Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία – «Θα υπάρξουν συνέπειες» απαντά η Ρωσία
- 14/04/2018, 09:14
- SHARE
Μικρής έντασης και στοχευμένες οι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας - ΗΠΑ: «Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ».
Τελευταία ενημέρωση: 15:24
Ολοκληρώθηκαν οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ωστόσο ήταν μικρότερης έντασης από ό,τι αναμενόταν. Σήμερα το πρωί η Ρωσία ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ., ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε ως «εχθρική πράξη» την επίθεση.
Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας. Οι επιθέσεις αποτέλεσαν τα προαναγγελθέντα από τον Τραμπ αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».
Ο Τράμπ είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;».
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 14, 2018
«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ενώ σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε. Ήρθε η ώρα να «ενωθούμε» για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε. Δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία, συμπλήρωσε.
Βρετανία: Σωστή και νόμιμη, περιορισμένη και στοχευμένη η επίθεση
«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επεσήμανε πως η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας, μετά από μια χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, ήταν σωστή και νόμιμη. Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος των επιθέσεων ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
«Ήταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου να αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων», τόνισε η Μέι. Η ίδια, θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, στο ραδιόφωνο του BBC, επεσήμανε πως η πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «περιορισμένη και στοχευμένη» την επίθεση. Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΑΜ όλα τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών Tornado της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) επέστρεψαν με ασφάλεια. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κι άλλη επίθεση κατά στόχων στην Συρία, ο Γουίλιαμσον εξέφρασε την άποψη ότι οι επιδρομές που πραγματοποίησε η Δύση, είχαν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Γαλλία: Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης χημικών όπλων
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί. «Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.
«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε. «Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση. «Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
ΗΠΑ: Πλήξαμε πιο δυνατά – Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό. «Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.
Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.
Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αναδύονταν στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης .
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ’ ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού. Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.
«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις
Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. «Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε. «Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ σε στενό συγχρονισμό με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους Κρουζ, Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ’ όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.
Ρωσία: Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες
«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. «Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα έχουν συνέπειες.
«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον» τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις συντονισμένες επιθέσεις στη Δαμασκό. «Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την Άραβική άνοιξη’, μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος. «Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος. «Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.
Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος στρατηγός.
Συρία: Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους – Είχαμε ενημέρωση από τους Ρώσους
Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σήμερα, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. Ανέφερε ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.
Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό. «Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους … και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη. «Προβαίνουμε σε εκτίμηση των υλικών ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί στις επιθέσεις, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση νωρίτερα την εβδομάδα.
Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», ενώ τη χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Η συριακή προεδρία ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, μερικές ώρες μετά την υπό τις ΗΠΑ επιδρομή στη Συρία σε απάντηση για μια φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα. «Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου. Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.
Παράλληλα το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώνονται σήμερα σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Αμέσως μετά την επίθεση, εκατοντάδες κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία των Ομεϊαδών στη συριακή πρωτεύουσα. Πολλοί κρατούσαν συριακές, ρωσικές και ιρανικές σημαίες. Μερικοί χειροκροτούσαν και χόρευαν, άλλοι οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους σε φάλαγγα κορνάροντας. «Είμαστε οι άνθρωποί σου, Μπασάρ», φώναζαν.
Ιράν: «Εγκληματίες» Τραμπ, Μακρόν και Μέι
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος και η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες. Δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasmιn News. «Τέτοιες επιθέσεις δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προκαλούν μόνο περισσότερη καταστροφή. Οι Αμερικανοί -μέσω τέτοιων επιθέσεων- επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ροχανί.
Το Ιράν, κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και τα καταδίκασε σθεναρά. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τουρκία: Αρμόζουσα απάντηση οι επιθέσεις – Είχαμε ενημέρωση
Η Τουρκία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πλήγματα στη Συρία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Μαχίρ Ουνάλ.
Νωρίτερα σήμερα πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «αρμόζουσα» απάντηση τις αεροπορικές επιδρομές κατά της συριακής κυβέρνησης. «Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο.
«Ο τερματισμός της ένοπλης διαμάχης και η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης, είναι υποχρεωτικές εξελίξεις στην Συρία», έγραψε στο Twitter, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ πάντως δεν χρησιμοποίησαν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος για την πραγματοποίηση των σημερινών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία.
Ισραήλ: Σημαντικό σήμα προς τη Συρία, το Ιράν τη Χεζμπολάχ η επίθεση
Οι υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. «Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», δήλωσε ο Γκαλάντ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η αμερικανική επίθεση στέλνει ένα σημαντικό σήμα προς τον “άξονα του κακού”: το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πληγματα. Ερωτηθείς πόσο έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί , ο αξιωματούχος απάντησε: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω». Ερωτηθείς αν το Ισραήλ βοήθησε στην επιλογή των στόχων, ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε: «Όχι απ’ όσα γνωρίζω».
Ο Οφέρ Σελάχ, βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως η επιδρομή κατά της Συρίας «είναι μια σημαντική ενέργεια από μόνη της· θα πρέπει να αποτελέσει επίσης την αρχή μιας νέας τάξης». Ο ίδιος χαρακτηρίσε την επιδρομή «δικαιολογημένη» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να είναι η τελευταία. «Το Ισραήλ θα πρέπει να πει στον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την πρόθεσή του να αφήσει τη Συρία», συνέχισε ο Σελάχ. «Αν δεν υπάρξει ισορροπία στην περιοχή, στη μια πλευρά της οποίας βρίσκονται οι δυτικές δυνάμεις, σουνιτικά κράτη και το Ισραήλ, δεν θα υπάρξει σωτηρία για τον βασανιζόμενο συριακό λαό».
Ιράκ: Επικίνδυνη εξέλιξη για την σταθερότητα της περιοχής
Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία κατά συριακών στόχων, θα δώσουν στην τρομοκρατία μία ευκαιρία επέκτασής της στην περιοχή, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο υπουργείο, οι αεροπορικές επιδρομές σηματοδοτούν «μία επικίνδυνη εξέλιξη».
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις, απειλώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχή και προσφέροντας στην τρομοκρατία μία άλλη ευκαιρία να επεκταθεί, μετά την εκδίωξη της από το Ιράκ και την υποχώρησή της, σε μεγάλο ποσοστό εντός της Συρίας», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να συζητήσουν την κατάσταση στην διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, στην Σαουδική Αραβία.
Ιορδανία: Απαιτείται πολιτική λύση
Η Ιορδανία σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ότι μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα στην Συρία. «Η συνέχιση της βίας θα οδηγήσει σε περισσότερη βία, κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και εκτοπισμό πληθυσμών, με πραγματικό θύμα τον λαό της Συρίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μοχάμεντ αλ-Μομανί.
ΟΗΕ: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή κλιμάκωσης
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.
«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.
ΟΑΧΟ: Προσπάθεια επιθεώρησης στη Ντούμα
Επιθεωρητές όπλων στοχεύουν στην άσκηση πιέσεων για την υλοποίηση σχεδίων προκειμένου να κατευθυνθούν σήμερα στην περιοχή που έγινε η χημική επίθεση, στην πόλη Ντούμα της Συρίας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters. Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφάλειας, μία ομάδα του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων θα αναπτυχθεί στην περιοχή της επίθεσης της 7ης Απριλίου με χημικό όπλο, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.
Στήριξη του ΝΑΤΟ στις αεροπορικές επιθέσεις
Το ΝΑΤΟ δεν είχε συμμετοχή στην πραγματοποίηση των σημερινών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων, ωστόσο «υποστηρίζει» τα πλήγματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. «Θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις εναντίον του λαού της Συρίας με χημικά όπλα», αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ενημερώσουν σήμερα το ΝΑΤΟ σχετικά με τις συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις τους κατά κυβερνητικών στόχων στην Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας. Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν’ αρχίσει γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
EE: Στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης
«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να καταδικάζεται με τους πιo σκληρούς όρους. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να εντοπίζει για να λογοδοτήσουν τους υπεύθυνους οποιασδήποτε επίθεσης με χημικά όπλα», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωση του για την επέμβαση στη Συρία, και επισημαίνει: «Η Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα μια διαρκή εκεχειρία την οποία θα σέβονται όλες οι πλευρές και η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη πολιτικής λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων δια της διαδικασίας της Γενεύη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, που θα φέρει την ειρήνη στη χώρα μια για πάντα. Μετά από τα βάσανα που υπέστησαν, οι Σύριοι δεν αξίζουν τίποτε λιγότερο».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» μετά τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας. «Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.
«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του λαού της Συρίας. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Γερμανία: Απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια προειδοποίησης της Συρίας
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ως μία «απαραίτητη και κατάλληλη» ενέργεια προειδοποίησης της Συρίας κατά του ενδεχόμενου μιας νέας χρήσης χημικών όπλων. «Υποστηρίζουμε το γεγονός της ανάληψης αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία ως συμμάχων μας, αλλά μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Η ίδια, είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα, ότι η Γερμανία δεν θα ελάμβαβε μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Συρίας.
«Αυτή η επιχείρηση έχει σκοπό να περικόψει την ικανότητα του καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και να το αποτρέψει από περιατέρω παραβιάσεις της σύμβασης για τα χημικά όπλα. Στηρίζουμε την ανάληψη ευθύνης κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους συμμάχους μας ως μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η στρατιωτική επέμβαση ήταν απαραίτητη και κατάλληλη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αποκήρυξης της χρήσης χημικών όπλων και την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις. 100 χρόνια μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα. Η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Κύπρος: Καμία συμμετοχή στην στρατιωτική επιχείρηση
«Η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση και στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας», τονίζει με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ης Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου. Προσθέτει ότι οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν έτυχε οποιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης κσι σημειώνει ότι «για την επιχείρηση αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ούτε έχει επηρεαστεί το FIR ή αεροδιάδρομοι του».
Ο Κύπριος εκπρόσωπος αναφέρεται επίσης στη συντονισμένη αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας, εναντίον συγκεκριμένων στόχων στη Συρία, που έχει ολοκληρωθεί και η οποία «φαίνεται να είναι ανάλογη εκείνης που είχε γίνει τον Απρίλιο 2017». Καταλήγοντας δε τονίζει: «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα καταστεί δυνατό να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι πηγές κινδύνων σε αυτή τη γειτονική χώρα θα αντιμετωπισθούν με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου».
Κίνα: Πίστη στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, εξέφρασε σήμερα την πίστη του, στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, ως του μοναδικού τρόπου επίλυσης του προβλήματος στην Συρία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη μιας συνολικής, δίκαιης και αντικειμενικής έρευνας, αναφορικά με τις φερόμενες ως επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία.
Η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ίδια, τόνισε πως η Κίνα έχει συστηματικά εναντιωθεί στην χρήση πολεμικής βίας στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, τονίζοντας ότι κάθε στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει τις αρχές, αλλά και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Δείτε ακόμη: ΟΗΕ: Κίνδυνος για ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση – Ρωσία: «Προβοκάτσια» στη Συρία