Οικοδομώντας την απόρθητη μεγαλούπολη
- 21/09/2013, 13:26
- SHARE
Σχέδιο ύψους 20 δισ. ευρώ για την μετατροπή της Νέας Υόρκης σε φρούριο.
του Κλέι Ντίλοου
Το σχέδιο της Νέας Υόρκης να ενισχύσει τις υποδομές της για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης μάχης για την οχύρωση των μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο
Όταν ο τυφώνας Σάντυ χτύπησε την αμερικάνικη μεγαλούπολη τον προηγούμενο Οκτώβρη, οι υπεύθυνοι της πόλης ήξεραν ότι δεν είχαν να κάνουν απλώς με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο – αλλά με το ίδιο το μέλλον. Εξαιτίας μίας ατυχούς συγκυρίας – πολύ υψηλή στάθμη θαλάσσιων υδάτων λόγω παλίρροιας που συνέπεσε με τον τυφώνα – πήραν όλοι μία γεύση του τι συμβαίνει όταν δύο από τις προβλεπόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – ακραία καιρικά φαινόμενα και υψηλή στάθμη θαλασσών – συμπίπτουν χρονικά. Το αποτέλεσμα ήταν άγριο.
Διαβάστε ακόμη: Ρεπουμπλικανοί εναντίον Obamacare
Πρόσφατα, ο δήμαρχος της Πόλης της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οχύρωση των ακτών της Νέας Υόρκης, όχι μόνο εναντίον σοβαρών καταιγίδων, όπως ο τυφώνας Σάντυ, αλλά και εναντίον του ίδιου του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Οι σύμβουλοι του δημάρχου πιστεύουν ότι το ύψος της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει από τέσσερις έως οχτώ ίντσες μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Μέσα από μία σειρά μηχανολογικών λύσεων, η ομάδα του πιστεύει ότι – με τη βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι δυνατή η τιθάσευση του Ατλαντικού Ωκεανού και της κλιματικής αλλαγής.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Μπλούμπεργκ σίγουρα δεν είναι μόνος του, καθώς ολοένα και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν τους κινδύνους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εντωμεταξύ, ο ασφαλιστικός όμιλος Geneva Association προειδοποίησε πρόσφατα ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάποιες παράκτιες περιοχές – συμπεριλαμβανομένων κάποιων περιοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ – θα είναι «μη ασφαλίσιμες» σύμφωνα με τα κριτήρια του κλάδου.
Έτσι, χτίζεται σταδιακά μία συναίνεση ως προς την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των κυβερνήσεων στο μετριασμό των απειλών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί νέες μορφές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής που λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις τάσεις. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η προαγωγή της ανθεκτικότητας των πόλεων ίσως αποτελέσει έναν οικονομικό κλάδο από μόνη της, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πάντως, όπως επισημαίνει και ο Ρίτσαρντ Καβαλάρο, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Skansa USA Civil, «θα απαιτηθεί η λήψη κάποιων δύσκολων αποφάσεων. Σε κάποια φάση, ίσως αναγκαστούν οι αρχές να προστατέψουν συγκεκριμένες περιοχές εις βάρος κάποιων άλλων. Τουλάχιστον, όμως, πρόκειται επιτέλους να ξοδέψουμε κάποια χρήματα πριν την όποια φυσική καταστροφή. Και πιστεύω ότι λίγα χρήματα σήμερα θα εξοικονομήσουν πολλά χρήματα όταν οι καταιγίδες χτυπήσουν τις πόλεις μας».