Λιτότητα 4,3 δισ. ευρώ και ψίχουλα για το χρέος

Λιτότητα 4,3 δισ. ευρώ και ψίχουλα για το χρέος
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Τα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση, η λίστα με τα αντίμετρα και τα «μαύρα μαντάτα» από τους επενδυτές.

Συνέχιση της λιτότητας επ’ αόριστον προβλέπει το σχέδιο για  το χρέος, το οποίο επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία διάθεση να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, για τουλάχιστον μία πενταετία.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης δηλώνουν στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πως «οι Γερμανοί δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση στα πλεονάσματα πριν από τις εκλογές». Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως στην περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να γίνει με το τέλος της αξιολόγησης, «δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία αναφορά στα πλεονάσματα και οι Ευρωπαίοι απλώς να δεσμεύονται πως θα τα ξαναδούν στα μέσα του 2018».

Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα λιτότητας έως το 2020, χωρίς καμία ελάφρυνση για το  χρέος, αφού ήδη οι Γερμανοί έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα δεχθούν πάγωμα επιτοκίων, ενώ και ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2023.

Παράλληλα, ανεβαίνει και ο λογαριασμός των μέτρων, καθώς για να μπουν καθαρά 3,6 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τουλάχιστον 4,2-4,3 δισ. ευρώ, που θα αντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση.

Το θρίλερ με την  αξιολόγηση έχει αρχίσει ήδη και επηρεάζει την οικονομία. Η αβεβαιότητα, χτυπά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2017, με τους περισσότερους διεθνείς οίκους να αναθεωρούν τις προβλέψεις  τους επί τα χείρω και  να εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμούς από 0,5% έως 1,5%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5%.

Οι ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετατίθενται πλέον σε ένα έκτακτο Eurogroup, καθώς η προθεσμία της 7ης Απριλίου φαίνεται να χάνεται οριστικά, μετά και τις δηλώσεις τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και του ΔΝΤ.

Προψήφιση κάποιων μέτρων πριν την επιστροφή

Οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν προψήφιση πακέτου μέτρων πριν δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) επιμένουν, με την κυβέρνηση να το αρνείται και πηγές των θεσμών να επιμένουν πως «κάποια από τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν την επιστροφή των αποστολών».

Πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει με διαδικασίες εξπρές τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή το πακέτο των μέτρων, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ψηφιστεί, πιθανότατα, τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το πακέτο των νέων μέτρων

Στο πακέτο των μέτρων ύψους 4,2-4,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:

– Η περικοπή του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ από το 2019.

– Η περικοπή στις υφιστάμενες συντάξεις, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από το 2019, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα γίνουν σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ή εάν θα ισχύσουν εφάπαξ, όπως επιδιώκει το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα φθάσουν ακόμη και το 30%, ενώ πλήττονται 900.000 συνταξιούχοι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έρχονται για συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη το κατά πόσο θα απαιτηθεί και νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι «ο λογαριασμός του 1% του ΑΕΠ δεν βγαίνει μόνο από τις κύριες συντάξεις».

– Το πάγωμα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος.

– Το πακέτο των εργασιακών, που εξελίσσεται σε θρίλερ, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ επανήλθε στη σκληρή γραμμή για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την  επαναφορά του lock out. Το Ταμείο εμφανίζεται ακόμη αμετακίνητο στην απαίτησή του να καταργηθεί η πολιτική έγκριση για να προβεί μια επιχείρηση σε ομαδικές απολύσεις, όπως ισχύει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν πριν από το τέλος του προγράμματος, όπως ήταν ήδη ψηφισμένο με το Μνημόνιο.

– Το πακέτο των ενεργειακών, που θα περιλαμβάνει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τη μεταβίβαση του 17% των μετοχών της επιχείρησης στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η λίστα με τα αντίμετρα

Τα αντίμετρα θα αποφασιστούν με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και θα ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση επίτευξης των στόχων για δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

– Η μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%.

– Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ

– Επίδομα θέρμανσης ή ενοικίου (200 εκατ. ευρώ).

– Η υποδοχή όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς (150 εκατ. ευρώ).

– Η χορήγηση επιδόματος για το 1ο και το 2ο παιδί (400-450 εκατ. ευρώ).

– Η μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα και συγκεκριμένα: κατά 50% για συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ μηνιαίως και 100% για συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από τα 700 ευρώ το μήνα.

– Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Προγράμματα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για βασικές υποδομές (400 εκατ. ευρώ).

«Μαύρα» μαντάτα από επενδυτές

«Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, επενδυτής που να βάλει τα λεφτά του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει». Αυτό είναι  το μήνυμα που μεταφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συνομιλούν με εκπροσώπους μεγάλων fund του εξωτερικού. Όπως αναφέρουν, η δυσπιστία για το κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι εάν τις ψηφίσει, είναι διάχυτη.

Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν εκπρόσωποι ξένων επενδυτών σε όλες τις συναντήσεις που είχαν με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας σε μεγάλα επενδυτικά φόρα. «Δεν βάζουμε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα όσο είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι η χαρακτηριστική φράση, που ακούγεται από μεγαλοεπενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, αλλά και Φρανκφούρτη, αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με τους εκπροσώπους των funds, μην κρύβοντας την ανησυχία τους.

Πηγή: Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ