Πηγαίνοντας κόντρα στην ύφεση
- 12/12/2013, 13:38
- SHARE
Αυξάνοντας τα μερίδια της στα πέτρινα χρόνια, η αλυσίδα Κωτσόβολος πλέον πουλάει το 1/4 των ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα.
Εάν κάποιος έμπαινε στη μηχανή του χρόνου και γύριζε 25 χρόνια πίσω, θα συναντούσε μόνο τρεις αξιόλογες αλυσίδες ηλεκτρικών: Κωτσόβολο, Κορασίδη και Ράδιο Αθήναι. Σήμερα στην αγορά έχει επιβιώσει μόνο η πρώτη, έχοντας στην πορεία απορροφήσει την τελευταία. Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την εποχή. Την εποχή που αν ζούσες στην Αθήνα και ήθελες να αγοράσεις ηλεκτρικά, πήγαινες στην πλατεία Κλαυθμώνος, έπαιρνες προσφορές και έκανες παζάρια στα μαγαζιά-τρύπες, από το Ράδιο Αθήναι στη γωνία με τη Σταδίου και Δραγατσανίου, μέχρι το υπόγειο της Κωτσόβολος στην Αριστείδου. «Κωτσόβολος-Νέα γενιά-Αριστείδου 9», έλεγε το σλόγκαν της δεκαετίας του ’80 για το κατάστημα που σήμερα έχει κλείσει και έχει δώσει την θέση του σε ένα εργαστήριο εκτυπώσεων.
Η «νέα γενιά» στα ηλεκτρικά θέλει μεγάλα καταστήματα, online πωλήσεις σε συνδυασμό, όμως, με την παραδοσιακή συνταγή του Παναγιώτη Κωτσόβολου, όταν ξεκινούσε την επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50: «όλα χωρίς λεφτά».
Η Κωτσόβολος κατάφερε να διατηρηθεί στην αγορά έχοντας τις «πλάτες» της βρετανικής πολυεθνικής Dixons και προσαρμόζοντας το μοντέλο της στις ανάγκες της εποχής. Την ώρα που οι πιστώσεις για τους περισσότερους ανταγωνιστές ήταν μακρινή λέξη από το παρελθόν, αυτή μπορούσε να προσφέρει 50 άτοκες δόσεις σε μία εποχή που οι περισσότεροι μετρούν και το τελευταίο ευρώ και το μετρητοίς έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη: Η θαυματουργή iRobot και το νέο Roomba
Έχοντας περάσει και αυτή τα πέτρινα χρόνια της ύφεσης καταφέρνει όχι μόνο να βγαίνει αλώβητη -από τα 101 καταστήματα που είχε το 2010, σήμερα διατηρεί τα 98- αλλά να βελτιώνει και τη θέση της σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, ο οποίος πριν έρθει στην Κωτσόβολος τον Ιούλιο, είχε διατελέσει επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, το μερίδιο της αλυσίδας ανέρχεται σήμερα σε 24,1% επιτυγχάνοντας χρόνο με τον χρόνο στα πέντε χρόνια της ύφεσης να κερδίζει μερίδιο 1% ανά έτος.
Σε επίπεδο πωλήσεων και αποτελεσμάτων η εταιρεία δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστη. Μπορεί στην ετήσια χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30/4/2013 (με βάση το βρετανικό οικονομικό έτος) οι πωλήσεις να ήταν αυξημένες κατά 5,3% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας τα 345,6 εκατ. ευρώ, όμως απέχουν πολύ από αυτές της περιόδου 2008-2009 που είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 482 εκατ. ευρώ.
Η φετινή αύξηση πωλήσεων επετεύχθη την ώρα που η αγορά υποχωρεί σε ποσοστό 10% σύμφωνα με στοιχεία της GfK, ενώ συνολικά από την αρχή της ύφεσης έχει συρρικνωθεί κατά 45%. Αξιοσημείωτη ήταν η μείωση των απαιτήσεων κατά -10,3% από 40,7 εκατ. ευρώ σε 36,5 εκατ. ευρώ, η μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της προς προμηθευτές κατά -5,8% από 115,5 εκατ. ευρώ σε 108,8 εκατ. ευρώ, και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά -5,9% από 108,5 εκατ. ευρώ σε 102,1 εκατ. ευρώ – ένας δείκτης ο οποίος παρουσιάζει σταθερή βελτίωση σύμφωνα με τον κ.Αθανασόπουλο.
Διαβάστε ακόμη: Ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες το online shopping
Ένα από τα «δυνατά χαρτιά» που είχε η εταιρεία για τη μείωση των εξόδων ήταν οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων που πέτυχε η αλυσίδα χάρη στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του real esate, αλλά και στη σιγουριά που παρείχε στους ιδιοκτήτες το όνομα Κωτσόβολος.
Παρόλο που η αγορά συνεχίζει να κινείται πτωτικά -οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 8-9%– οι προβλέψεις θέλουν την αλυσίδα να κινείται με ρυθμούς αύξησης πωλήσεων αντίστοιχους με αυτούς της τελευταίας χρήσης. «Δυνατά χαρτιά» είναι τα προϊόντα νέας τεχνολογίας (τάμπλετ-κινητά), καθώς και οι οικονομικές λύσεις θέρμανσης.
Ο όμιλος παράλληλα με τα φυσικά καταστήματα δίνει πλέον βάρος και στον τομέα των online πωλήσεων τόσο μέσα από το kotsovolos.gr, όσο και μέσα από το electroworld.gr, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κανάλι αυξάνει συνεχώς μερίδιο στη συνολική πίτα της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών.