Η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης
- 11/06/2014, 10:23
- SHARE
Ο ανασχηματισμός, η Β’ Αθήνας και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ο ανασχηματισμός είναι πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, ειδικά, όταν αυτή δείχνει να χάνει σε δυναμική. Στις τελευταίες ευρωεκλογές μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να συγκεντρώσει τις ψήφους που περίμενε, μένοντας στα ίδια επίπεδα με τις εθνικές εκλογές του 2012, όμως πέτυχε μια ξεκάθαρη διαφορά από τη ΝΔ.
Επίσης η επικράτηση της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής έναντι του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος είχε τη στήριξη και των δύο κυβερνητικών εταίρων, ήταν ένα γεγονός που δεν θα μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη.
Η Αττική εξελίσσεται σε «μαύρη» τρύπα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η τάση που είχε αποτυπωθεί στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών του 2012 επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε, με τις γαλαζοπράσινες απώλειες να διευρύνονται στις διπλές κάλπες του Μαΐου. Εκτός από την πάντα «γαλάζια» Α’ Αθηνών, όπου η ΝΔ πέρασε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με απώλειες 6,34%, στην πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της Αττικής, στη β’ Αθηνών, το κυβερνών κόμμα έπεσε κατά 5,1% σε σχέση πάντα με τις βουλευτικές προ δύο ετών. Τότε πήρε στη Β’ Αθηνών ποσοστό 26,22%, ενώ συνολικά στις ευρωεκλογές του 2014 κατέβηκε στο 21,12% χάνοντας ταυτόχρονα και 64.757 ψηφοφόρους. Το 2012 τη ΝΔ είχαν ψηφίσει 261.917 πολίτες και το 2014 την ψήφισαν 197.160.
Συνολικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν 827.929 ψήφους, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 και ακόμα και αν πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, που δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πλεύση όσον αφορά στην οικονομική της πολιτική.
Βέβαια η επιλογή του κ. Γκίγκα Χαρδούβελη είναι περισσότερο μια επιλογή συμβιβασμού του κ. Σαμαρά με τους δανειστές, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι τόσο την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα, όσο και αυτή του Χάρη Θεοχάρη. Ο νέος υπουργός είναι της ίδιας σχολής και η επιλογή του εγγυάται για τους πιστωτές της Ελλάδας τη συνέχιση των βασικών κατευθύνσεων της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής με βάση τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, όπως αναφέρουν και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση έχει έτσι και αλλιώς περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και μια μεγάλη διαπραγμάτευση μπροστά της, αυτή για το χρέος, όντας ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Έτσι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να ρίξει στη μάχη του νέου κυβερνητικού σχήματος στελέχη που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του 2012 και αποτελούν τον «πυρήνα» της Κ.Ο. της ΝΔ. Μια ματιά στην παρακάτω λίστα και μετά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης είναι αρκετή.
Τώρα αν η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει τα σωστά πρόσωπα στις σωστές θέσεις, είναι μια άλλη κουβέντα. Η νέα κυβέρνηση προφανώς στηρίζεται σε λίγα πρόσωπα που έχουν το κύρος και τις ικανότητες να παράξουν πραγματικό κυβερνητικό έργο.
Aλλά όπως σχολιάζει και ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας: ” με αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα που έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο”.
*Ο Τάσος Ζάχος (azachos@olivemedia.gr) είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Fortune και του FortuneGreece.com
Διαβάστε ακόμη: