Κριμαία: Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα
- 15/03/2014, 16:45
- SHARE
Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης.
Μεγάλη διαδήλωση έγινε σήμερα στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας με πλήθος κόσμου να κατευθύνεται προς το κυβερνείο με κύριο αίτημα να γίνει δημοψήφισμα όμοιο με αυτό της Κριμαίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega και editor in chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης.
Παράλληλα στο Χάρκοβο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και φιλο –ρώσων, θα γίνει την Κυριακή ένα άτυπο δημοψήφισμα από την πλευρά των δεύτερων. Επίσης οι οπαδοί της Ρωσίας καλούν και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας να προχωρήσουν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα και διαδηλώσεις. Από την άλλη το Κίεβο, που φαίνεται θορυβημένο, καλεί τον κόσμο να αποφύγει τις συγκεντρώσεις. Παράλληλα περίπου 1.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκεντρώθηκαν ακριβώς στα σύνορα με την ουκρανική πόλη Λουκράντς.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα «πράκτορες του Κρεμλίνου» ότι υπέθαλψαν τη φονική βία σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σε μία από τις πιο άμεσες και υψηλότατου επιπέδου επικρίσεις του Κιέβου που στρέφονται κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Από το έδρανό του στο κοινοβούλιο, ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρθηκε στους τρεις θανάτους σε δύο περιστατικά την εβδομάδα αυτή στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο και είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Γνωρίζετε όπως κι εμείς ποιος οργανώνει τις μαζικές διαμαρτυρίες στην ανατολική Ουκρανία – είναι πράκτορες του Κρεμλίνου που τις οργανώνουν και τις χρηματοδοτούν, που προκαλούν τις δολοφονίες ανθρώπων».
Δείτε το βίντεο:
Ρωσία: «Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις»
Οι κυρώσεις που σχεδιάζει η Δύση εναντίον της Ρωσίας έπειτα από ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Κριμαία για την απόσχιση από την Ουκρανία δεν είναι πιθανό να έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, που δεν συμμερίζεται την αγωνία των επενδυτών στη Μόσχα. Τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσουν έναν κατάλογο ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζας) καθώς οι δυτικές χώρες επιχειρούν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα. «Μου φαίνεται πως η οικονομική σημασία των κινδύνων αυτών δεν είναι τόσο σφαιρική. Δεν περιμένω, ειλικρινά μιλώντας, οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα θέσουν σε αμφιβολία το εμπορικό ισοζύγιο ή τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδιά μας».
Ο Ουλιουκάγεφ είπε πως περιμένει ότι η οικονομική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ θα συνεχιστεί. «Τα πολιτικά κύματα έρχονται και πάνε, αλλά η επιχειρηματική συνεργασία συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε όλες τις θέσεις που θα επιτρέψουν στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στο λιγότερο χρόνο στο μονοπάτι της εποικοδομητικής εμπορικής-οικονομικής συνεργασίας», είπε.
Συνάντηση Πούτιν με τον επικεφαλής της ομάδας της Ουκρανίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της ομάδας της Ουκρανίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Βαλέριι Σούσκεβιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά τη συνάντηση πως ήταν «εις βάθος, μακρά και ουσιαστική», όμως αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Νωρίτερα σήμερα ο Σούσκεβιτς είχε δηλώσει πως θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο, απηχώντας τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και δυτικών χωρών. «Όταν ένα δημοψήφισμα διεξάγεται σε πεδίο βολής, όταν ένα δημοψήφισμα συνοδεύεται από ξένα στρατεύματα στην επικράτεια μιας χώρας… για ποια νομιμότητα μιλάμε;» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Σούσκεβιτς προς τους δημοσιογράφους στο ορεινό ολυμπιακό σύμπλεγμα κοντά στο Σότσι.
Διαβάστε περισσότερα: