BIC: Η ιστορία του ξυραφιού που κατέκτησε τον κόσμο
- 02/12/2013, 08:48
- SHARE
Πως η οικογένεια Πολίτη δημιούργησε την ΒΙΟΛΕΞ που παράγει το 70% των ξυραφιών του γνωστού πολυεθνικού κολοσσού BIC.
Μια από τις εταιρείες που μας απασχόλησαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά ήταν και η εταιρεία BIC VIOLEX, όταν τον Φεβρουάριο του 2013 ο Δημήτρης Πισιμισής, Διευθύνων Σύμβουλος της BIC VIOLEX και Παγκόσμιος Διευθυντής Ξυριστικών Λεπίδων του ομίλου BIC, έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εκπροσώπους άλλων δέκα πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες κατά τη δραστηριοποίησή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού επιχειρείν και στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία τόσο με την παραγωγή προϊόντων, όσο και με την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι 7 στα 10 ξυραφάκια BIC παγκοσμίως είναι ελληνικής κατασκευής. Η καινοτομία είναι στο DNA της εταιρείας δεδομένου ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 ελληνικές πατέντες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και μεθοδικά.
Νέα μονάδα παραγωγής και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ ήταν οι δεσμεύσεις της διοίκησης για την τρέχουσα χρονιά. Η υλοποίηση του Business plan ήταν απόρροια του καλού management που επέτρεψε τη διατήρηση των οικονομικών μεγεθών τα τελευταία τρία χρόνια στα ίδια περίπου επίπεδα, με το εξωτερικό να λειτουργεί ως αντίβαρο. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2011 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 147,3 εκατ. ευρώ και οι εγχώριες πωλήσεις στα 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2010, την ώρα που οι πωλήσεις στο εξωτερικό ακολούθησαν την ανιούσα αγγίζοντας τα 124,9 εκατ. ευρώ από 106 εκατ. ευρώ το 2010.
Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό κρασί που «μέθυσε» το εξωτερικό
Πίσω από τη ΒΙΟΛΕΞ κρύβεται, όμως, μια ιστορία 51 ετών. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1952 από την οικογένεια Πολίτη, η οποία εξειδικευόταν στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδεων δύο αιχμών. Η ξυριστική λεπίδα δύο αιχμών, ASTOR και η ιδιαίτερα ανταγωνιστική της τιμή ήταν εκείνα που συνέβαλαν στην καθιέρωση της ΒΙΟΛΕΞ στην αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρίες και ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 1973 ήταν ορόσημο για την οικογένεια Πολίτη, καθώς ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom, σχεδίασε και παρήγαγε στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Ήταν μια κατασκευή που άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο των ξυραφιών.
Οι στρατηγικές συνεργασίες ήταν το επόμενο βήμα, με τον Αναστάσιο Πολίτη να συνάπτει συμφωνία με τον Γαλλίκο όμιλο BIC, το όνομα του οποίου ήταν επίσης συνδεδεμένο με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει μία αντίστοιχη επανάσταση με το στυλό μιας χρήσεως. Ένα χρόνο αργότερα η οικογενειακή επιχείρηση μετονομάζεται σε BIC VIOLEX και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά το πρωτοποριακό ξυριστικό μιας χρήσεως.
Το 1975 η BIC VIOLEX γίνεται μύθος και η πατέντα της τίθεται σε διεθνή κυκλοφορία. Τα εργοστάσια παραγωγής ξυριστικών λεπίδων σε Γαλλία, Βραζιλία και Αμερική δεν άργησαν να έρθουν και μέχρι και σήμερα κατασκευάζουν εκατομμύρια ξυραφάκια, τα οποία διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού. Τελευταίος σταθμός για την οικογένεια Πολίτη ήταν το 1999, όταν η BIC VIOLEX εξαγοράστηκε από τον όμιλο BIC χωρίς, ωστόσο, η εξαγορά να στερεί από την επιχείρηση την ελληνικότητά της. Μέχρι και σήμερα διοικείται παγκοσμίως από Έλληνες και η παραγωγή είναι εγχώρια, καθιστώντας το ξυραφάκι BIC ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν.
Διαβάστε ακόμη: Το ταξίδι ενός σαπουνιού από την Κρήτη μέχρι τη Ρωσία
Όσο για την ιστορία της Γαλλικής BIC, το στυλό της οποίας κατάφερε να μπει σε κάθε γραφείο και χαρτοφύλακα και να αποτελέσει το μέσο επισφράγισης σημαντικών συμφωνιών, ιδρύθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1944 από τον βαρώνο Μαρσέλ Μπικ και τον Εντουάρ Μπιφάρ. Οι δύο φίλοι, ο Μαρσέλ και ο Εντουάρ, αγόρασαν ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από το Παρίσι και άρχισαν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες, επενδύοντας στην εμπειρία του Μπικ, που ήταν διευθυντικό στέλεχος σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.
Το 1950 ο Μπικ αγοράζει τα δικαιώματα του στυλό διαρκείας από τον ουγγρο-αργεντινό Λαζλό Μπιρό και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λανσάρει στην αγορά στυλό που φέρει το όνομά του. Επαναστατικό για την εποχή του έρχεται να αντικαταστήσει τις ακριβές- και όχι και τόσο εύκολες στη χρήση- πένες. Η επιτυχία ήταν δεδομένη και το 1973 διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων με την υποδοχή ενός νέου μέλους: του αναπτήρα BIC.
Σήμερα, η BIC είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής στυλό διαρκείας στον κόσμο, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία της.
Τα νούμερα πίσω από τον γαλλικό όμιλο BIC:
-Υπολογίζεται πως το 43% των εσόδων του γαλλικού ομίλου προέρχεται από είδη γραφείου, 49% από αναπτήρες και το 8% από λοιπά προϊόντα.
-Καθημερινά πωλούνται 24 εκατομμύρια είδη γραφείου, 5 εκατομμύρια αναπτήρες και 10 εκατομμύρια ξυριστικές μηχανές.
-Τον Σεπτέμβριο του 2005 πουλήθηκε το εκατοστοδισεκατομμυριοστό στυλό διαρκείας.
-Έχει διαπιστωθεί πως με ένα στυλό BIC μπορείς να γράψεις σε μία απόσταση έως και τρία χιλιόμετρα.