Η Σύνοδος των «7 του Νότου» γίνεται θεσμός – Όλες οι δηλώσεις των ηγετών
- 09/09/2016, 18:28
- SHARE
Κοινή «Διακήρυξη των Αθηνών» από τους επικεφαλής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ και νέα σύνοδος στην Πορτογαλία.
Σε κοινή διακήρυξη, ενόψει και της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τονίστηκε ότι η σημερινή πρωτοβουλία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.
Τσίπρας: Κοινή μας βούληση η ενότητα για την Ευρώπη
Η ίδια η παρουσία των 7 χωρών στην Αθήνα, η Σύνοδος και η κοινή διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή βούληση μας να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο των 27 στη Μπρατισλάβα. Ένας διάλογος που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου στο Ζάππειο Μέγαρο, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης των 7 χωρών, στην Πορτογαλία. «Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, μια χώρα που έχει τα ίδια προβλήματα, το ίδιο ταπεραμέντο και την ίδια φιλοσοφία», όπως σχολίασε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος, η σημερινή πρωτοβουλία «είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Διευκρίνισε: «Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάληξη της συνόδου σε έναν κοινό κείμενο, στη Διακήρυξη των Αθηνών, εστιασμένη στις τρεις θεματικές: Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και τις προτάσεις τους για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, χρειάζεται να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της ΕΕ». Σημείωσε επιπλέον ότι: «χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας μας και με δυναμικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας την πολυτάραχη περιοχή μας, με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους».
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας».
Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα», για να τονίσει πως «μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά». «Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.
Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή
Την ανάγκη ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος για την Ευρώπη, με ενότητα και συνοχή, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Στο τωρινό πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών και να δώσουμε ελπίδες στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ και προσέθεσε πως είναι σημαντικό αυτή την τόσο σημαντική στιγμή μετά το Brexit, «να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε στην ΕΕ από την νότια Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, εξέφρασε την κοινή βούληση των «7» να συμβάλλουν με τις σκέψεις τους και τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης, για το τι θα πρέπει να αποτελεί ώθηση και προώθηση της Ευρώπης στην προστασία των συνόρων της, στην ασφάλεια, στον έλεγχο της μετανάστευσης, ώστε να προοδεύσει η Ευρώπη στην άμυνα και να διασφαλίσει τις συνθήκες ασφάλειας της.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη χάραξη πολιτικών συνοχής μέσω της διεύρυνσης του σχεδίου Γιούνκερ.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος και στο ζήτημα της ασφάλειας και της σταθερότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη, μαζί με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που είναι χρήσιμες στην Ευρώπη.
Ρέντσι: Πρόσκληση το μέλλον
«Η διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί προστιθέμενη αξία στην περιγραφή μιας Ευρώπης που είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, εθνικισμούς και λιτότητα, τόνισε ο Ματέο Ρέντσι και σημείωσε πως η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν, διευκρινίζοντας στην κοινωνική Ευρώπη, των ιδεών και της ομορφιάς.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε την Ευρώπη ως ήπια δύναμη και τόνισε την ανάγκη να σφυρηλατήσει μια πραγματική ταυτότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία, σημειώνοντας πως ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάσει στον καλό και αγαθό της αρχαίας Ελλάδας.
«Μιλάμε για ηθική, για δεοντολογία, για το μέλλον μας, βασιζόμενοι στις μεγάλες αξίες που μας διέπουν και όχι μόνο στη γραφειοκρατία και στους εθνικισμούς» προσέθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής συνόδου των ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ στην Αθήνα, επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη σύνοδο της Μπρατισλάβα ενόψει και της μαλτέζικης προεδρίας. «Να δούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερο εαυτό της, ως προς τις αξίες, το πνεύμα, τον πολιτισμό και την παιδεία της», εξήγησε.
Επιθυμία του Ραχόι ήταν να βρεθεί στην Αθήνα
«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου.
Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».
Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε τις σχέσεις μας με την Αφρική
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».
Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.
Αναστασιάδης: Οι Μεσογειακές χώρες μπορούν να συμβάλλον στο διάλογο
Την σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στην σημερινή ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για “ένα όραμα για την Ευρώπη” το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του “Πακέτου Γιούνκερ”, καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη – μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.
Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.
Μουσκάτ: Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε
Μετά την ολκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».