Liberation: «Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό»
- 15/06/2017, 09:34
- SHARE
«Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες.
«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής «Λιμπερασιόν» που αφιερώνει πέντε σελίδες στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες, που υπογράφει ο διευθυντής Λοράν Ζοφρέν. «Με την ευκαιρία του Eurogroup σήμερα Πέμπτη, που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας» υπογραμμίζεται στον υπότιτλο «η Λιμπερασιόν καλεί τη Γαλλία να δώσει το βάρος της υπέρ της ακύρωσης τουλάχιστον μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του οποίου στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια».
«Κύριε πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος;» θέτει το ερώτημα, προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο Λ. Ζοφρέν και συνεχίζει: «Κατά γενική εκτίμηση πετύχατε την είσοδό σας στη διεθνή σκηνή(…) ήταν όμως με συμβολικές χειρονομίες. Η “πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” θα πρέπει να τιμηθεί σήμερα, περνώντας στην πράξη για ένα φλέγον θέμα: αυτό του ελληνικού χρέους, που εδώ και επταετία συντρίβει την άλλη πατρίδα, αυτή της δημοκρατίας.
Πείθοντας τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν επιτέλους μια συμπεριφορά αντάξια των αρχών τους, θα δώσετε μια συγκεκριμένη υπόσταση στην ανάκαμψη της Ευρώπης, πράγμα που συχνά αναφέρατε κατά την εκλογική σας εκστρατεία.
Το χέρι που αντιμετώπισε με τόση ενέργεια τον καταστροφέα Ντόναλντ Τραμπ, θα απευθυνθεί άραγε και στον ελληνικό λαό που υποφέρει;
Με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. (…) Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο (…)». Και καταλήγει ο Λ Ζοφρέν στο άρθρο του: «Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;».
Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ δίνει ένα πανόραμα των για χρόνια «άκαρπων προγραμμάτων λιτότητας».
«Τα γρανάζια της ατελείωτης ελληνικής κρίσης ενεργοποιήθηκαν το 2004 με το μακιγιάρισμα του δημόσιου ελλείμματος, και χειροτέρεψαν απέναντι σε μια ανένδοτη ευρωζώνη».
Ο συντάκτης στέκεται αναλυτικά στις χρονολογίες: Οκτώβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, Απρίλιο του 2010 στο Καστελόριζο, Φεβρουάριο του 2012 στις Βρυξέλλες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2015 σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Για τη σημερινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο συντάκτης θεωρεί ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τα 7,4 δισ. που θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της, τον Ιούλιο. Και αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».
«Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Τσίπρας έπαιξε τέλεια τον ρόλο του, οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο ψηφίστηκαν, αλλά μπήκαν και σε εφαρμογή, πράγμα καινούριο. Η οικονομική κατάσταση καλυτερεύει (…) πράγμα που δίνει την ελπίδα επιστροφής στις αγορές τον Ιούλιο του 2018 όπως προβλέπεται» καταλήγει ο Ζαν Κατρεμέρ.