Και το ΔΝΤ επικρίνει την οικονιμική πολιτική της Γερμανίας
- 01/11/2013, 14:26
- SHARE
Να μειώσει η Γερμανία το πλεόνασμα των εξαγωγών της για να βοηθήσει οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα ζητά, μετά τις ΗΠΑ, και το ΔΝΤ.
Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία επέκρινε με αυστηρούς τόνους την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία ως προς τις εξαγωγές της, τη σκυτάλη παίρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση για τα πλεονάσματα που έχει στο εμπορικό ισοζύγιό της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη «οικονομικής υγείας».
«Ένα σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», είπε χθες βράδυ ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, στην οποία ζήτησε από τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της, μειώνοντας το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Λίπτον, η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα». Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.
«Το Ταμείο δεν ζητά από τη Γερμανία να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά να αποκαταστήσει μία καλύτερη ισορροπία της εγχώριας ζήτησής της, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τις αυξήσεις των μισθών», είπε ακόμη ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Η Γερμανία εμφανίσθηκε εξοργισμένη χθες για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που επέρριπτε ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση για το ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας.
«Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν ένδειξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης για τα ποιοτικά γερμανικά προϊόντα», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, απορρίπτοντας ουσιαστικά την κριτική των ΗΠΑ.
Αν και το αμερικανικό υπουργείο παραδέχθηκε μία ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, τόνισε ότι η ανάπτυξη της χώρας «συνεχίζει να βασίζεται στο πλεόνασμα των εξαγωγών, το οποίο συνεχίζει να καθυστερεί τη διαδικασία εξωτερικής προσαρμογής της Ευρωζώνης». Το τίμημα πληρώνουν, ανέφερε η έκθεση, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες πιέζονται αφόρητα «να μειώσουν τη ζήτηση και να συμπιέσουν τις εισαγωγές τους για να κάνουν την προσαρμογή».
Διαβάστε ακόμη: Η αύξηση της ανεργίας εφιάλτης της ευρωζώνης