Κλικ στην e-μόδα
- 05/12/2013, 10:24
- SHARE
Πώς smarphones και apps αλλάζουν τους όρους της επαγγελματικής φωτογράφησης μόδας.
Φώτα, φλας, πόζα, tap -και όχι κλικ- στο smartphone, επεξεργασία της φωτογραφίας με ένα σχετικό app, ανάρτηση στο Ίντερνετ και τέλος. Η τεχνολογική εξέλιξη των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων δεν φέρνει απλά επανάσταση στην επικοινωνία, αλλά κατά πώς φαίνεται ανατρέπει πια τις ισορροπίες σε ολόκληρους επαγγελματικούς τομείς, όπως αυτός της μόδας. Δεν είναι μόνον οι ρυθμοί με τους οποίους ακόμη και μεγάλα brand names καταφεύγουν πια σε social media τύπου Instagram για να προωθήσουν στο καταναλωτικό κοινό την νέα τους «πραμάτεια».
Είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ίντερνετ και οι μύριες όσες εφαρμογές για την επεξεργασία φωτογραφιών στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλάζουν τα δεδομένα ακόμη και για στους ίδιους τους επαγγελματίες στο χώρο φωτογράφους. Ο εξοπλισμός, τα μέσα επεξεργασίας, τα υλικά έχουν αλλάξει ριζικά, επισημαίνει στο BBC ο Νικ Νάιτ, ένας από τους διασημότερους σήμερα φωτογράφους μόδας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί πλέον πολύ πιο συχνά το iPhone του για τη δουλειά του. Με αυτό π.χ. τράβηξε εξ ολοκλήρου την νέα κολεξιόν #DIESELTRIBUTE!
Για την επεξεργασία του υλικού του συνηθίζει πλέον να χρησιμοποιεί επί τόπου app: πιο αγαπημένα του, λέει, ότι είναι το Glitché και το Mega Photo. «Κάνεις ό,τι θες, πολύ ταχύτερα», επισημαίνει -αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικές τεχνικές ελλείψεις για να πει ότι μπορεί να κάνει με ένα smartphone ολοκληρωμένα και απολύτως επαγγελματικά τη δουλειά του. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά τους, π.χ. είναι οι ευρυγώνιοι φακοί τους.
Instagram: Η νέα…Μούσα της μόδας!
Σε κάθε περίπτωση -τονίζει στο BBC- αυτού του είδους η επιτάχυνση στις διαδικασίες ταιριάζει «γάντι» στην ψηφιακή εποχή του Ίντερνετ. Πόσο μάλλον τώρα που ολοένα και περισσότεροι αναγνώστες προτιμούν πια να ενημερώνεται online για θέματα μόδας…
Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν στις έντυπες εκδόσεις μόδας. Και είναι σε αυτόν τον χώρο που ο Νάιτ εντοπίζει σήμερα τους περισσότερους δύσπιστους -και ίσως δίκαια, από πλευράς ποιότητας- απέναντι στη νέα αυτή τάση. Υπάρχουν κάποιοι πάντως που χαίρονται ιδιαίτερα με την αλλαγή, υπογραμμίζει. Δεν είναι άλλοι από τα μοντέλα ή τους celebrities, που ναι μεν κοσμούν συχνά-πυκνά τα πρωτοσέλιδα των περιοδικών με μπόλικο… photoshop και στιλιζαρισμένες πόζες, όμως τώρα πια μπορούν να «παίζουν» και σε άλλα «επίπεδα», χάρη στη νέα δυναμική τους.
Στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Instagram, για παράδειγμα, η Κάρα Ντελεβίν έχει σήμερα 3.000.000 followers και υπερδιπλάσιους η Κιμ Καρντάσιαν! «Δεν ξέρω εάν το έχουν ακόμη καταλάβει», λέει ο Νάιτ, «αλλά τώρα έχουν το πάνω χέρι».
«Αυτή η αλλαγή ισορροπιών είναι τόσο καθοριστική, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα στη μόδα». Μόλις γίνει αντιληπτή αυτή η αναδιάταξη δυνάμεων και ρόλων, καταλήγει, τα μοντέλα πιθανότατα θα αποκτήσουν μία διαφορετική σχέση με τα έντυπα μόδας, που σήμερα πωλούν μερικές εκατοντάδες αντίτυπα στους πιστούς ακόμη αναγνώστες.
«Κάποια στιγμή», λέει ο Νάιτ, «θα πουν: για κάτσε! Με τις πωλήσεις που έχεις, θα έπρεπε ΕΣΥ να δουλεύεις για εμένα»!