Οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη νέα ελληνική πρόταση σε 50 λεπτά!
- 09/06/2015, 12:30
- SHARE
Σύμφωνα με το Bloomberg είναι «θολή και μη συγκεκριμένη όπως και οι προηγούμενες».
Τα νέα δεν φαίνεται πως είναι για καλά για τη νέα ελληνική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση σήμερα στις Βρυξέλλες ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής με προσδοκίες για συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν στο Bloomberg ότι είναι «θολή και μη συγκεκριμένη όπως και οι προηγούμενες» και συνεπώς… απορρίπτεται.
Η νέα Ελληνική πρόταση είναι ένα επτασέλιδο αναμορφωμένο κείμενο (3 σελίδες για τα δημοσιονομικά και 4 σελίδες για τη χρηματοδότηση). Επίσης η Ελληνική πλευρά ζητάει χρηματοδότηση από τον ESM για να αποπληρώσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν το καλοκαίρι, καθώς και αύξηση του επιτρεπτού ορίου T-bills για τις Ελληνικές τράπεζες.
Η νέα Ελληνική πρόταση έχει ήδη παραληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξετάζεται από τους θεσμούς, ενώ ξένοι αναλυτές όπως ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, μιλάνε ήδη για τρίτο Μνημόνιο, καθώς η χώρα εμφανίζεται να ζητάει χρήματα από τον ESM.
Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, η κυβέρνηση συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει. Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρεται.
Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Ελλάδα θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.
Παρόλα αυτά, στα διεθνή μέσα το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως το Μάρτιο του 2016, όπου αποχωρεί το ΔΝΤ και θα πρέπει να γίνει η «μεγάλη» συμφωνία για νέα χρηματοδότηση30 – 50 δισ. ευρω για τα επόμενα έτη.
Αξιωματούχοι στο Reuters: Δεν αρκούν οι ελληνικές προτάσεις
Οι νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα στους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές της δεν αρκούν για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει νέα χρηματοδότηση προς την Αθήνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Reuters. «Αυτό που έχει υποβληθεί δεν αρκεί για να κινήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός» είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είναι ικανοποιητικό και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη μέλη θα έλεγα» δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.