Και εγένετο η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο | Fortunegreece.com

Και εγένετο η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο

Και εγένετο η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο

H American Airlines και η US Airways ολοκλήρωσαν την πολυαναμενόμενη συγχώνευση τους και η τιμή της νέας μετοχής απογειώθηκε στο χρηματιστήριο.

Με περισσότερα από 1000 αεροσκάφη, σχεδόν 6.700 καθημερινές πτήσεις σε 330 προορισμούς 54 χωρών, American Airlines και US Airways είναι πλέον μια εταιρεία κολοσσός, με το σύμβολο AAL, που θα απασχολεί περίπου 100.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 12.500 πιλότους και 24.500 αεροσυνοδούς. Το 2012 οι δυο εταιρείες είχαν συνολικά 38 δισ. δολάρια έσοδα και μετέφεραν 190 εκατομμύρια επιβάτες. Τώρα με τη συγχώνευση τους ελπίζουν νε περιορίσουν τα έξοδα τους και να εξοικονομούν 1 δισ. δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2015.

Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει μετά την έξοδο από την χρεωκοπία το 2011 της AMR Corporation -μητρικής της American Airlines- αλλά τη συγχώνευση των 11 δισ. δολαρίων μπλόκαρε μέχρι πριν από ένα μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στον κλάδο. Για να προχωρήσει η συμφωνία οι δυο αεροπορικές δέχθηκαν να «παραδώσουν» μερικές εκατοντάδες από τα slots που είχαν σε αμερικανικά αεροδρόμια σε εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως την JetBlue και την Southwest Airlines, προκειμένου να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: Το σχέδιο κυριαρχίας της Μέσης Ανατολής στις αερομεταφορές

Απέναντι στους φόβους κυβέρνησης και καταναλωτών, η American Airlines και η US Airways υποστήριξαν ότι η συγχώνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την επιβίωση τους, επισημαίνοντας ότι επτά αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ κήρυξαν χρεωκοπία τα τελευταία 13 χρόνια. Τα συνεχή οικονομικά αδιέξοδα πυροδότησαν μια σειρά συγχωνεύσεων που άλλαξαν το τοπίο στις αερομεταφορές. Οι «γάμοι», μεταξύ άλλων, της Delta με την Northwest, της United με την Continental, και της Southwest με την AirTran, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μειωθεί οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ από εννέα σε τέσσερις, οι οποίες και ελέγχουν το 80% της εσωτερικής αγοράς της χώρας.

Τα βάσανα βέβαια δεν έχουν τελειώσει και οι προκλήσεις για τη νέα εταιρεία είναι αρκετές. Η εμπειρία από προηγούμενες συγχωνεύσεις έχει δείξει ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στη συγχώνευση προσωπικού και τεχνολογίας, οι οποίες για να λυθούν σε πολλές περιπτώσεις πέρασαν χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο το επιβατικό κοινό όσο και οι επενδυτές θα επωφεληθούν από μια οικονομικά δυναμική βιομηχανία, η οποία θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να εκσυγχρονίζει το προϊόν της και να παραμένει ανταγωνιστική έναντι των ξένων εταιρειών.  Η νέα American ίσως χρειαστεί ένα με δυο χρόνια για να συντονίσει τον στόλο της, έτσι ώστε τα αεροσκάφη ιδίου τύπου να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο οι σχεδιαστές μόδας Κεν Κάουφμαν και Ισαάκ Φράνκο θα σχεδιάσουν και θα παρουσιάσουν τις νέες στολές του ιπτάμενου προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη: Easyjet vs Ryanair: Αερομαχίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

font