Απαντήσεις Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου για τη διαπραγμάτευση
- 12/04/2016, 18:19
- SHARE
Ποια είναι τα ζητήματα που υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς και ποια τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
Όλα τα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς η οποία διακόπηκε προσωρινά το βράδυ της Τρίτης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τα ζητήματα που αφορούν το φορολογικό και ασφαλιστικό, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την αδυναμία κατάληξης σε πλήρη συμφωνία. Όπως είπε, στόχος είναι πλέον το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων μετά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών τη Δευτέρα, με ορίζοντα τις 22 Απριλίου.”Θέλουμε να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Αν δεν έχουμε συμφωνία θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup για 25 ή 26 για οριστικές αποφάσεις”, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση της Τρίτης περιέλαβε τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις, το δημοσιονομικό πακέτο και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος.
Για το φόρο εισοδήματος ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει βρεθεί το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν. “Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για να είναι δομικά καλύτερο και είναι προοδευτικό”, σημείωσε αναφερόμενος στο νέο φορολογικό, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.500 ευρώ στα 9.091 ευρώ. Πρόταση των θεσμών είναι η μείωση του ορίου στα 8.182 ευρώ.
Εκτός από τη νέα κλίμακα, οι πιστωτές έδωσαν στην κυβέρνηση και διαφορετική κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης. Οι επιβαρύνσεις στην εισφορά ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ και πάνω, με τον μικρό συντελεστή να ανέρχεται στο 1,5% (από 0,7% που προτείνει η κυβέρνηση) και τον ανώτατο συντελεστή στο 9% (από 10% που προτείνει η κυβέρνηση). Τα παραπάνω προκύπτουν από το ρεπορτάζ της Καθημερινής που επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές με τους θεσμούς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για την απόκλιση σε πολλά ζητήματα μεταξύ των θεσμών, όπως για παράδειγμα το χρέος, τις συντάξεις και το αφορολόγητο, κάνοντας λόγο για πιο σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στα δύο τελευταία ζητήματα, και την επιμονή του Ταμείου για το χρέος όπου “ορισμένες χώρες της ευρωζώνης διαφωνούν”.
Δύο νομοσχέδια την επόμενη εβδομάδα
Δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».
Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνει το ΥΠΟΙΚ
Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ -από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.
Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:
Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
‘Ανω των 40.000 ευρώ 45%
Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ
Μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι, αν υπήρχε χρόνος και δεν επίκειτο η εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι διασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδή» τη σημερινή είδηση, ότι η προσωπική διαφορά προστατεύεται μέχρι το τέλος 2017: «Η προστασία των κύριων συντάξεων είναι πλήρης», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι, όχι απλώς δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, θα μπορούν και να αυξάνονται όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εξασφαλίστηκε επίσης εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης, «που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί, ενώ τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ, είναι «απολύτως αναληθή». Διευκρίνισε δε, ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο και για «δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών» και χρήση των αποθεματικών των Ταμείων.
«Εξίσου ανακριβείς», πρόσθεσε, «είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, για να κλείσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (μνημονίου), ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς, για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ «για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές».
Απαντώντας στο ζήτημα για τα κόκκινα δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα υπάρξει λύση, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τους εκροσώπους των δανειστών. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι ακόμη και τα ενήμερα δάνεια αποτελούν μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης.