Ιταλία: Περικοπές στα 5 δισ. για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών φέρνει η Λέγκα
- 01/06/2018, 16:14
- SHARE
Ξεκάθαρο το μήνυμα του επικεφαλής του κόμματος Ματέο Σαλβίνι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίτευξη σχηματισμού κυβέρνησης.
Σε έναν από τους κύριους στόχους του, με τα νέα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, αναφέρθηκε ο γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει μέρος, σήμερα το απόγευμα, στην ορκωμοσία της κυβέρνησης με πρωθυπουργό των καθηγητή Τζουζέπε Κόντε.
«Θα ήθελα να περικόψω το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό», είπε ο Σαλβίνι, που αναμένεται να αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ρόλο αντιπροέδρου στη νέα ιταλική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τη συμφωνία της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Πρόσθεσε, δε, ότι «Οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή».
«Πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο επικεφαλής της Λέγκα.
Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Σαλβίνι, ενδεχομένως, συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους και «δεν έχει εγκαταλείψει τους τόνους της προεκλογικής εκστρατείας», ενόψει και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου, σε σχεδόν οκτακόσιους δήμους της χώρας.
Κομισιόν: Η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ευρώπη
Την πεποίθηση ότι η νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας θα συνεργαστεί «εποικοδομητικά» με τους Ευρωπαίους εταίρους της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την προθυμία της νέας κυβέρνησης να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να στηρίξει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Η εκπρόσωπος απέρριψε ως «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέδειξε χθες έλλειψη σεβασμού προς τους Ιταλούς. Ο αντιπρόεδρος της νέας ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Γιούνκερ «ρατσιστή» ύστερα από τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Ιταλοί χρειάζεται να εργαστούν πιο σκληρά και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι.
Ο Γιούνκερ, μιλώντας στα αγγλικά, υπεραμύνθηκε της στήριξης της ΕΕ προς την Ιταλία, λέγοντας ότι είναι γενναιόδωρη, και δήλωσε ότι είναι ευθύνη των εθνικών ηγετών στη Ρώμη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν την περιοχή, να προωθήσουν την απασχόληση και να πατάξουν τη διαφθορά: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν τις φτωχές περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά, σοβαρότητα», δήλωσε.
«Θα τους βοηθήσουμε όπως κάναμε πάντα. Αλλά μην μπαίνετε σε αυτό το παιχνίδι να επιρρίπτετε ευθύνες στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι ένα έθνος. Πρώτα τα έθνη, μετά η Ευρώπη».
Γερμανία: Καλή και στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση
«Καλή και στενή συνεργασία» και με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι η Γερμανία «θα προσεγγίσει τη νέα κυβέρνηση με ανοιχτό τρόπο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την καλή και στενή συνεργασία, όπως αρμόζει στις στενές γερμανοϊταλικές σχέσεις».
Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να σχολιάσει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της νέας κυβέρνησης ή την στάση που θα τηρήσει η Ρώμη στο θέμα των μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη και το «τι μπορεί να περάσει» από τις προτάσεις που θα κατατεθούν: «Θα περιμένουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι γερμανική κυβέρνηση δεν αξιολογεί τα μέλη κυβερνήσεων φιλικών χωρών. Τόνισε πάντως ότι δεν είναι σωστό πριν από την πρώτη συνάντηση να ανακοινώσουμε προσφορές προς την Ιταλία.
«Βρισκόμαστε στην Ευρώπη ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεργασία και μεγάλη αποφασιστικότητα», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.