To κλίμα για την Ελλάδα λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup
- 22/05/2017, 08:22
- SHARE
To χρέος, η σκληρή στάση της Γερμανίας στο παρά πέντε της λύσης και η αγωνία για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.
Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.
Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.
Φόρμουλα για το χρέος στη βάση της απόφασης του 2016
Στα σενάρια που εξετάζονται οι Ευρωπαίοι θα δεσμεύονται ότι θα λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο έως το 2040 και στη συνέχεια να μην είναι μεγαλύτερες από 20% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο από το 2040 έως το 2060.
Θα προβλέπεται ακόμη επιμήκυνση των λήξεων των δανείων για άλλα 20 έτη, καθώς επίσης και παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 ή 15 έτη. Ωστόσο, η παράταση θα αποφασίζεται σε δόσεις και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τη συμμόρφωση της χώρας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται εκ νέου η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία δεν αποδίδονται τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η κατάργηση της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο για τα χρήματα που έλαβε η χώρα για την επαναγορά ομολόγων το 2012.
Όρος-κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η επαναγορά του συνόλου των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του ESM, που παραμένουν αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Χωρίς Λαγκάρντ το Eurogroup
Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.
«Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».
Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ’ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.
Tέλος, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Διαβάστε επίσης: Δραματική έκκληση Ντράγκι: «Κλείστε τώρα το θέμα του ελληνικού χρέους»