Και επίσημα οι ΗΠΑ θα ζητήσουν έκδοση της κόρης του ιδρυτή της Huawei

Και επίσημα οι ΗΠΑ θα ζητήσουν έκδοση της κόρης του ιδρυτή της Huawei
epa07211367 (FILE) - Meng Wanzhou, Chief Financial Officer of Huawei, attends the VTB Capital's 'RUSSIA CALLING' investment forum in Moscow, Russia, 02 October 2014 (reissued 06 December 2018). Meng Wanzhou has been arrested in Canada at the request of US authorities. According to US media reports, Meng Wanzhou was detained for potential US sanction violations. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφού επιδοθεί το επίσημο αίτημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να αρχίσει τυπικά τη διαδικασία έκδοσης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας — ως την 30ή Ιανουαρίου — την έκδοση της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, η οποία έχει αποφυλακιστεί με όρους και τελεί υπό δικαστική επιτήρηση στον Καναδά.

«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε την έκδοση της Μενγκ Ουάνγκζου και θα τηρήσουμε τις προθεσμίες όπως ορίζονται από τη συμφωνία έκδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά», δήλωσε ο Μαρκ Ραϊμόντι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους εξήντα ημέρες έπειτα από οποιαδήποτε σύλληψη γίνει προς ικανοποίηση αξίωσής τους για να επισημοποιήσουν το αίτημα έκδοσης.

Η κόρη του ιδρυτή της Χουάγουεϊ, του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας της Κίνας, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, κατ’ απαίτηση της Ουάσινγκτον. Αφού αποφυλακίστηκε υπό όρους μετά την καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης, παραμένει υπό επιτήρηση στο Βανκούβερ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μενγκ για συνέργεια σε απάτη με σκοπό την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Αφού επιδοθεί το επίσημο αίτημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να αρχίσει τυπικά τη διαδικασία έκδοσης.

Λόγω των διαφόρων πιθανών προσφυγών, αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες, ή ακόμη και χρόνια.

Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου. Οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν έκτοτε δύο Καναδούς και καταδίκασαν έναν τρίτο σε θάνατο, υποθέσεις που διατείνονται πως δεν συνδέονται με εκείνη της Μενγκ.