Είστε έτοιμοι για το ταχύτερο Internet που έχετε δει ποτέ;
- 27/02/2015, 22:00
- SHARE
Το νέο πρωτόκολλο HTTP/2 θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες εβδομάδες. Τι να κάνετε για να το εκμεταλλευτείτε.
Εδώ και λίγο καιρό στο παγκόσμιο Internet συντελείται η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Σταδιακά εγκαταλείπεται το HTTP -το πρωτόκολλο επικοινωνίας που ο υπολογιστής και ο browser μας επικοινωνούν με τους servers από τους οποίους «κατεβαίνουν» οι σελίδες που βλέπουμε- και αντικαθίσταται από το HTTP/2, έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα «συνομιλούν» μεταφέροντας περισσότερη πληροφορία σε λιγότερο χρόνο.
Φαίνεται παράξενο, αλλά η «γλώσσα» με την οποία επικοινωνεί σήμερα το παγκόσμιο Internet είναι η ίδια από το 1999. Τότε που οι σελίδες ήταν απλές, με μικρές εικόνες, χωρίς βίντεο, χωρίς flash, χωρίς java και χωρίς πολλές απαιτήσεις. Το HTTP φτιάχτηκε για απλή ανταλλαγή δεδομένων, όχι για σελίδες-υπερπαραγωγή.
Αρμόδιος για την ανάπτυξη του HTTP/2 είναι ο Internet Engineering Task Force (IETF) [[[[[http://www.ietf.org]]]], ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός και εθελοντικός οργανισμός στον οποίο συνεισφέρουν προγραμματιστές και μηχανικοί λογισμικού, και ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Internet Society [[[[[http://www.internetsociety.org/]]]]], του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που από το 1992 ορίζει τα standards και τις πολιτικές του Διαδικτύου με ανοιχτό τρόπο χωρίς κρατικές ή άλλες παρεμβάσεις.
HTTP/2 εναντίον HTTP
Στη σημερινή του μορφή το Internet λειτουργεί κάπως έτσι: ο browser επικοινωνεί με ένα site (π.χ. το Fortunegreece.com) και ζητά την αρχική σελίδα. Για κάθε ένα από τα στοιχεία (τίτλοι, εικόνες, κινούμενες εικόνες, links, διαφημίσεις κ.λπ.) κάνει και από ένα request και λαμβάνει και από μία απάντηση. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες «ερωταπαντήσεις» για κάθε σελίδα, για κάθε ένα στοιχείο, γεγονός που παίρνει χρόνο. Και κάθε στοιχείο έρχεται το ένα πίσω από το άλλο στη σειρά. Ένα ένα μέχρι να έρθουν όλα.
Για να το εξηγήσουμε μάλλον απλοϊκά, στο HTTP/2 ο browser κάνει μια «ερώτηση» που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία. Αντί, δηλαδή, να τα ζητά ένα-ένα, ανοίγει μια «ροή» και απλώς αυτά καταφθάνουν όλα μαζί και αμέσως. Επιπλέον, η σύνδεση είναι ταυτόχρονα αμφίδρομη που σημαίνει ότι η ανταλλαγή «ερωταπαντήσεων» δεν είναι μία προς μία, αλλά όλες μαζί.
Μια άλλη αλλαγή είναι το server push. Σήμερα ο server στέλνει μεν τη σελίδα στον υπολογιστή μας, αλλά πρέπει να περιμένει ώστε ο browser να «στήσει» τη σελίδα και στη συνέχεια να ζητήσει νέα στοιχεία (όπως π.χ. τα στοιχεία για τις εικόνες). Με το server push ο server στέλνει ολόκληρη τη σελίδα αμέσως και ο browser ξέρει από εκεί και πέρα τι πρέπει να κάνει.
Πότε έρχονται όλα αυτά;
Σε λίγες εβδομάδες. Σταδιακά, όλοι οι μεγάλοι δικτυακοί τόποι θα εφαρμόσουν το HTTP/2 και όλοι οι χρήστες θα απολαύσουν τις υψηλότερες ταχύτητες. Επιπλέον, οι developers θα μπορούν να προσαρμόσουν τον κώδικά τους ώστε οι ιστοσελίδες να εκμεταλλεύονται πλήρως τις νέες δυνατότητες.
Είστε έτοιμοι;
Αν έχετε σχετικά νέο υπολογιστή και έχετε εγκατεστημένο browser τον Crome v40, τον Firefox v36 ή τον Internet Explorer v11, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Μόλις τα site αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο πρωτόκολλο, ο browser θα το αναγνωρίσει και θα το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο. Αν έχετε παλαιότερες εκδόσεις, απλά κάντε update στις νεώτερες. Καλώς ήλθατε στη νέα εποχή.