Εισαγγελικές έρευνες σε Ισπανία και Γερμανία για τις παρακολουθήσεις
- 29/10/2013, 18:03
- SHARE
«Μείζονα επανεξέταση» των επιχειρήσεων κατασκοπείας προανήγγειλε η Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ αυξάνονται οι αποκαλύψεις για τη δράση της NSA.
Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σε όλον τον κόσμο έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και ένα «τσουνάμι» πολιτικών αντιδράσεων.
Στην Ισπανία, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας El Mundo πως η NSA κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις σε έναν μήνα, η εισαγγελία ξεκίνησε σήμερα προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, δήλωσε χθες ότι η επιχείρηση αυτή κατασκοπείας, αν επιβεβαιωθεί, «θα μπορούσε να διασπάσει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει παραδοσιακά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».
Στη Γερμανία το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσεις στις 18 Νοεμβρίου για το σκάνδαλο της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών της καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ από την NSA, και σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το θέμα, σε συνέχεια ανάλογης έρευνας που είχε αποφασιστεί πριν από λίγους μήνες.
Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ζήτησε ακόμη την παραίτηση του υπουργού παρά τη καγκελαρία, αρμόδιου και για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών, Ρόναλντ Ποφάλα, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος είχε μάλιστα πριν από λίγο καιρό επισκεφθεί τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διερεύνησης των πρώτων αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις επί γερμανικού εδάφους.
Διαβάστε ακόμη: Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;
Ο Μπαράκ Ομπάμα εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, αρνήθηκε -επικαλούμενος λόγους ασφάλειας- να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά μίλησε για το πλαίσιο λειτουργίας της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
«Τους δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών, για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν, δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαρροές, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει, όμως, να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.
Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε με σημερινή της δήλωση και η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Νταϊάν Φαϊνστάιν, ότι είναι «εντελώς αντίθετη» στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με τους συμμάχους των ΗΠΑ από την NSA και ότι η επίβλεψη τέτοιων παρακολουθήσεων πρέπει να ενισχυθεί.
«Εκτός αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε εχθροπραξίες εναντίον μιας χώρας ή αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι’ αυτού του τύπου την παρακολούθηση, δεν πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκεντρώνουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή ηλεκτρονικά μηνύματα φιλικών προέδρων και πρωθυπουργών», είπε η Φαϊνστάιν, που πρόσθεσε ότι η Επιτροπή της θα πραγματοποιήσει μια «μείζονα επανεξέταση» των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας, ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της NSA.
«Είναι σαφές πως ορισμένες δραστηριότητες παρακολούθησης διεξάγονταν επί περισσότερο από δέκα χρόνια χωρίς να είναι ικανοποιητικά ενημερωμένη η επιτροπή της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κονγκρέσο είναι ανάγκη να γνωρίζει ακριβώς τι κάνει η κοινότητα των υηπηρεσιών πληροφοριών», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη: Και η Ισπανία στο «στόχαστρο» της NSA
Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε.
«Οι φίλοι και οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο (…). Επείγει οι Αμερικανοί εταίροι μας να ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Η κατασκοπεία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι φορέας εμπιστοσύνης», δήλωσε από την Ουάσινγκτον η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.
Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Ερευνών Πίτερσον, η Ρέντινγκ είπε ότι οι νέες αποκαλύψεις προκαλούν «σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη» και έχουν ζημιώσει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρέντινγκ εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου. «Η προστασία των δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, ούτε τελωνειακός φραγμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, των Ιούλιο, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή διακόπηκαν εξαιτίας του μερικού κλεισίματος των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τον Οκτώβριο λόγω της διαφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το θέμα του προϋπολογισμού.
Διαβάστε ακόμη: Από το 2002 παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ