Το «κουτάλι κατά του Πάρκινσον» στην Google
- 11/09/2014, 17:03
- SHARE
Ο κυρίαρχος του διαδικτύου αγόρασε την εταιρεία Lift Labs η οποία κατασκευάζει προϊόντα για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
της Λάουρα Λορεντζέτι
Η Lift Labs, εταιρεία που εστιάζει στην κατασκευή προϊόντων για πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον – όπως αυτό-σταθεροποιούμενα κουτάλια, είναι το τελευταίο απόκτημα του διαδικτυακού «γίγαντα» στο πεδίο της βιοτεχνολογίας.
Η Google συνεχίζει την επέλασή της στο χώρο της βιοτεχνολογίας με την εξαγορά της Lift Labs, εταιρείας που κατασκευάζει ένα κουτάλι υψηλής τεχνολογίας το οποίο σταθεροποιείται από μόνο του και προορίζεται για άτομα με νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις.
Η Lift Labs θα αποτελέσει μέρος της Google Life Sciences, που υπάγεται στην Google X, δηλαδή στο τμήμα που εστιάζει σε μακροπρόθεσμα, καινοτόμα πρότζεκτ.
Η συσκευή της Lift Labs είναι ένα κουτάλι με έναν μηχανισμό δόνησης που αντεπιδρά και ακυρώνει το τρέμουλο των ατόμων με νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις, επιτρέποντάς τους να τρώνε ευκολότερα χωρίς να σκορπούν το φαί.
Η συσκευή θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν αγγίζει τα 11 εκατομμύρια.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ανουπάμ Πατχάκ, πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα καθημερινά αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε μια τέτοια συσκευή να χρησιμοποιείται και για διαγνωστικούς σκοπούς, παρακολουθώντας το τρέμουλο στο πέρασμα του χρόνου.
Η εξαγορά αυτή είναι η τελευταία προσθήκη της Google στη «συλλογή» βιοτεχνολογικών επενδύσεών της. Η εταιρεία συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Novartis τον Ιούλιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας έξυπνων φακών, ενώ ταυτόχρονα από πέρυσι έχει ιδρύσει την Calico, εταιρεία βιοτεχνολογίας με έμφαση στην αντι-γήρανση.
Η επένδυση στη Lift Labs έχει και προσωπικό χαρακτήρα για τον ηγέτη της Google X Σεργκέι Μπριν. Η μητέρα του έχει Πάρκινσον και ο ίδιος έχει διαγνωστεί με γενετική προδιάθεση στο να αναπτύξει την πάθηση.
«Δίνω στον εαυτό μου πιθανότητες 50-50 να αναπτύξω Πάρκινσον στα επόμενα 20 με 25 χρόνια» είχε δηλώσει ο Μπριν το 2009. «Αλλά δίνω και πιθανότητες 50-50 στη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο».
Διαβάστε ακόμη:
Πώς η Google προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα