Και εγένετο iPhone 15 από την Αpple – Τι πραγματικά νέο φέρνει

Και εγένετο iPhone 15 από την Αpple – Τι πραγματικά νέο φέρνει
epa10857061 A display of the new Apple iPhone 15 at an Apple product launch event on the campus of Apple Park in Cupertino, California, USA, 12 September 2023. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο προϊόν -ειδικά οι εκδόσεις υψηλότερης ποιότητας- αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις της εταιρείας

Η χρήση τιτανίου στα πλαϊνά των νέων τηλεφώνων της Apple, που αντικαθιστά τον ανοξείδωτο χάλυβα, είναι μια προσθήκη που τραβά την προσοχή. Η αλλαγή έχει σκοπό να κάνει τα τηλέφωνα πιο ελαφριά και ανθεκτικά, και αυτό είναι κάτι που ο χρήστης καταλαβαίνει αμέσως όταν κρατά τη συσκευή.

Μετά την αποκάλυψη της σειράς iPhone 15 την Τρίτη, στα στελέχη της Apple έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Steve Jobs, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. 

Το νέο προϊόν -ειδικά οι εκδόσεις υψηλότερης ποιότητας- αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις της εταιρείας. Και η Apple προσβλέπει στο ότι τα νέα χαρακτηριστικά του θα βοηθήσουν στην αναστροφή της πτώσης των πωλήσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ εμφανίστηκε στο πάτωμα της αίθουσας, βγάζοντας selfie με τους παρευρισκόμενους. Έχει περιγράψει το iPhone 15 Pro ως το αποκορύφωμα των «καινοτομιών της Apple, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, κάμερα, απόδοση και πολλά άλλα».

Αλλά μεγάλο μέρος της προσοχής την Τρίτη επικεντρώθηκε σε μια πιο σημαντική αλλαγή. Όταν πήραν το νέο τηλέφωνο στα χέρια τους οι παρευρισκόμενοι, γύρισαν αμέσως τη συσκευή ανάποδα για να εξετάσουν τη νέα θύρα USB-C. Η υποδοχή είναι ένας διακόπτης από το Lightning, τον οποίο χρησιμοποιεί το iPhone από το 2012. Η εν λόγω αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει ορισμένους καταναλωτές. 

Αλλά η τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, τουλάχιστον στα iPhone ανώτερης κατηγορίας. Και η Apple δεν είχε πολλές επιλογές σε αυτό το θέμα: Η μετάβαση σε USB-C τυγχάνει έγκρισης μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Apple δεν είχε νόημα να παράγει ένα συγκεκριμένο iPhone μόνο για αυτήν την αγορά.

Αισθητικά, ο νέος σύνδεσμος κάνει μικρή διαφορά, αλλά η εξαφάνιση της θύρας Lightning εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους αναλυτές που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα επίδειξης.

Τα μεγέθη των Pro και Pro Max παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, στις 6,1 ίντσες και 6,7 ίντσες. 

Τα χρώματα

Μια ανατροπή: Τα χρώματα στα τηλέφωνα υψηλότερης τεχνολογίας είναι στην πραγματικότητα πιο σιωπηλά από ό,τι στα φθηνότερα iPhone, δίνοντας στο τιτάνιο την ευκαιρία να λάμψει.

Τα βασικά μοντέλα – το iPhone 15 και το 15 Plus – διαθέτουν παστέλ εκδόσεις ροζ, μπλε, πράσινου και κίτρινου, εκτός από το μαύρο. Βλέποντας όλα τα μοντέλα δίπλα-δίπλα, τα κανονικά χρώματα του iPhone σίγουρα προσφέρουν περισσότερη λάμψη.

Η τεχνολογία πίσω από τα νέα χρώματα είναι κάτι που τόνισε και η Apple. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εταιρεία εξήγησε ότι τα μεταλλικά ιόντα χρησιμοποιήθηκαν για τη βαφή του χρώματος στο γυαλί στα iPhone 15 και 15 Plus. Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα ορατό όταν κρατάτε το τηλέφωνο στο χέρι σας και πλησιάζετε στο παγωμένο μαύρο γυαλί.

Τεχνολογία

Φυσικά, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του iPhone 15 Pro δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.Το τσιπ A17, ο ταχύτερος επεξεργαστής smartphone της Apple, το κάνει ισχυρή παιχνιδομηχανή. Υποστηρίζει μια τεχνολογία που ονομάζεται ανίχνευση ακτίνων που επιτρέπει εξελιγμένα γραφικά και βελτιωμένη ακρίβεια χρωμάτων.

Η τιμολόγηση ήταν επίσης μεγάλη πηγή συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων. Τα περισσότερα μοντέλα iPhone θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο φέτος, αλλά το Pro Max θα αυξηθεί κατά 100 δολ., στα 1.199 δολ. Μία προειδοποίηση: Η συσκευή ξεκινά με αποθηκευτικό χώρο από τα 256 gigabyte, σε σύγκριση με 128 gigabyte στην προηγούμενη γενιά.

Πηγή: Bloomberg