διάφορες νέες δυνατότητες: To Airdrop θα επιτρέπει την ασύρματη ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε iPhones που βρίσκονται κοντά και το Control Center θα επιτρέπει την πρόσβαση σε συνήθεις λειτουργίες του κινητού με ένα απλό σύρσιμο του δαχτύλου στην οθόνη. Ακόμη το multitasking θα είναι ριζικά επανασχεδιασμένο, θα υπάρχουν νέες επιλογές στη φωτογραφική μηχανή (και φίλτρα), ενώ θα υπάρχει και το iTunes Radio, μια δωρεάν υπηρεσία streaming μουσικής που κατ’ αρχάς θα διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.
Διαβάστε: Xbox One και Playstation 4 μονοπωλούν το ενδιαφέρον
Η σημαντικότερη αλλαγή, όμως, έχει να κάνει με την αισθητική και την εικόνα. Το iOS 7, σχεδιασμένο για πρώτη φορά υπό την καθοδήγηση του σερ Τζόναθαν Άιβ (που είναι υπεύθυνος για το υποδειγματικό design των μηχανημάτων της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια), είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες εκδόσεις. Έχουν εξαφανιστεί οι «βαριές» γραφιστικές παραπομπές σε αντικείμενα του πραγματικού κόσμου (το Notepad δε μοιάζει πια με σημειωματάριο, το Game Center δεν έχει πια φόντο που θα θυμίζει τσόχα), και όλα έχουν γίνει πιο λιτά, άσπρα και επίπεδα.
Υπάρχουν βέβαια και έντονα χρώματα σε διάφορα σημεία, διαφάνειες, σκιάσεις, ένα αισθητικό αποτέλεσμα που, η αλήθεια είναι, προς το παρόν διχάζει. Απομένει, ωστόσο, να δούμε πώς αυτές οι αλλαγές θα μεταφραστούν στις πραγματικές συσκευές, όταν τις πιάσουμε στο χέρι. Ο ανταγωνισμός -δηλαδή το Android– έχει κάνει μεγάλες προόδους στον τομέα του design και της χρηστικότητας. Μένει να δούμε αν με το νέο του προφίλ το iOS 7 θα κρατήσει την Apple μπροστά.
Μέχρι σήμερα τα λειτουργικά συστήματα των Mac είχαν παρατσούκλια εμπνευσμένα από αιλουροειδή, από το Puma στο Tiger και στο Lion, εννέα εκδόσεις συνολικά τον αριθμό. Ε, κάποια στιγμή τα αιλουροειδή τελείωσαν, και έτσι η νέα έκδοση του OS X θα πάρει το όνομά της από μια παραλία της βόρειας Καλιφόρνιας, που είναι δημοφιλής στους σέρφερ.
Το OS X Mavericks θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και θα φέρει καινοτομίες στη διαχείριση της ενέργειας, για να κρατά η μπαταρία του λάπτοπ περισσότερο, καθώς και ανανεωμένες εφαρμογές, όπως το νέο Calendar, καλύτερα notifications, καλύτερη υποστήριξη πολλαπλών οθονών, το iBooks, το Maps και άλλες μικρές και μεγάλες αναβαθμίσεις. Θα κοστίζει λίγα δολάρια, όπως συνήθως, και θα τρέχει σε σχεδόν όλα τα Mac που κυκλοφόρησαν από το 2008 και μετά.
Μέσα σε όλα τα άλλα, η Apple έδειξε -πολύ συνοπτικά, και την νέα έκδοση ενός μηχανήματος που είχε πολλά, πολλά χρόνια να αναβαθμίσει. Ο Mac Pro είναι ένας υπολογιστής που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες (γραφίστες, μοντέρ, σκηνοθέτες κλπ) και στη νέα του εκδοχή έχει τη μορφή ενός μαύρου, γυαλιστερού μικροσκοπικού κυλίνδρου. Ο οποίος, βεβαίως, περικλείει εξαιρετική τεχνολογία και σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες αναβάθμισης. Φανταστείτε ότι θα μπορεί απ’ την αρχή να τρέχει τρεις 4Κ οθόνες ταυτόχρονα. Κυκλοφορεί στα τέλη της χρονιάς.
Το δημοφιλέστερο «καθημερινό» λάπτοπ στον κόσμο έκανε το αναμενόμενο ετήσιο λίφτινγκ, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει φέτος τις retina οθόνες που έχουν τα μεγαλύτερα (και βαρύτερα) Macbooks. Το νέο Macbook Air είναι λίγο φτηνότερο, εξίσου ελαφρύ και φορητό αλλά, κυρίως, πολύ πιο αυτόνομο. Οι νέες μπαταρίες -και η βελτιωμένη διαχείρισή τους- επιτρέπουν αυτονομίες που στο μοντέλο των 11″ ιντσών φτάνει τις 9 ώρες και στο μοντέλο των 13″ ιντσών τις 12 ώρες. Αυτά είναι νούμερα που δίνει η Apple, βεβαίως, αλλά από ό,τι έχει δείξει η εμπειρία αναμένεται να είναι πολύ κοντά στα πραγματικά.
(Διαβάστε περισσότερα κείμενα του Θοδωρή Γεωργακόπουλου στο http://www.georgakopoulos.org)