Η τακτική του Μαξίμου για το “καυτό” φθινόπωρο
- 16/08/2016, 10:08
- SHARE
Οι «πονοκέφαλοι» και η αντεπίθεση Τσίπρα εν όψει δεύτερης αξιολόγησης: Ποιές είναι οι «μαύρες τρύπες», ποια τα «χαρτιά» που θα χρησιμοποιήσει
Του Αντώνη Αντζολέτου
Tην πρώτη εικόνα για το πώς θα σχεδιάσει την τακτική του το Μαξίμου θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας από την επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα πιθανότατα πριν από τα τέλη του μήνα.
Οι δυο πρώτοι κρίσιμοι φθινοπωρινοί μήνες αναμένεται να κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης. Τα πολλά ανοιχτά “μέτωπα” δημιουργούν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολιτευση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Άρτα, στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ηρώδου Αττικού, να σχεδιάσουν την αντεπίθεση, μέσω της οποίας θα γίνει σαφές πως το Μαξίμου είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Οι “πονοκέφαλοι” του Τσίπρα
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι η “φοροκαταιγίδα” που έρχεται, αφού τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος είναι φυσικό να εντείνουν τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Πιέσεις αναμένονται και από τους συνταξιούχους και τον συνδικαλιστικό τους κλάδο, που θα δουν όχι μόνο τα επιδόματά τους μειωμένα, αλλά και τις επιπτώσεις του μνημονίου στην τσέπη τους. Η πορεία όλων των δημοσιονομικών στοιχείων θα απασχολήσει σημαντικά το Μαξίμου υπό την απειλή να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.
Δουλειά θα πιάσει και το οικονομικό επιτελείο που θα κληθεί να χειριστεί το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών με μια σειρά από ανοιχτά θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, να μπαίνουν στο τραπέζι και να πιέζουν ακόμα πιο πολύ το Μαξίμου. Επίδικο της δεύτερης αξιολόγησης είναι και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Μπορεί το καλοκαίρι να κύλησε ομαλά για την κυβέρνηση, όμως το νέο μέτωπο που άνοιξε είναι αυτό ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους συνδικαλιστές του χώρου. Σε έναν ιδιαιτέρως ευαίσθητο τομέα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλείται να κάνει τέτοιους ελιγμούς ώστε να εκτονώσει την κατάσταση. Λόγω της άσχημης εικόνας που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας θεωρείται πολύ δύσκολο να αμβλυνθούν οι όποιες αντιθέσεις.
Η ρευστή κατάσταση του προσφυγικού προβληματίζει το Μαξίμου, που καλείται με μια σειρά χειρισμών να αποσυμφορήσει την πολύ βεβαρημένη κατάσταση των νησιών, αλλά και ενδεχομένως μέσα στον φθινόπωρο να δει με ποιον τρόπο μπορεί να επανακαθοριστούν αρκετά στοιχεία της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας που δείχνουν να μην “λειτουργούν”.
Δύσκολο κομμάτι εξακολουθεί να αποτελεί η αίτηση ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών με την πιθανή έκδοση τους να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Οι σχέσεις με την γειτονική χώρα και η πορεία των ροών και του προσφυγικού εξαρτώνται σημαντικά απο την τελική έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων πέρα από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλούνται να ξεπεράσουν μια σειρά από εσωκομματικές ενστάσεις. Σε αυτό το θέμα φαίνεται να υπάρχουν ακόμα “διαφορετικές σχολές σκέψης” και μέσα στο κόμμα που επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ενστερνιστεί κομμάτια της μνημονιακής πολιτικής που τον ομογενοποιούν με το υπόλοιπο σύστημα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό το ¨μαρκάρισμα¨ αναμένεται να γίνει πιο σκλήρο και από τη ΝΔ που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί όλο αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, ζητώντας επιτακτικά προσφυγή στις κάλπες.
Η αντεπίθεση του Τσίπρα
Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη γίνεται σαφές πως η επικοινωνιακή – και όχι μόνο – αντεπίθεση του Μαξίμου σχεδιάζεται από τη ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου. Μπορεί το πλαίσιο των εξαγγελιών που θα έχει στην φαρέτρα του ο πρωθυπουργός, ειδικά για τους συνταξιούχους, να είναι μικρό, όμως αναμένεται να βάλει το πλαίσιο για την θετική ατζέντα που ετοιμάζεται με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα υπουργεία που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ψάχνουν για “λευκές τρύπες” στον προϋπολογισμό. Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους για τα περιθώρια προσέγγισης που υπάρχουν με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σαφώς πιο ρεαλιστική βάση.
Την αλλαγή του κλίματος και την επαναφορά στο προκήνιο μιας σειράς από ζητήματα, όπως το χρέος, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το μέτωπο κατά της λιτότητας και η ανάγκη για μειωμένα πλεονάσματα μετά το 2018, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στα ταξίδια και τις επαφές του μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο Παρίσι με τους σοσιαλδημοκράτες, στην Αθήνα με τους ηγέτες του νότου, στην Μπρατισλάβα με τους ομολόγους του και στη Νέα Υόρκη στη ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει νέες συμμαχίες για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Στην κυβέρνηση δεν θα αφήσουν στην άκρη το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μέσω της επιτροπής διαλόγου που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει το Μαξίμου και να “στριμώξει” την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να ολοκληρώσει το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που άνοιξε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός και στην ΔΕΘ, αλλά και όλο το υπόλοιπο διάστημα θα προσπαθήσει να αναδείξει και το “ηθικό πλεονέκτημα” της αριστεράς σε σχέση με θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, η εντατικοποίηση των ελέγχων των διάφορων λιστών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί, θα είναι τα επιχειρήματα που θα αναδειχθούν ακόμα πιο πολύ το επόμενο διάστημα.
Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα βλέπουν στο Μαξίμου και μέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα επιχειρηθεί ένα άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός μέσα από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ακόμα πιο ισχυρός.
Διαβάστε επίσης: Spiegel για Ελλάδα: Aπατηλή η ηρεμία του Αυγούστου – Οι δανειστές και τα εκλογικά σενάρια
Πηγή: News247.gr