Μάχη κατά της ανισότητας υποσχέθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα
- 29/01/2014, 09:27
- SHARE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια για τους δημόσιους υπάλληλους.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το έτος 2014 θα τεθεί υπό το έμβλημα της οικονομικής «δράσης», ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το Κογκρέσο ότι θα εργασθεί για τη μείωση των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, εν ανάγκη παρακάμπτοντας το πράσινο φως που χρειάζεται από το κοινοβούλιο.
Στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την ελπίδα «να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη και να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες προς τη μεσαία τάξη».
Ορισμένα απ’ αυτά τα μέτρα «θα απαιτήσουν μια δράση του Κογκρέσου και ανυπομονώ να εργασθώ μαζί σας», δήλωσε ο Ομπάμα με μαχητικό τόνο έπειτα από τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του βρήκε αντιμέτωπους τους ρεπουμπλικάνους που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν ακίνητες, ούτε κι εγώ. Συνεπώς, όταν θα μπορώ να παίρνω μέτρα χωρίς να περάσω από τη νομοθετική οδό για να βελτιώσω τις πιθανότητες για περισσότερες αμερικανικές οικογένειες, θα το κάνω», τόνισε, παρόλο που το περιθώριο ελιγμών του είναι πολύ περιορισμένο. Ανάμεσα στα μονομερή μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου γι’ αυτούς που συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στα 10,10 δολάρια έναντι των 7,25 που είναι σήμερα. Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε όλους τους εργαζομένους. «Αυτό θα βοηθήσει οικογένειες. θα δώσει στους πελάτες των επιχειρήσεων περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Δεν περιλαμβάνει κανένα νέο γραφειοκρατικό πρόγραμμα. Συνταχθείτε λοιπόν με την υπόλοιπη χώρα. Πείτε ναι: Δώστε μια αύξηση στην Αμερική!», τόνισε.
Ομπάμα: «Η μαριχουάνα δεν είναι πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ»
Το μέτρο που προτείνει ο Ομπάμα θα συνδέσει επίσης για πρώτη φορά τον ελάχιστο μισθό με τον πληθωρισμό. Κάλεσε ακόμη της επιχειρήσεις να αυξήσουν μονομερώς τους μισθούς και να προσλάβουν μακροπρόθεσμα ανέργους — και να πληρώνουν τις γυναίκες περισσότερα από τα 77 σεντς που κερδίζουν τώρα για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, κάτι για το οποίο δήλωσε πως «μας φέρνει σε δύσκολη θέση».
Προσωποποιώντας το θέμα, επαίνεσε τον Τζον Σοράνο, έναν ιδιοκτήτη πιτσαρίας στη Μινεσότα , ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό μαζί με έναν από τους νεαρούς υπαλλήλους του, επειδή αύξησε το μισθό των εργαζομένων του σε 10 δολάρια την ώρα. «Ζητώ περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων στην Αμερική να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Τζον και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αυξήσετε τους μισθους των εργαζομένων σας», δήλωσε ο Ομπάμα.
«Αυτό που κατά τη γνώμη μου ενώνει τους ανθρώπους σ’ αυτή τη χώρα (…) είναι η απλή και βαθιά πίστη στην ιδέα ότι καθένας μπορεί να τα καταφέρει», δήλωσε ο Ομπάμα δίνοντας πολλά παραδείγματα του σχεδίου του να τονώσει την ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2007-2009.
Μιλώντας για «το χαμηλότερο εδώ και πέντε χρόνια ποσοστό ανεργίας» και για «μια αγορά ακινήτων που ανακάμπτει», ο Ομπάμα δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χρονιά δράσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Υπογράμμισε πάντως πως, «ακόμη και σε πλήρη ανάκαμψη, υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί εργάζονται σκληρότερα από πριν μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα” και δήλωσε πως η αποστολή της κυβέρνησης είναι “να ανατρέψει αυτή την τάση». Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να παρατείνει τα επιδόματα για 1,6 εκατομμύριο μακροπρόθεσμα ανέργους, τα οποία έληξαν στο τέλος του 2013.
Διαβάστε επίσης: Η οικονομία των ΗΠΑ βγαίνει από τον πάγο
«Χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αυτή η χώρα τους χρειάζεται μέσα στο παιγνίδι», τόνισε. «Γι’ αυτό ζητούσα από τους διευθυντές των επιχειρήσεων να δώσουν μια ευκαιρία σε περισσότερους μακροπρόθεσμα ανέργους, μια νέα δουλειά και μια νέα ευκαιρία για να ζήσουν τις οικογένειές τους … Απόψε ζητώ από κάθε επιχειρηματικό ηγέτη στην Αμερική … να κάνει το ίδιο».
Η δημοκρατική κυβέρνηση και οι ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αρχίσει από το 2011 μια αντιπαράθεση που έφθασε στην κορύφωσή της τον Οκτώβριο, με τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πάνω από δύο εβδομάδες. Έκτοτε επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς, όμως επαπειλούνται και άλλες κρίσεις, όπως σχετικά με μια πολλοστή αύξηση της οροφής του χρέους.
Πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν κατά νου κυρίως το προσωπικό τους μέλλον: ολόκληρη η Βουλή και το ένα τρίτο της Γερουσίας θα αντικατασταθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι Δημοκρατικοί σύμμαχοι του Ομπάμα δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει καλά για να ξανακερδίσουν μια πλειοψηφία.
Διαβάστε: Πιο δημοφιλής και από τον Ομπάμα ο πάπας στις μηχανές αναζήτησης