Κλείνοντας εισιτήριο προς την επιτυχία

Κλείνοντας εισιτήριο προς  την επιτυχία

Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν της Τravelplanet24 εξηγεί πώς μια ιδέα που «γεννήθηκε» σε  μια παραλία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη e–commerce επιχείρηση της Ελλάδας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που συναντιόμαστε. Η πρώτη μας γνωριμία έγινε στα τέλη Μαρτίου, όταν η εταιρεία του, η travelplanet24, ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με την airtickets.gr, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη e-commerce επιχείρηση στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά αφορμή για την κουβέντα μας είναι η συμμετοχή του και φέτος στη νέα λίστα 40 under 40 του Fortune.

Η travelplanet24 φιλοξενείται σε ένα κτίριο πάνω στην πλατεία Συντάγματος και η  ατμόσφαιρα παραπέμπει σε startups του εξωτερικού. Ο χώρος σού προξενεί από την αρχή εντύπωση, γιατί είναι αρκετά διαφορετικός σε σχέση με άλλες παραδοσιακές επιχειρήσεις. Βιομηχανικός σχεδιασμός και open plan διάταξη συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, απόλυτη οπτική διαπερατότητα και διάχυση του φωτός σε όλους τους χώρους. Το ιδανικό περιβάλλον της εταιρείας ενισχύουν η μεγάλη κουζίνα με το μπιλιάρδο και το ποδοσφαιράκι, καθώς και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ενώ οι εργαζόμενοι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, που πηγαινοέρχονται στους τρεις ορόφους του κτιρίου.

«Σιγά σιγά μεταφέρονται εδώ τα περισσότερα τμήματα της airtickets, μετά τη συγχώνευση. Προχωράμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει» λέει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, που δηλώνει αισιόδοξος για το όλο εγχείρημα. Η νέα εταιρεία αριθμεί περίπου 300 υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ έχει γραφεία σε Ρωσία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Βραζιλία. Άλλωστε, πρόκειται για τους δύο πιο ισχυρούς “παίκτες” στην εγχώρια αγορά των online travel agencies, με εξίσου ισχυρή θέση στις αγορές του εξωτερικού. Η συγχώνευση αυτή τοποθετεί τις δύο ελληνικές εταιρείες στη νούμερο ένα θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο επί των πωλήσεων 570 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, μόνο για τον μήνα Μάρτιο οι δύο εταιρείες μαζί κατέγραψαν 4.749.407 συνολική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους, ενώ οι κρατήσεις των δύο εταιρειών ξεπέρασαν τις 168.120, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 206.776 εισιτήρια.

Όπως αναφέρει ο CEO της travelplanet24, «η ευρωπαϊκή αγορά των ταξιδιωτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο είναι ήδη κατακερματισμένη, χωρίς μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης εάν είσαι νέος «παίκτης», γι’ αυτό και η σύμπραξη δυνάμεων είναι σημαντική ώστε να σχηματίζονται ισχυρές επιχειρήσεις. Έτσι, η συγχώνευση της travelplanet24 με την airtickets διαμορφώνει μια δυνατή και ανταγωνιστική εταιρεία στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ την καθιστά τη μεγαλύτερη e-commerce επιχείρηση στην Ελλάδα».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Γεννημένος στο Μόναχο από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα, όπου έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια και με σπουδές σε Λονδίνο και Μαδρίτη, ο 33χρονος επιχειρηματίας γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πώς ξεκίνησαν όλα πριν από περίπου δέκα χρόνια. Η κατάσταση στην Ελλάδα το 2005 δεν θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή εικόνα της χώρας, που έχει δοκιμαστεί σκληρά, ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες εκείνη την περίοδο ζούσαν σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτισμού και η στροφή στην επιχειρηματικότητα και στον ιδιωτικό τομέα έμοιαζε αβέβαιη επιλογή για έναν νέο άνθρωπο, σε σύγκριση με τη σιγουριά που προσφέρει μια θέση στο Δημόσιο.

«Προσωπικά θεωρούσα αδιανόητη μια τέτοια στάση, καθώς είχα μεγαλώσει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Από μικρός είχα ιδέες και θέληση να κάνω δικά μου πράγματα, να μπω γρήγορα στον χώρο της εργασίας και να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά» τονίζει ο Φίλιππος.

Πώς προέκυψε όμως η ιδέα για την travelplanet24; «Η ιδέα μού ήρθε σε μια παραλία στη Μήλο ενώ ψάχναμε με τους φίλους μου ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου να συνεχίσουμε τις διακοπές μας. Όλα όμως ήταν πουλημένα, οπότε περιμέναμε για διαθέσιμα εισιτήρια. Ως φοιτητές σε διακοπές, είχαμε την ευελιξία της αναμονής. Έτσι, μου δόθηκε η αφορμή να σκεφτώ την πιθανότητα να δημιουργήσω εγώ αυτή την υπηρεσία».

Επιστρέφοντας στη Γερμανία, αρχίζει η προσπάθεια υλοποίησης ενός online ταξιδιωτικού γραφείου, το οποίο θα παρείχε υπηρεσίες τόσο για αεροπορικά όσο και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, project που γίνεται και αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας του. Μέσα σε έναν χρόνο και μετά από έρευνα αγοράς, «στήνει» την ιστοσελίδα travelplanet24.gr και δημιουργείται η εταιρεία, η οποία ξεκινά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2006.

«Τότε στην Ελλάδα λειτουργούσε μόνον η airtickets.gr, η οποία βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της βήματα, ενώ έπειτα από εμάς έκανε την εμφάνισή της και η pamediakopes.gr. Κάπως έτσι άρχισε να δημιουργείται ο κλάδος των online τουριστικών κρατήσεων στη χώρα και να αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός» αναφέρει.

Πλέον, ύστερα από δέκα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και εξωστρέφειας της travelplanet24, αισθάνεται υπερήφανος και πολύ ενθουσιασμένος για την επιτυχημένη συμφωνία με την airtickets. «Ο συνδυασμός των δύο μεγαλύτερων διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων της Ελλάδας δημιουργεί μια πολύ ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη και αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης τους σε υπάρχουσες και νέες αγορές, καταφέρνοντας να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του κλάδου» συμπληρώνει.

IMG0458
O Φίλιππος στα γραφεία της Travelplanet24.

 

Η εμπειρία της γερμανικής σχολής

Ο ιδρυτής της travelplanet24 ξεχωρίζει ως καθοριστική στιγμή για τις μετέπειτα αποφάσεις του τη θητεία του στη γερμανική σχολή της Αθήνας. «Στην Ελλάδα ερχόμουν κυρίως για διακοπές. Το 1997 ήρθα, όμως, για να φοιτήσω για έξι μήνες στη Γερμανική Σχολή, στο πλαίσιο μαθητικών ανταλλαγών και, τελικά, έκατσα για τρία χρόνια» αναφέρει.

«Το επίπεδο στη σχολή ήταν πολύ υψηλό και το περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Οι συμμαθητές μου ήταν παιδιά με εξωστρεφή κουλτούρα, καθώς είχαν ταξιδέψει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αποκομίζοντας έτσι σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις. Ήταν η εποχή που έγινα πιο φιλόδοξος και ανταγωνιστικός στην προσπάθειά μου να βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους».

«Επέστρεψα στο Μόναχο για ανώτατες σπουδές, ψάχνοντας να βρω αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο. Δεν είχα σκοπό να σπουδάζω ατέρμονα. Φανταζόμουν μια καριέρα στο investment banking ή στον χώρο του corporate finance, ώστε να αποκτήσω εμπειρίες και μετά να ασχοληθώ με κάτι δικό μου» συνεχίζει, και προσθέτει: «Ποτέ δεν σταμάτησα, όμως, να έχω ιδέες και να ψάχνω ευκαιρίες. Κάθε μέρα μαθαίνω και, εκτός από την travelplanet24 και τη δουλειά μου, παρακολουθώ με ενδιαφέρον και άλλες προσπάθειες που γίνονται στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα – και όχι μόνο». Άλλωστε, όπως τονίζει, τον εμπνέουν άνθρωποι με τους οποίους έρχεται καθημερινά σε επαφή λόγω των υποχρεώσεών του και έχουν καταφέρει να πετύχουν στον τομέα τους και να χαράξουν μια ενδιαφέρουσα πορεία.

Το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα

Με αφορμή τη λίστα 40 under 40, η συζήτησή μας μεταφέρεται στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια εξέλιξης.

«Νομίζω ότι η κρίση, αν και μας έχει στοιχίσει αρκετά ως χώρα, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει με ένα σκληρό τρόπο, έχει φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία κυρίως των νέων ανθρώπων. Θεωρώ ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο πώς όλο και περισσότεροι έχουν στραφεί στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Και μπορεί πολλές φορές αυτή η επιλογή να έρχεται από ανάγκη, όμως είναι αυτή που σε οδηγεί στο να γίνεις πιο δημιουργικός και να βρεις λύσεις. Άλλωστε, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση και με την “πλάτη στον τοίχο”, όπως συνηθίζουμε να λέμε, καθώς πρέπει να βρουν την απάντηση στα προβλήματά τους».

Φυσικά, όπως επισημαίνει ο Φίλιππος, ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, καθώς δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει. Έχοντας τη σχετική εμπειρία, καθώς η travelplanet24 έχει λάβει χρηματοδότηση από δύο Jeremie στην Ελλάδα (Elikonos Jeremie Fund, Odyssey Jeremie Partners), με ποσό 3,5 εκατ.ευρώ, αναφέρει: «Αυτό που λείπει κυρίως είναι η εμπειρία, σε σχέση με άλλα παρόμοια διεθνή οικοσυστήματα. Oι περισσότερες startups που ξεκινούν σήμερα αποτελούνται από νέους ανθρώπους με πολύ ταλέντο, οι οποίοι έχουν όμως αρκετά ακόμη να μάθουν. Χρειάζεται υπομονή. Και εγώ, όταν ξεκίνησα, μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά αφελής, γεγονός που όμως δεν μου βγήκε σε κακό, διότι, αν γνώριζα όλα τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζα στην πορεία μου, ίσως να μην έκανα ποτέ αυτό που κάνω σήμερα. Το mentoring είναι επίσης βασικό, όπως και η συμβολή έμπειρων επιχειρηματιών που έχουν πραγματοποιήσει πετυχημένα exits από τις επενδύσεις τους. Οποιαδήποτε εταιρεία παίρνει μια σημαντική χρηματοδότηση, π.χ. από venture capitals, πρέπει να έχει και ένα σχέδιο εξόδου, που θα περιλαμβάνει είτε την πώλησή της μετέπειτα είτε τη σύμπραξη με κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, παίρνουν πίσω τα χρήματά τους οι επενδυτές».

O ιδρυτής της travelplanet24 πιστεύει ότι τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν ακόμα περισσότερο από το οικοσύστημα, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί ισχυρότερες εταιρείες και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τα μελλοντικά σχέδια

Όσον αφορά το μέλλον της travelplanet24 μετά τη συγχώνευση με την airtickets, o Φίλιππος τονίζει ότι το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Βασικό στοιχείο του νέου εγχειρήματος θα είναι η εξωστρέφεια. Η airtickets σήμερα προσελκύει χρήστες από 170 χώρες. Δραστηριοποιείται με το airtickets.com και με τοπικές καταλήξεις του σε δεκαπέντε ακόμη χώρες. Η travelplanet24 σημείωσε το 2014 περισσότερες από μισό εκατομμύριο κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και παρουσίασε συνολική άνοδο 32,10%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2014 η εταιρεία κατέγραψε στο δίκτυό της 2.404.981 αναζητήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για προορισμούς εξωτερικού και 730.895 αναζητήσεις για προορισμούς εσωτερικού.

«Δραστηριοποιούμαστε σε περισσότερες από 36 χώρες και ως εταιρεία έχουμε στα σχέδιά μας και άλλες τέτοιες κινήσεις στο εξωτερικό, ώστε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα τον στόχο μας, να εδραιωθούμε ως ένας ηγετικός διεθνής “παίκτης” στον τομέα της μεταφοράς και των αεροπορικών εισιτηρίων» συμπληρώνει.

Ήδη τα νέα από το μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού είναι ενθαρρυντικά, καθώς σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 36% σε σχέση με τις ανοιξιάτικες κρατήσεις  αεροπορικών εισιτηρίων του 2014. Μεταξύ των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί για τη νέα εταιρεία, είναι το έτος 2018 ο τζίρος της να ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Φέτος, ο τζίρος της ενοποιημένης εταιρείας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 570 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. το 2014. Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ο τζίρος να ανέλθει στα 710 εκατ. ευρώ και το 2017 στα 887 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εκτιμάται ότι, από 3,9 εκατ. ευρώ το 2015, θα φθάσουν σε 16,9 εκατ. ευρώ το 2018.

Εκτός από την ενασχόληση, όμως, με τα επαγγελματικά και τους αριθμούς, ο Φίλιππος δεν ξεχνά να μαγειρεύει για να χαλαρώνει αλλά και να συλλέγει κρασιά. «Μου αρέσει να συλλέγω κρασιά, κυρίως ελληνικά, αλλά και ξένα. Ακόμη προσπαθώ να ασχολούμαι με τη γυμναστική και τον αθλητισμό. Να ασκούμαι. Απολαμβάνω, επίσης, να ταξιδεύω και να διαβάζω. Πάντα, άλλωστε, έχεις κάτι καινούργιο να δεις και να μάθεις» τονίζει κλείνοντας τη συζήτησή μας.

* Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί

** Φωτογραφίες: Διονύσης Ανδριανόπουλος