Ισλαμικό κράτος και Ρωσία τα δύο βασικά μέτωπα για Τραμπ
- 11/11/2016, 13:16
- SHARE
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη πει πολλά για την εξωτερική πολιτική....Το θέμα είναι τι πραγματικά θα κάνει.
Ο βασικός άξονας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν η εσωτερική πολιτική, και ιδιαίτερα η οικονομία. Ως προς την εξωτερική πολιτική, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί σε δύο βασικά μέτωπα, το Ισλαμικό Κράτος και τη Ρωσία.
Ο ίδιος δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες γύρω απ’ το πώς σχεδιάζει να πολεμήσει τον ISIS, αλλά έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι σκοπεύει να τον «τσακίσει». Ο λόγος που δεν έχει αποκαλύψει τη στρατηγική του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι για να μην μάθει τις λεπτομέρειες ο εχθρός.
Παράλληλα, ο Τραμπ είπε προεκλογικά ότι αν κέρδιζε, θα έδινε στους στρατηγούς των ΗΠΑ 30 μέρες αφότου αναλάβει τα καθήκοντά του – στις 20 Ιανουαρίου – για να προτείνουν αυτοί τα δικά τους σχέδια.
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στο να γίνουν δεκτοί στη χώρα του πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τη βία στη Συρία. Αντίθετα, έχει προτείνει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» μέσα στη χώρα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από κράτη του Περσικού Κόλπου. Όμως, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει ότι μια ασφαλής ζώνη στη Συρία θα απαιτούσε μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ, κάτι που δεν θα είχε την αποδοχή των Αμερικανών οι οποίοι έχουν κουραστεί από τη μακρά διάρκεια των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, τη Ρωσία, ο Τραμπ είπε επανειλημμένα ότι θα έχει μια «πολύ πολύ καλή» σχέση μαζί της κι ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία μαζί της για να πολεμήσουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής περιοχής και την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επέβαλλαν τα κράτη της Δύσης ως αντίποινα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει κριτική προς το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν έχουν ανταποκριθεί στις αμυντικές τους υποχρεώσεις.
Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, είπε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, θα εξετάσει πρώτα εάν η αμυνόμενη χώρα έχει καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη συμμαχία, προτού συμβάλλει στην άμυνά της.