Και εγένετο το πρώτο 24ωρο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα
- 18/09/2013, 12:06
- SHARE
Πώς η συνεργασία Α Β Βασιλόπουλου – Shell φέρνει τα πάνω κάτω στον χάρτη του λιανεμπορίου.
Για δεκαετίες ολόκληρες φορείς του λιανεμπορίου έρχονταν στο τραπέζι των συζητήσεων με υπουργούς Εμπορίου – και αργότερα Ανάπτυξης – και συζητούσαν το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ. Το θέμα ήταν η χαρά των δημοσιογράφων που κάλυπταν το αντίστοιχο ρεπορτάζ. Το ζήτημα αφορούσε τους καταναλωτές, που στην πλειοψηφία τους ήθελαν να βρίσκουν τα σούπερ μάρκετ περισσότερες ώρες ανοιχτά, άγγιζε τα ψιλικατζίδικα και τα μαγαζιά της γειτονίας και είχε και στοιχεία «πολέμου» ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ – ανάλογα με την δυναμική τους.
Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν με την λειτουργία του πρώτου μίνι μάρκετ ΑΒ Shop & Go σε βενζινάδικο της Shell στα Βριλήσσια, το οποίο θα παραμένει 24 ώρες το 24ώρο, επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτό. Και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κατάστημα γειτονιάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Α Β Βασιλόπουλος , με αφορμή την συνεργασία της με την Coral A.E. (δικαιούχου του σήματος Shell στην Ελλάδα), το πιλοτικό κατάστημα στα 85 τ.μ. του θα διαθέτει περισσότερους από 1.000 κωδικούς διαφόρων κατηγοριών: επιλεγμένα οπωροκηπευτικά και γρήγορες λύσεις φαγητού, γαλακτοκομικά, τυριά και αλλαντικά, παγωτά, επιδόρπια και κατεψυγμένα είδη, «παγωμένα αφεψήματα», προϊόντα κάβας και παγάκια, αλλά και επιλεγμένα απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά, είδη ατομικής υγιεινής και περιποίησης. Παράλληλα το κατάστημα διαθέτει προϊόντα καπνού, καφέ, λιπαντικά αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας και πολλά αξεσουάρ για τους αυτοκινητιστές.
Διαβάστε ακόμη: Προχωρά το deal μεταξύ της Μασούτης και της Γαλαξίας ΑΕ
Σε επικοινωνία που είχε το fortunegreece.com με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενημερώθηκε ότι αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του χρόνου άλλα τρία πιλοτικά καταστήματα η πορεία των οποίων θα δείξει εάν το μοντέλο θα επεκταθεί και σε άλλα πρατήρια, όπου υπάρχει δυνατότητα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο C.O.O. της Α Β Βασιλόπουλος, Λεωνίδας Βρεττάκος, η περίπτωση των πρατηρίων είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κανάλι πώλησης: «Είναι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες να εξυπηρετούμε τον πελάτη, ακολουθώντας τον ρυθμό της ζωής του, προσπαθώντας να του προσφέρουμε λύσεις στις ανάγκες του είτε είναι κοντά στο σπίτι του, στην εργασία του, στις διακοπές του ή είναι σε κίνηση. Τα καταστήματα ευκολίας επιχειρούν να απαντήσουν σ’ αυτήν την πρόκληση. Με τη στρατηγική συνεργασία με την Coral / Shell καινοτομούμε επιχειρώντας να εντάξουμε το κανάλι των πρατηρίων καυσίμων στην οργανωμένη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών».
Ξαφνικός «έρωτας» των Γερμανών για τα ελληνικά τρόφιμα;
Επίκεινται και άλλοι «γάμοι»;
Πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος του ωραρίου; Το κατάστημα Shop & Go λειτουργεί με άδεια πρατηρίου. Επόμενη λογική ερώτηση, πόσα πρατήρια υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα; Αν και έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, καθώς εκτιμούνται σε 6.000 (σ.σ. φυσικά δεν είναι όλα αξιοποιήσιμα για δημιουργία μίνι μάρκετ) με την Αττική να διαθέτει περισσότερα από 1.000. Όμως όπως ανέφερε και ο κ. Βρεττάκος ενδιαφέρον υπάρχει όχι μόνο για τα καταστήματα πόλης αλλά και για αυτά που βρίσκονται σε σημεία διακοπών ή σε οδικά δίκτυα. Αν το πείραμα AΒ – Shell πετύχει το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα έχουμε και άλλου τέτοιου είδους γάμους. Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από δέκα αλυσίδες πρατηρίων (με μεγαλύτερες από αυτές τις Shell, BP, EKO, Jet Oil, Avin, ETEKA, Ελίν, Aegean και Revoil) που κάλλιστα θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με αντίστοιχες σούπερ μάρκετ κάνοντας ακόμη πιο μαύρο το μέλλον των ανεξάρτητων καταστημάτων λιανικής και περιπτέρων. Υπενθυμίζεται ότι τελευταίο χτύπημα που είχαν δεχθεί τα τελευταία ήταν η απελευθέρωση της αγοράς πώλησης προϊόντων καπνού.
Από την άλλη στους καταστηματάρχες πρατηρίων δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν ένα μέρος από το απολεσθέν εισόδημα που έχει προκύψει από την μείωση κατανάλωσης καυσίμων το οποίο ο ΣΕΕΠΕ στην πενταετία 2008 – 2012 το υπολογίζει σε 30%. Ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με το που ξέσπασε η ύφεση ήταν οι πρώτες – και ουσιαστικά οι μόνες ακόμη – που προσφέρουν καταστήματα franchise σχεδόν με μηδενικό κόστος στους ενδιαφερόμενους , οι οποίοι όμως έχουν συμβατική υποχρέωση να προμηθεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα τους από την λιανεμπορική εταιρεία.
Χάρη στην μέθοδο αυτή το οργανωμένο λιανεμπόριο κατάφερε σε χαλεπούς καιρούς και να εξαπλωθεί και να μην χάσει σε τζίρους. Παρά την μείωση στην κατανάλωση, ο τζίρος ήρθε από την αύξηση των σημείων εις βάρος μικρότερων και μεμονωμένων. Τα πρατήρια καυσίμων, με το διευρυμένο ωράριο και τα κομβικά σημεία πώλησης μπορεί να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα…