Η υγεία στην «καρδιά» της νανοτεχνολογίας ως το 2020
- 25/06/2014, 09:00
- SHARE
Νανοσυσκευές για τη μάχη εναντίον του Πάρκινσον, της επιληψίας και της οστεοαρθρίτιδας.
Στα 4 τρισ. δολάρια, έναντι 1 δισ. σήμερα, εκτιμάται ότι θα φτάσει το μέγεθος της αγοράς νανοτεχνολογιών παγκοσμίως μέχρι το 2019, τετραπλασιάζοντας την αξία της σε μόλις έξι χρόνια και υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα μεγέθη της αγοράς ενέργειας ή των κατασκευών.
Ήδη, περίπου 160.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ως επί το πλείστον στα οργανικά ηλεκτρονικά και τα νέα υλικά, τα οποία έχουν μερίδιο 28% και 31% αντίστοιχα, αλλά στο διάστημα μέχρι το 2020 προβάδισμα εκτιμάται ότι θα κερδίσουν οι κλάδοι της υγείας και των φαρμάκων (17% σήμερα), “πιάνοντας” από κοινού το 30-35% της αγοράς νανοτεχνολογίας.
Τα παραπάνω επισήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία τού πολυγεγονότος Nanoteχnology 2014 (5-12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη), ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.
Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, ιδίως στον τομέα της υγείας, είναι πολλές και σημαντικές, αφού το «νάνο» βρίσκει τη θέση του στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων υγείας, δημιουργώντας ελπίδες για την παρακολούθηση, ακόμη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον. Πρόκειται ουσιαστικά για εμφυτεύσιμες συσκευές, οι οποίες λειτουργούν τόσο ως αισθητήρες, καταγράφοντας την κατάσταση του ασθενούς, όσο και σαν «ενεργοποιητές» (actuators) συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή τους.
Νανοσυσκευές για το Πάρκινσον και την επιληψία
Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Γεώργιος Μαλλιάρας, ιδρυτής του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής στην Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint-Étienne, ήδη έχει πάρει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μια νανοσυσκευή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του χαρακτηριστικού τρέμουλου, που προκαλεί η Νόσος το Πάρκινσον. Αντίστοιχα, για την επιληψία, οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε συσκευή, η οποία λειτουργεί τόσο με ηλεκτρικό τρόπο (ένα είδος ελεγχόμενου μικρού ηλεκτροσόκ), όσο και με βιοχημικό, προκειμένου να μετριάζει την ένταση των κρίσεων.
Δημιουργώντας χόνδρο χάρη στο nano
Αντίστοιχα, στο LTFN τού ΑΠΘ (σ.σ. σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και δύο ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας) «τρέχει» το πρόγραμμα «ΝanoArthroChondros», το οποίο βρίσκεται σήμερα στο στάδιο των κλινικών μελετών και εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση προβλημάτων αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, δημιουργώντας χόνδρο, μέσω μιας νανοσυσκευής!
Πώς;
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θεοδώρα Χολή-Παπαδοπούλου, αρχικά τοποθετούνται ειδικά «ικριώματα» σε λεπτά υμένια, τα οποία ενσωματώνουν βιοενεργούς παράγοντες, ώστε να ελκύουν χονδροκύτταρα. Ουσιαστικά, γίνεται έγχυση αρχέγονων κυττάρων, τα οποία μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα για την αναγέννηση του χόνδρου στις αρθρώσεις! Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο της Nanotexnology.
Εκτυπώσιμη… νοημοσύνη
Αν και οι εφαρμογές υγείας θα αποτελέσουν -όπως προαναφέρθηκε- σημαντικό κομμάτι της αγοράς νανοτεχνολογίας στο εγγύς μέλλον, δεν συνιστούν το μόνο πεδίο, στο οποίο προβλέπονται ραγδαίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Αργύρη Λασκαράκη, φυσικό με εξειδίκευση στα Οργανικά Ηλεκτρονικά τού LTFN και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Nanotexnology 2014, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις σε πεδία όπως τα νανοϋλικά, οι διατάξεις εκτυπώσιμης νοημοσύνης (printed intelligence), οι βιοαισθητήρες που ενσωματώνονται σε υφάσματα και άλλες εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες θα παρουσιαστούν και στην έκθεση στο πλαίσιο της Nanoteχnology.
Διαβάστε ακόμη:
Glonatech: Νανοτεχνολογία made in Greece