Η ώρα για έναν ενιαίο προϋπολογισμό της ευρωζώνης έφτασε

Η ώρα για έναν ενιαίο προϋπολογισμό της ευρωζώνης έφτασε
epa07004862 German Minister of Finance Olaf Scholz (L) and French Economy Minister Bruno Le Maire (R) address the media ahead of an Informal Meeting of Economic and Financial Affairs Ministers (ECOFIN) at the Austria Center Vienna (ACV) in Vienna, Austria, 08 September 2018. Austria, that took over its third Presidency of the European Council from July 2018 until December 2018, hosts a two-day ECOFIN meeting in Vienna on 07 and 08 September. EPA/FLORIAN WIESER

Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν το σχέδιό τους που φιλοδοξεί να λύσει δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης.

 

Kοινό σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς το περίγραμμα ενός ειδικού για την ευρωζώνη προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς στη συνεδρίαση του Eurogroup, γράφει η γαλλική Le Figaro.

Δείγμα ικανοποίησης που μοιράζονται οι συγγραφείς του δύο μόλις σελίδων εγγράφου, είναι η κυκλοφορία του σε Βερολίνο και Παρίσι ήδη από το Σαββατοκύριακο. Κανένα νούμερο δεν παρουσιάζεται στην γαλλογερμανική πρόταση. Το θέμα είναι ευαίσθητο και αναβλήθηκε για αργότερα. Το Παρίσι προτίμησε να κατοχυρώσει τις αρχές αυτού του μελλοντικού προϋπολογισμού και το έγγραφο διευκρινίζει ότι ο προϋπολογισμός θα καθοριστεί από «συμφωνία» μεταξύ των 19 κρατών μελών.

Οι στόχοι αυτού του νέου μέσου είναι: κατ’ αρχάς να ενισχυθεί η σύγκλιση μεταξύ των εταίρων. «Σκεφτήκαμε λίγο αφελώς, ειδικά στη Γαλλία, ότι η ίδια η νομισματική ένωση θα δημιουργούσε σύγκλιση. Αυτό δεν συνέβη», ανέφερε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτό το καλοκαίρι.

Η οικονομική κρίση του 2008 και μετά του ευρώ 2011-2012 που έπληξε τις νότιες χώρες της ζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), εμβάθυνε ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. Για να συγκλίνουν μεταξύ τους τα επίπεδα ευημερίας και ανταγωνιστικότητας, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα συγχρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια -«επιταχυντές ανάπτυξης- στην «έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο», επισημαίνει το γαλλογερμανικό έγγραφο.

Δεύτερος στόχος του προϋπολογισμού των «19», είναι η «σταθεροποίηση». Δηλαδή να υπάρχουν στη διάθεση των μελών εργαλεία κατά της κρίσης έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί μια αντίδραση έκτακτης ανάγκης και πανικού, όπως τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης δεν θα είναι αυτόνομος όπως το επιθυμούσε ο Μακρόν. Θα είναι «μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ», λέει το γαλλογερμανικό έγγραφο που θα παρουσιασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τέλος σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού, θα γίνεται από τις συνεισφορές των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά και ειδικών για το σκοπό φορολογικών εσόδων. Το Παρίσι υποστηρίζει τα έσοδα από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα οποία υπάρχουν στη Γαλλία, αλλά εξακολουθούν να είναι ασταθή σε επίπεδο Ένωσης, να τροφοδοτούν το κοινό αυτό ταμείο.

Άκυρο από την Ιταλία πριν ακόμη δει την πρόταση

«Αν, όπως φαίνεται, η γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ένωσης ζημιώνει την Ιταλία, δεν θα συναινέσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, πρόκειται και για ένα προειδοποιητικό μήνυμα, δυο ημέρες πριν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν εννοεί να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ρώμης για τον κρατικό προϋπολογισμό της.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει ότι στην φάση αυτή «το όλο θέμα των κυρώσεων δεν τον ανησυχεί» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Κύριας σημασίας, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να διαπιστωθεί αν και πότε πρόκειται να ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία και αν θα αφορά την παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα ή για το δημόσιο χρέος.

Όπως έχει διαρρεύσει, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε εκ νέου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μπορέσουν να συναντηθούν με κύριο αντικείμενο συζήτησης την πορεία της ιταλικής οικονομίας και την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σολτς υπέρ και της τραπεζικής ένωσης

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε πριν το σημερινό Eurogroup ότι θέλει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την τραπεζική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θα ενισχύσουν περαιτέρω την ΕΕ.

Σκοπός της τραπεζικής ένωσης είναι να κάνει πιο εύρωστο τον χρηματοπιστωτικό τομέα με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλες τις τράπεζες, μία εποπτική Αρχή – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και μία διαδικασία εκκαθάρισης με διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών.