Λαβρόφ: Έντονο το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
- 30/10/2013, 19:52
- SHARE
Σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου θα αποφέρουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το αμείωτο ενδιαφέρον των Ρώσων για επενδύσεις στη χώρα μας επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν.
«Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί και από τις δυο πλευρές» είπε ο κ. Λαβρόφ, τονίζοντας την ύπαρξη αμοιβαίου ενδιαφέροντος για συμφωνία στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι χρειάζονται αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη: Λαβρόφ: «Ελλάδα και Ρωσία σταθεροί φίλοι»
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις, και πρόσθεσε: «Θέλουμε και οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά και ειδικότερα στον χώρο των κατασκευών και των αγροτικών προϊόντων».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βαίνουν προς ολοκλήρωση και σύντομα θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
Παράλληλα εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα «πρότζεκτς» που εντάσσονται στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση σε αυτά που έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκε και η αναζωπύρωση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ βαίνει προς λύση και το πρόβλημα με τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Συκιάς και Πευκόφυτου.
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Συμέλλα Παντζαρτζή
Διαβάστε ακόμη: Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από τον Λαβρόφ