Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
- 03/07/2017, 18:21
- SHARE
Στα βασικά κριτήρια που θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο αναφέρθηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει πρόοδο σε τρία πεδία: δημοσιονομική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού. Αυτό σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.
Μιλώντας για την διαδικασία εξόδου στις αγορές ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση έχει πετύχει υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά. «Η δημοσιονομική ισορροπία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η δημιουργία αποθεματικού θα κρίνουν την επιτυχία», σημείωσε.
Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως η κυβέρνηση συνδυάζει επίσης, την δημοσιονομική στρατηγική με ρεαλιστικούς στόχους μετά το 2022. Επισήμανε ωστόσο πως «θα επιθυμούσαμε εξίσου χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος, από το 2018 και μετά». «Παλέψαμε για αυτό» προσέθεσε και ανέφερε ότι «καταφέραμε να μειώσουμε τον στόχο του 3,5% σε τέσσερα και όχι σε δέκα χρόνια, όπως ήθελε η Γερμανία και όπως υπέθετε, μέχρι τώρα, το ESM».
Δεν αναμέναμε μέτρα για το χρέος πριν το 2018
«Δεδηλωμένος στόχος ήταν η καθαρή καταγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η σαφής δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα του 2018 και μετά. Αυτά τα έχω αναφέρει πολλές φορές. Αυτά είπα και στον Economist», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στους στόχους που αφορούν το χρέος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Κατά τον Γιώργο Χουλιαράκη η σημασία της σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος τώρα είναι ότι αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην πορεία της χώρας προς τις αγορές. Δεύτερος λόγος ήταν γιατί η έξοδος στις αγορές δεν είναι στιγμιαία κίνηση αλλά μακρά διαδικασία που θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος.
Ένα χρόνο πριν βγει από το πρόγραμμα η Πορτογαλία είχε 200 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα, σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης, παρατήρησε πως οι πιο κατάλληλοι να αξιολογήσουν την επάρκεια της απόφασης του Ιουνίου είναι οι αγορές και οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας για να σημειώσει πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι τόσο το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων όσο και των διετών ομολόγων είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φθινόπωρο – Χειμώνα του 2009-2010, πριν δηλαδή η χώρα μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής».
Ο οίκος Moody’ s έχει ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, υπογράμμισε ο αν. υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα πως το ίδιο θα κάνει στις 20 Ιουλίου και η Standard and Poor’s.