Η πυξίδα των αγορών: O Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα και το Χ.Α. (διαγράμματα)
- 22/10/2016, 15:12
- SHARE
Ο μετεωρολόγος προγνώνει με το βαρόμετρό του και αξιολογεί τις διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Αν.Σ.Τσομπανίδης
Ανάμεσα σε κρίσιμα βαρομετρικά πεδία καταγράφουμε την παρέμβαση Ντράγκι για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την ελληνική κρίση χρέους. Έτσι η σιωπηλή παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης(QE) πέραν του Μαρτίου 2017 θα συμβάλλει στην ομαλή ροή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέσω αγοράς ,από την ΕΚΤ, ομολόγων και άλλων σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Αυτό το πλαίσιο αγοράς σε μία χώρα με παρατεταμένη μακροοικονομική αστάθεια μπορεί,μετά την εκδήλωση του πρώτου ψυχρού ρεύματος που ώθησε νοτιότερα τις τιμές των ομολόγων σε διεθνές επίπεδο,να δημιουργήσει μία βάση στήριξης στις ήδη ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων. Αυτή η στήριξη θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανοδική κίνηση των τίτλων αυτών, πάντα βέβαια με σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου που οφείλει να πληρώσει ο επενδυτής, σε μία ελληνική αγορά επίσημα πιστοποιημένη ως αναδυόμενη.
ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ
Όπως είχε έγκαιρα προγνώσει το βαρόμετρο το αμερικανικό νόμισμα δοκιμάζει την ισχυρή αντίσταση των 1,0950.Σε περίπτωση διάσπασης και του 1,09 εκτιμάται και ισχυρή νότια κίνηση του δολαρίου με πρώτη γραμμή αντίστασης στην περιοχή του 1,08, ενώ η εμπέδωση αυτών των επιπέδων μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη καλοκαιρία για το δολάριο μέχρι και την περιοχή των 1,07 δολαρίων ανά ευρώ.
ΔΟΛΑΡΙΟ-ΓΙΕΝ
Η απαρχή της βόρειας κίνησης του αμερικανικού νομίσματος, που έγκαιρα είχε διαγνωθεί από την πυξίδα, συναντά ένα τοπικό βαρομετρικό χαμηλό αντίστασης στο εύρος των 104,25-104,50 γιέν ανά δολάριο.Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα ενισχύσει την βόρεια κίνηση του δολαρίου με την πυξίδα να υποδεικνύει μεσοπρόθεσμα την κατεύθυνση των 105,8-106 γιέν.
ΔΟΛΑΡΙΟ-ΣΤΕΡΛΙΝΑ
Η υψηλή μεταβλητότητα της ισοτιμίας προσπαθεί, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, να οριοθετηθεί στο εύρος των 1,21-1,2350 δολαρίων ανά στερλίνα.Σε περίπτωση,νέων υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, λόγω και των εκάστοτε φημολογιών για τον τρόπο και το βάθος υλοποίησης του Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα ελέγξει εκ νέου την περιοχή των 1,1450 δολαρίων ανά στερλίνα.
ΕΥΡΩ-ΣΤΕΡΛΙΝΑ
Mέ ένα διαφορετικό σενάριο προσέγγισης των βαρομετρικών πιέσεων, λόγω και διαφορετικών ομάδων επενδυτών που κινούνται σε αυτό το ζευγάρι νομισμάτων, η στερλίνα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει την ισχυρή στήριξη των 0,8850 λιρών ανά ευρώ. Και αυτή η εξέλιξη εν μέρει θα αντανακλά και τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης σε αντιπαραβολή με τον ρόλο του καταφυγίου που θέλει να ισχυροποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά και την λαϊκή νομιμοποίηση του Brexit.
XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ανατρέχοντας στα μετερεωλογικά-επενδυτικά μας αρχεία το εύρος των 550-580 μονάδων είχε έγκαιρα προβλεφθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Η διατηρισιμότητα των λίγων πλέον επαρκών σε βάθος ελληνικών μετοχών μπορεί να οδηγήσει την αγορά στις ισχυρές αντιστάσεις πρώτα των 630 και στην συνέχεια των 660 μονάδων. Ισχυρή μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης εντοπίζεται στην περιοχή των 540 μονάδων όπου και αποφεύγονται δυνατότερα βαρομετρικά χαμηλά.
DOW-JONES
Διατηρούμε την ισχυρή στήριξη των αμερικανικών μετοχών στο εύρος των 17950-18000 μονάδων συνεπικουρούμενη από στάση αναμονής εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Έως τότε φαίνεται ότι αποφεύγεται δριμύ κύμα ψύχους για την Wall Street.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η διαπραγμάτευση της τιμής του μαύρου χρυσού επιβεβαιώνει το ισχυρό στίγμα της πυξίδας για την τρέχουσα διαπραγμάτευση του μαύρου χρυσού να κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.Μετά και την φάση της εκτεταμένης συσσώρευσης και αφομοίωσης του ανοδικού κύματος που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2016 διαβλέπουμε πιθανή περαιτέρω ανοδική πορεία συνεπικουρούμενη,εν μέρει, από τα θεμελιώδη (υλοποίηση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής).
ΧΡΥΣΟΣ
Επιβεβαιώθηκε η προηγούμενη πρόγνωση μας για την στήριξη της διαπραγμάτευσης του κίτρινου μετάλλου στην περιοχή των 1250 δολαρίων ανά ουγγιά. Από την άλλη πλευρά εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία του ασημιού καταγράφουμε ότι παρουσίασε απώλειες,από τις αρχές του 2016,πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποδεικνύει το αναλογικό μοντέλο μας όπου,στατιστικά, η μεταβλητότητα των τιμών του ασημιού είναι μικρότερη της αντίστοιχης του χρυσού.Η μη επαλήθευση αυτού του προγνωστικού υποδείγματος μας καθιστά επιφυλακτικούς διαβλέποντας ωστόσο μια ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 17 δολαρίων ανά ουγγιά.
*Ο Αν.Σ.Τσομπανίδης είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Η τεχνική υποστήριξη ανήκει στην ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμα εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors