«Είμαι η Μαλάλα»
- 10/10/2013, 20:39
- SHARE
Ποια είναι η φετινή νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου Ζαχάρωφ και η πιθανή αυριανή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2013.
Το όνομά της σημαίνει «λύπη». Όμως, η συγκλονιστική ιστορία της έχει γίνει πια συνώνυμο της ελπίδας και της δύναμης της ψυχής…Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η τότε 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν λίγο έλειψε να πεθάνει γι’ αυτά που πρέσβευε: να έχουν όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δικαίωμα στην εκπαίδευση και σε μία ελεύθερη, αξιοπρεπή ζωή.
Είχε αρχίσει τον αγώνα της από τα 11 της χρόνια, μέσα από ένα blog στην ιστοσελίδα του BBC στα Ορντού, υπό το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι. Καθημερινά, έγραφε για όλα όσα πίστευε και ζούσε στο «πετσί» της, κάτω από το καταπιεστικό «κράτος εν κράτει» των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Σύντομα όμως η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, καθώς η Μαλάλα άρχισε πια να μιλά δημόσια: σε συγκεντρώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και σ’ ένα διεθνές ντοκιμαντέρ. Στους σκληπυρηνικούς Ταλιμπάν, όλα αυτά δεν άρεσαν φυσικά καθόλου. Κι έτσι, το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου του 2012, καθώς αυτή επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι της, ένας ένοπλος Ταλιμπάν εισέβαλε στο λεωφορείο όπου επέβαινε η νεαρή κοπέλα και εν ψυχρώ της «φύτεψε» μία σφαίρα στο κεφάλι.
Διαβάστε ακόμη: Η Καναδή διηγηματογράφος που ξύπνησε με ένα νόμπελ στα χέρια
Η Μαλάλα τραυματίστηκε βαριά. Νοσηλεύτηκε στο Πακιστάν και στη Βρετανία επί μήνες. Υπεβλήθη σε αλλεπάλληλες εγχειρήσεις. Κι όταν κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της, όρθωσε το ανάστημά της για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Έφτιαξε το ίδρυμα Malala Fund για την προώθηση του σκοπού της. Κι ανήμερα των 16ων γενεθλίων της, στις 12 του περασμένου Ιούλη, στάθηκε ευθυτενής στο βήμα ειδικής συνέλευσης του ΟΗΕ, καλώντας το νεανικό ακροατήριό της σε μία ειρηνική επανάσταση… «Ας υψώσουμε τα βιβλία και τα μολύβια μας. Είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα«, είπε. «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση. Η Παιδεία πάνω απ’ όλα»!
Χθες, η νεαρή Πακιστάν εξέδωσε στα 16 της την αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Είμαι η Μαλάλα»: μία φράση που έχει γίνει πια το κεντρικό σύνθημα στην παγκόσμια εκστρατεία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την τίμησε με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, επιλέγοντάς από μία μακρά λίστα υποψηφίων, μεταξύ αυτών και το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Αύριο -παρά το νεαρό της ηλικίας της, που έχει εγείρει πολλές ενστάσεις- θεωρείται πολύ πιθανόν να της απονεμηθεί και το Νόμπελ Ειρήνης 2013!
«Ήθελα να μιλήσω για να δικαιώματά μου», είπε η Μαλάλα στο BBC, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. «Δεν ήθελα να μεγαλώσω κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, φυλακισμένη σε τέσσερις τοίχους, απλά μαγειρεύοντας και γεννοβολώντας. Δεν βλέπω έτσι τη ζωή μου».
Ποιοι κέρδισαν τα φετινά Νόμπελ Χημείας;
«Γλίτωσα για έναν λόγο -να αφιερώσω τη ζωή για να βοηθήσω τους ανθρώπους», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Παρά τις νέες απειλές των Ταλιμπάν ότι θα ξαναεπιχειρήσουν να την δολοφονήσουν, η ίδια δηλώσει αμετάπειστη κι ακόμη πιο αποφασισμένη.
Κάποια στιγμή στο μέλλον -εξομολογήθηκε στο BBC- θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της, το Πακιστάν (σήμερα ζει στη Βρετανία) και να πολιτευτεί. «Όταν με πυροβόλησαν, νόμιζαν ότι ο κόσμος θα σιωπούσε, ότι κανείς δεν θα ξανατολμούσε να υψώσει τη φωνή του. Τώρα, πρέπει να έχουν μετανιώσει που προσπάθησαν να σκοτώσουν τη Μαλάλα»…