Η κατρακύλα της αγοράς επίπλου
- 28/11/2013, 13:04
- SHARE
Προσπαθώντας να πουλήσεις έπιπλα μετά από 20 τρίμηνα ύφεσης .
Ένα αρνητικό ρεκόρ διεκδικεί η Ελλάδα της ύφεσης. Αυτό της ιδιαίτερα χαμηλής δαπάνης σε οικιακό εξοπλισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fourlis – του ομίλου που αναπτύσσει τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Απόστολος Πεταλάς, κατά την παρουσίαση της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η αγορά του οικιακού εξοπλισμού καλύπτει σήμερα το 0,4% του εγχώριου ΑΕΠ όταν σε χώρες όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου από 2,8 δισ. ευρώ, στο όσο και τόσο μακρινό – χρονικά – 2008, έχει πέσει σήμερα στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ. Μία πτώση περίπου της τάξης του 70%, όταν η αγορά στο σύνολο της έχει κινηθεί με συρρίκνωση επιπέδου 50%. Φυσικά και ο κλάδος επίπλου είχε ζήσει και αυτός στην δεκαετία του ’90, αλλά κυρίως στο πρώτο μισό των ’00s, την δική του «φούσκα». Μία «φούσκα» που κινούνταν παράλληλα με αυτή της οικοδομής και του ονείρου για «το δικό μας κεραμίδι».
Όμιλος Fourlis: Πτώση εσόδων και συρρίκνωση ζημιών στο εννεάμηνο
Αν και δεν είναι πολύ μακρινή η εικόνα οφείλουμε να σας θυμίσουμε ορισμένα από τα highlights της εποχής. Κυριακάτικες εφημερίδες με δύο και τρεις καταλόγους εταιρειών επίπλων, πάνω από δέκα τίτλους εξειδικευμένων περιοδικών, εκθέσεις που διοργανώνονταν δύο και τρεις φορές τον χρόνο και αποτελούσαν λαϊκό προσκύνημα. Κηφισίας, Μεσογείων και Ποσειδώνος “πλημμυρισμένες” από καταστήματα-εκθέσεις. Καταστήματα που σε ένα βράδυ μεταμορφώνονταν σε αλυσίδες και ξένοι οίκοι που στην Ελλάδα ανακάλυπταν το δικό τους «Ελντοράντο» παράλληλα με τις όλο και αυξανόμενες ενώσεις επιπλοποιών.
Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν όπως και κραταιές εταιρείες που πρωταγωνιστούσαν στον χώρο (Neoset), ενώ άλλες άλλαξαν χέρια και περιόρισαν δραστικά το δίκτυο τους (π.χ. Habitat, Βο Concept). Οι εναπομείναντες, μετά από 20 τρίμηνα ύφεσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Κεφαλάς, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους.
Μπορεί η έλευση της ΙΚΕΑ – σε συνδυασμό με την ύφεση – να ήταν η χαριστική βολή για αρκετές από τις εταιρείες επίπλου, όμως και η ίδια δεν βγαίνει αλώβητη από την παρούσα κατάσταση. Όπως αναφέρει η διοίκηση της μπορεί να έχει κρατήσει τον ίδιο αριθμό επισκεπτών «όμως αυτοί αγοράζουν λιγότερα προϊόντα και χαμηλότερης αξίας». Για το 2014 προβλέπουν ότι η κατρακύλα στην αγορά θα συνεχισθεί με ποσοστό 10%, ενώ για τους ίδιους η μεταβολή θα είναι αμελητέα στοιχείο που θα τους οδηγήσει να κατακτήσουν το 20% στην αγορά οικιακού εξοπλισμού.
Fourlis: Πρωτιά στην αγορά επίπλου στην Βουλγαρία
Βαριά πληγωμένη από την περίοδο της ύφεσης βγαίνει και η Sato, η οποία όμως δείχνει να ανακάμπτει. Με το σχέδιο εξυγίανσης μπορεί οι πιστώτριες τράπεζες να κατέστησαν βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό της τάξης του 50% – με την οικογένεια Θεοδωρίδη να περιορίζεται στο 20% – όμως η μείωση του δανεισμού και ο εξορθολογισμός του δικτύου και της προϊοντικής γκάμας έδειξαν ήδη αποτελέσματα στο εννεάμηνο. Σε επίπεδο λειτουργικών δραστηριοτήτων ο τομέας των ειδών σπιτιού (Εντός) από ζημιές 6,1 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του ’12 εμφάνισε κερδοφορία 1,6 εκατ. ευρώ στο φετινό 9μηνο, ενώ αντίστοιχα ο τομέας των ειδών γραφείου από 3,5 εκατ. ευρώ ζημιές πέρασε σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη όμως είναι η πτώση του κύκλου εργασιών στην εταιρεία ο οποίος περιορίσθηκε φέτος σε 3,75 εκατ. ευρώ από 7,67 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2012.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτή την πτώση στον χώρο των επίπλων γραφείου φαίνεται να καρπώνεται η Δρομέας. Η εταιρεία, είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται από 6,38 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012 σε 9,42 εκατ. ευρώ στο φετινό εννεάμηνο χάρη στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων της στην ελληνική αγορά που διαμορφώθηκαν φέτος σε 4,7 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του ’12. Για την Δρομέας, που είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που αύξησαν το αριθμό των εργαζομένων της μέσα στο 2013, πλέον η Ελλάδα καλύπτει το 50% πωλήσεων της όταν το υπόλοιπο ποσοστό κατευθύνεται στην συντριπτική του πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.