Καθόλου σίγουρη η παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
- 09/09/2013, 16:14
- SHARE
Θετικά σημάδια «βλέπει» ο διεθνής οργανισμός, αλλά και κινδύνους «εκτροχιασμού» της οικονομίας.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε πρόσφατη έκθεση του, προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανάκαμψη μπορεί να «εκτροχιαστεί», παρόλο που οι αναπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης που βελτιώνονται συνεχώς.
Στην τελευταία του έκθεση, ο ΟΟΣΑ ανέβασε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε πολλές αναπτυγμένες αγορές. Όμως, αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές τους ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης. Επίσης, κάνει λόγο για κινδύνους που προκύπτουν από τις αναδυόμενες αγορές.
Ενισχύθηκαν οι πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αναπτυχθούν με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Η Γαλλία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει επίσης έναν ελαφρά μεγαλύτερο – κατά 0,7% – ρυθμό ανάπτυξης για τη Γερμανία, και 1,5% ρυθμό ανάπτυξης για το Ηνωμένο Βασίλειο – σχεδόν διπλάσιο από τον υπολογισμό του προηγούμενου Μαΐου.
Οι προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ μειώθηκαν ελαφρά, από 1,9% σε 1,7%, ενώ για την Ιαπωνία παρέμειναν σταθερές στο 1,6%.
Πάντως, η έκθεση αναφέρει ότι οι προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές είναι γενικά ισχνές, και προειδοποιεί ότι μία επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η κύρια σύσταση του ΟΟΣΑ είναι η συνέχιση της εισροής χρήματος στην οικονομία από τις κεντρικές τράπεζες, μέσω πολιτικών όπως αυτές που έχει υιοθετήσει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τους επόμενους μήνες, εφόσον αυτές οι χώρες εισάγουν πολλά περισσότερα προϊόντα απ’ όσα εξάγουν, και άρα εξαρτώνται υπερβολικά από το ξένο κεφάλαιο.
Η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία εμφανίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές και δίνουν έναν άνισο αγώνα για να υποστηρίξουν τα εθνικά τους νομίσματα.