Κερδοσκοπικά fund – «κοράκια» πάνω από τα ελληνικά σπίτια
- 23/10/2015, 11:54
- SHARE
Πώς οι αλλαγές στους όρους όσον αφορά στους πλειστηριασμούς μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα αγορά, ιδιαίτερα κερδοφόρα για κάποιους.
Διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υπάρχει στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, όπως καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ειδικά για το «νόμο Κατσέλη», ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά μόνο σε όσους θα υπαχθούν από δω και πέρα στο καθεστώς και όχι σε όσους έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, σημείωναν: «Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει συμφωνία».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των θεσμών ενδιαφέρεται για ρύθμιση η οποία να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ όπως σχολίασε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο νόμο Κατσέλη. Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια, ενώ σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, προς το παρόν, επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια: Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα: 35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.
Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: Αντικειμενική αξία: 70.000 -1 20.000. Σύνολο οφειλών: 120.000. Εισόδημα: 8.180 το άτομο, 13.917 το ζευγάρι και 3.350 το παιδί έως τρία παιδιά.
Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών, ενώ με των δανειστων από 17,3% έως 40%.
Αποκαλυπτικοί διάλογοι κυβέρνησης – δανειστών
Αποκαλυπτικοί των προθέσεων αλλά και των ακραίων πιέσεων των δανειστών είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ. ‘Εχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία είναι στο 26%. Δεν αντέχει να υποστεί και άλλο σοκ αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας
Τρόικα: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν τα δάνεια τους.
Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τμ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως της Αγγλίας με διαμερίσματα άνω των 300 τ.μ. ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.
Τρόικα: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνεια.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, η επιμονή του «κουαρτέτου», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κρύβει τις προθέσεις τους σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για δημοπρασίες ακινήτων με ταχείς διαδικασίες, στη δημιουργία μίας νέας αγοράς στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, έχει στόχο την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων. Έτσι, οι τράπεζες θα βρεθούν αναγκασμένες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, να βγάλουν μαζικά στο σφυρί… ακίνητα. Επειδή, όμως, συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχουν τέτοια τεχνογνωσία, θα προσφύγουν σε δύο λύσεις: Η πρώτη θα αφορά την πρόσληψη ξένων συμβουλευτικών εταιρειών (στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις) και η δεύτερη θα είναι η πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds με πολύ χαμηλή ονομαστική τιμή, μόνο και μόνο για να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Φυσικά δεν αποκλείεται να συμβούν και οι δύο λύσεις.
Έτσι, δημιουργείται μία νέα αγορά, όπου ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και εταιρικά σχήματα θα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές διαμερίσματα, τα οποία είτε θα τα ενοικιάζουν ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους προκειμένου να μένουν μέσα έναντι εντός συμβολικού τιμήματος, είτε θα μεταπωλούν τα «φιλέτα» σε υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις. Η πρώτη υψηλή ζήτηση που θα προκληθεί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης θα προκαλέσει άνοδο των αξιών και έτσι τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα κερδίζουν ακόμη περισσότερα.
Πάντως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση επίσημα διαψεύδει ότι η συζήτηση με την τρόικα αφορά στην πώληση δανείων σε ξένα funds, όπως αναφέρθηκε.