«Ματωμένες» κάλπες…
- 11/05/2014, 13:48
- SHARE
Δύο παράλληλα, όσο και αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία ζητούν απαντήσεις για το μέλλον της χώρας.
Για τη διεξαγωγή των σημερινών, παράλληλων και αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δεν χρειάστηκαν παρά λίγες χιλιάδες γρίβνα για να αγοραστούν τόνερ για τους εκτυπωτές και χαρτιά Α4 για την ασπρόμαυρη εκτύπωση των ψηφοδελτίων.
Οι διοργανωτές τους έκριναν περιττά τα έξοδα για να στηθούν παραβάν στα εκλογικά τμήματα ή για την αγορά εκλογικών φακέλων. Κι έτσι, όπως συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες στην Κριμαία, έτσι και σήμερα οι ψηφοφόροι των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας ρίχνουν τα ψηφοδέλτιά τους μέσα σε διαφανείς κάλπες, αφήνοντας σε κοινή θέα την τελική επιλογή τους.
Όχι ότι έχουν και πολλές: υπάρχει μόνον το «ναι» ή το «όχι», σε ένα και μοναδικό (ανά περιφέρεια) ερώτημα, που διατυπώνεται στα ρωσικά και στα ουκρανικά: «Συμφωνείτε με την αυτονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» για τους κατοίκους του Ντονέτσκ. «Συμφωνείτε με την αυτονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;» για τους κατοίκους της όμορης περιφέρειας, που γειτνιάζει κι αυτή με τη Ρωσία.
Οι εκλογικοί κατάλογοι που χρησιμοποιούνται είναι οι παλιοί, από τις εκλογές του 2012. Τα εκλογικά τμήματα είναι λιγοστά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα να επικρατεί από το πρωί… χάβρα, που αφήνει το πεδίο ανοιχτό για πλείστες όσες παρατυπίες.
Διεθνείς παρατηρητές δεν υπάρχουν για την επόπτευση μίας -ούτως ή άλλως προβληματικής, λόγω της εμφυλιακής κατάστασης- εκλογικής διαδικασίας, την οποία το Κίεβο και σύσσωμη η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «παράνομη» και «καταστροφική». Ενώ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζήτησε την υπό προϋποθέσεις αναβολή του δημοψηφίσματος «για να ανοίξει ο δρόμος του εθνικού διαλόγου».
Μετά, όμως, από το… μυστηριώδες «νιέτ» των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην παρέμβαση-ελιγμό του Κρεμλίνου, τι μπορεί τελικά να σημαίνει η υπερίσχυση του «ναι» στο αμφιλεγόμενο -από πλευράς νομιμότητας, αλλά και διαφάνειας- δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ; Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές του δεν έχουν απαντήσεις…
Στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος δεν γίνεται λόγος ούτε για απόσχιση από την Ουκρανία, ούτε για ένωση με τη Ρωσία. Στο Ντονέτσκ, στελέχη της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής διοίκησης λένε τώρα ότι, εφόσον επικρατήσει σήμερα το «ναι», θα διοργανωθεί αργότερα ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πιθανόν στις 18 Μαϊου, με το ερώτημα της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ανάλογες σκέψεις διατυπώνονται και στο Λουγκάνσκ. Προφανώς, η εβδομάδα που αρχίζει θα αναλωθεί σε ένα έντονο διεθνές διπλωματικό «παζάρι»…
«Εάν το Κίεβο συμφωνούσε στην αναγνώριση της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ουκρανία -ώστε να μπορούν να διαβάζουν όλοι τα επίσημα έγγραφα που θα καλούνται να υπογράφουν- καθώς και στην παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις περιφέρειες, κυρίως στη διαχείρηση του τοπικού προϋπολογισμού -ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης στις περιφέρειές μας- τότε θα ήμασταν ικανοποιημένοι», λέει ο Νικολάι Ζαγκορούικο, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Ντονέτσκ και στέλεχος του πρώην κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς. «Για την ακρίβεια», προσθέτει, «εάν είχαν κάνει αυτά τα δύο πράγματα, είμαι σίγουρος ότι το δημοψήφισμα θα είχε ακυρωθεί και τελικά θα το είχαν ήδη ξεχάσει όλοι!».
Υπάρχουν, όμως, πράγματι περιθώρια ώστε το αποτέλεσμα από τις σημερινές κάλπες να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και διαπραγματευτικό χάρτι σε έναν διάλογο με την κυβέρνηση του Κιέβου;
Χθες, ο μεταβατικός (μη εκλεγμένος) πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις των ανατολικών να προσέλθουν σε διάλογο «στρογγυλής τραπέζης» με αντικείμενο την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας, τονίζοντας πάντως ότι σε αυτό δεν μπορούν να έχουν θέση «οι τρομοκράτες».
Χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ (επικεφαλής μίας κυβέρνησης που επίσης δεν προέκυψε μέσα από τις κάλπες, αλλά από τη συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μετά την κατάρρευση της προεδρίας Γιανουκόβιτς) προανήγγειλε προχθές την έναρξη εθνικού διαλόγου, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, 14 Μαϊου.
Στο μεσοδιάστημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ -που συναντήθηκαν χθες στην εκλογική περιφέρεια της Καγκελαρίου, στο Στράλζουντ- ζήτησαν να αρχίσει άμεσα και υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ ο αφοπλισμός όλων των ένοπλων ομάδων στην Ουκρανία. Όρισαν μάλιστα και ως ημερομηνία έναρξης αυτής της διαδικασίας την Πέμπτη, 15 Μαϊου.
Κι απείλησαν για πολλοστή φορά τη Ρωσία με νέες κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το επόμενο μεγάλο διακύβευμα ΔΝΤ και Δύσης στην Ουκρανία: η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαϊου, από τις οποίες θα προκύψει ένας νόμιμα πια εκλεγμένος πολιτειακός «άρχοντας» στο Κίεβο και θα δημιουργηθεί η αίσθηση μίας -επίπλαστης έστω- πολιτικής σταθερότητας στη χρεωκοπημένη χώρα, προτού ο πληθυσμός αρχίσει να νιώθει στο «πετσί» του και στην τσέπη του τη «μέγγενη» του σκληρότατου μνημονίου…
Διαβάστε ακόμη:
Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ουκρανίας – Δείτε τις φωτογραφίες
Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες