Καλός υπάλληλος, στριμμένο αφεντικό
- 01/05/2014, 19:20
- SHARE
Έξι συμβουλές-λύσεις για αρμονική συνεργασία.
Μισείς το αφεντικό σου; Φυσικά και δεν είσαι ο μόνος. Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι 3 στους 4 εργαζόμενους χαρακτηρίζουν ως πιο εφιαλτικό κομμάτι της δουλειάς αυτό της συνεργασίας με τον προϊστάμενό τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη, 2 στους 3 δηλώνουν ότι εάν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της αλλαγής αφεντικού και μίας μισθολογικής αύξησης, θα επέλεγαν ασυζητητί το πρώτο.
«Το μυστικό για μία υγιή σχέση μεταξύ προϊσταμένου-υφισταμένου είναι να θυμάται κανείς ότι πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό: μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, που καθένας τους πράττει ό,τι θεωρεί πως είναι καλύτερο να κάνει και μπορεί», παρατηρεί η Κάριν Χερτ, συγγραφέας του βιβλίου «Overcoming an Imperfect Boss».
Και με αυτόν τον γνώμονα, ο Πίτερ Εκόνομι -συγγραφέας των «Managing For Dummies», «The Management Bible» κι άλλων 65 bestseller βιβλίων- προτείνει 6 δοκιμασμένες στην πράξη μεθόδους προκειμένου, μέρα… που ‘ναι, να γίνει η εργασιακή σας καθημερινότητα λιγότερο επώδυνη και οι σχέσεις με τον προϊστάμενό σας πιο εποικοδομητικές.
1. Μην γίνεσαι κι εσύ κόπανος
Επικεντρώσου στη δουλειά σου και μην μπλέκεις σε κουτσομπολιά, «θάβοντας» δώθε-κείθε το αφεντικό σου σε συναδέλφους. Εάν έχεις να διαμαρτυρηθείς για κάτι σοβαρό, απευθύνσου σε κάποιον αρμόδιο ή ανώτερό σου. Δώσε προσοχή στο πώς διαχειρίζεσαι το στρες και πώς αυτό επιδρά πάνω σου και στους γύρω σου -συναδέλφους και οικείους. Φρόντισε να έχεις στον περίγυρό σου ανθρώπους που σου λένε την αλήθεια.
2. Μίλα
Εάν πραγματικά νομίζεις ότι το αφεντικό σου συμπεριφέρεται απαίσια -και σε αυτό βρίσκεις σύμφωνους πολλούς άλλους- ιδού η μεγάλη πρόκληση: προσπάθησε να τον γνωρίσεις καλύτερα, πες του κατάμουτρα την αλήθεια. Το πιθανότερο είναι άλλωστε ότι, εάν τον βρίζει το σύμπαν, το πιθανότερο είναι να το γνωρίζει ήδη. Πού ξέρεις; Μπορεί κι αυτός να αναζητεί βοήθεια για να βρεθεί μια λύση. Μάθε εάν υπάρχει κάτι στη δική σου συμπεριφορά που του/της τη «βαρά» στα νεύρα κι, εφόσον δεν είναι κάτι παράλογο, να δεις πώς μπορείς να το διορθώσεις.
3. Κάνε στον προϊστάμενό σου πιο εύκολη τη ζωή
Τα κακά αφεντικά γίνονται χειρότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μην του δίνεις λοιπόν κι άλλες αφορμές για να βγάζει τον κακό του εαυτό. Φέρε λοιπόν σε πέρας ότι έχεις αναλάβει, όσο καλύτερα μπορείς, χωρίς καθυστερήσεις. Μάθε να επικοινωνείς τακτικά με τον προϊστάμενό σου με συνοπτικά σημειώματα, βάζοντάς τον στο «παιχνίδι».
4. Μείωσε την αλληλοεξάρτηση
Σίγουρα ένα καλό αφεντικό μπορεί να δώσει ώθηση στην ομάδα. Όμως δεν είναι υποχρέωσή του να κατευθύνει την καριέρα σου και να φροντίζει για την επαγγελματική ανέλιξή σου. Πόσο μάλλον εάν μιλάμε για ένα κακό αφεντικό. Ακόμη κι έτσι να είναι, μην χάνεις τον χρόνο σου γεμίζοντας με νεύρα. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου: βρες εναλλακτικές, νέους μέντορες, ανέπτυξε καλύτερες ενδοεταιρικές σχέσεις, ανέλαβε πρωτοβουλίες και σχέδια που θα αναδείξουν τις ικανότητές σου.
5. Να είσαι ειλικρινής, κατ’ αρχάς με τον εαυτό σου
Να είσαι προσγειωμένος. Βρες τρόπους και μεθόδους που θα σε αποφορτίζουν συναισθηματικά. Σκέψου ότι η συνύπαρξη με ένα κακό αφεντικό δεν είναι παρά μία μεταβατική περίοδος στη ζωή σου, που κάποτε μοιραία θα τελειώσει.
6. Μάθε από τα προς αποφυγήν παραδείγματα
Μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα από ένα κακό αφεντικό, ως παράδειγμα προς αποφυγήν! Αντιμετώπισε την κατάσταση σαν μια μαθητεία στα δύσκολα και σε όσα θα πρέπει να μην κάνεις εσύ στο μέλλον. Παρατήρησε πώς και πόσο επηρεάζει η συμπεριφορά του τους υπόλοιπους στη δουλειά. Κράτα εάν χρειάζεται ακόμη και σημειώσεις, που θα σου θυμίζουν τι ΔΕΝ πρέπει για κάνεις, για να μην καταλήξεις να γίνεις σαν και αυτόν.
Τέλος, θυμήσου ότι «αυτό που δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πάντα πιο δυνατό».
Διαβάστε ακόμα:
Τα πλεονεκτήματα της «σύγκρουσης» στη δουλειά