Η ΙΒΜ αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τον υπερυπολογιστή Γουάτσον
- 20/01/2014, 12:36
- SHARE
Σύντομα θα είναι και γιατρός σας, προσωπικός σύμβουλος αγορών και πολλά άλλα.
Η ΙΒΜ έχει μεγάλα σχέδια για τον Γουάτσον, με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να κατανοεί ερωτήσεις και θα γίνεται πιο έξυπνος όσο περνά ο καιρός. Τι είναι ο Γουάτσον; Είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που εκπαιδεύεται διαβάζοντας βιβλία, άρθρα και οτιδήποτε άλλο του δώσετε σαν πληροφορία. «Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη λογική και να σκέφτεται για την επίλυση προβλημάτων. Ακόμα και αν διαβάσει αντιφατικές πληροφορίες θα προσπαθήσει να βγάλει άκρη, ακριβώς όπως οι άνθρωποι,» είπε ο Μάικ Ρόντιν, επικεφαλής της νέας Ομάδας Γουάτσον της ΙΒΜ.
Αν του παρουσιάσετε τις ιατρικές εξετάσεις ενός ασθενή, ο Γουάτσον θα σας ότι είναι 95% σίγουρο ότι μια συγκεκριμένη θεραπεία είναι καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες επιλογές.
Όμως παρέχει περισσότερα από απλές συμβουλές, εξηγεί ο Χοσέ Μπαζέλγκα, επικεφαλής φυσικός της Sloan Kettering. Ο Γουάτσον μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι γιατροί: αποθηκεύει και θυμάται τεράστιο όγκο πληροφοριών και τις ενημερώνει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Για παράδειγμα, ο Γουάτσον θα μπορούσε να αναλύσει το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενή σε τέτοιο βάθος, ώστε να προειδοποιήσει για ενδεχόμενες θεραπείες που θα μπορούσαν να επιφέρουν κάποιο σπάνιο αλλά μοιραίο αποτέλεσμα.
Επίσης, ο Γουάτσον δεν είναι μόνο ένας. Υπάρχουν αρκετές δεκάδες εκδοχές τις οποίες η ΙΒΜ μπορεί να προσαρμόσει για συγκεκριμένες εργασίες. Οι περισσότερες εκδοχές είναι εγκατεστημένες στα υπολογιστικά κέντρα της ΙΒΜ σε όλη τη χώρα. Όμως θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οπουδήποτε επειδή το σύστημα είναι τόσο αποδοτικό ώστε μπορεί να εγκατασταθεί σε μικρό χώρο.
Διαβάστε ακόμη: H IBM επενδύει ένα 1 δισ. δολάρια στον υπερυπολογιστή της
Ύστερα υπάρχει η δυνατότητα ο Γουάτσον να βοηθά τους καταναλωτές. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα υπολογιστικά δίκτυα, όπως το Google, ο Γουάτσον μπορεί να απαντά φυσιολογικά σε ερωτήσεις δίνοντας κατανοητές απαντήσεις.
Έτσι όλοι θα μπορούσαν να έχουν έναν προσωπικό βοηθό. Ο Ρόντιν είπε ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθούν οι τηλεφωνητές στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών. Η Fluid, μια εταιρεία κατασκευής λογισμικού, πιστεύει ότι οι διαδικτυακές αγορές θα βελτιωθούν αν οι πελάτες μπορούν να θέτουν ερωτήσεις όπως θα έθεταν σε κάποιον υπάλληλο στο κατάστημα.
Αυτό θα βοηθήσει πολύ τις σύνθετες αγορές. Η διαδικτυακή αγορά για εξοπλισμό κάμπινγκ απαιτεί σοβαρή έρευνα και συμβουλές από έμπειρους ταξιδιώτες. Η Fluid ήδη εργάζεται σε συνεργασία με τη The North Face, ώστε οι πελάτες να μπορούν να κάνουν σύνθετες αναζητήσεις (όπως «ποιο είναι το σωστό σακίδιο για ένα ταξίδι 4 ημερών στην βορειοδυτική ύπαιθρο;» για παράδειγμα) και λαμβάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Αντίστοιχα ο Τέρι Τζόουνς, ιδρυτής της Travelocity και της Kayak, λέει ότι προσπαθεί να φέρει επαναστατικές αλλαγές στον ταξιδιωτικό κλάδο. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον Γουάτσον για να δημιουργήσει λογισμικό που θα μπορεί να μιμείται τον ταξιδιωτικό πράκτορα. Φανταστείτε έναν ιστότοπο όπου οι χρήστες θα μπορούν να δηλώνουν «θέλω περιπετειώδεις διακοπές σε ηλιόλουστο μέρος μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου,» και να λαμβάνουν την απάντηση «Τι θα λέγατε για την Κόστα Ρίκα;»
Διαβάστε επίσης: Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου
Όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε ότι η εκμάθηση του Γουάτσον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται αρκετές συναντήσεις ανάμεσα σε μηχανικούς και εκτελεστικά στελέχη για να είναι σίγουρο ότι ο Γουάτσον διδάσκεται τα σωστά πράγματα. Αυτό μπορεί να είναι ακριβό και ενοχλητικό, αλλά αναμένουν ότι η διαδικασία θα γίνει ευκολότερη όσο εξυπνότερος γίνεται ο Γουάτσον. «Δεν είναι σαν να αγοράζεις ένα καινούργιο πρόγραμμα και να το εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου,» λέει ο Ρόντιν.
Η ΙΒΜ θεωρεί το εγχείρημα επιτυχημένο μέχρι στιγμής. Η εταιρεία έχει αναθεωρήσει το στόχο εσόδων της από υπηρεσίες «ανάλυσης αγοράς» για το 2015 από τα 16 στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.