Η «μεγάλη» ομιλία της Τερέζα Μει και το χρονοδιάγραμμα του Brexit
- 17/01/2017, 14:04
- SHARE
Ποια είναι τα σημεία- κλειδιά; Η διαδικασία, το όραμα και οι προσδοκίες.
Όλοι περιμένουν με αγωνία την «μεγάλη» ομιλία της Τερέζα Μει για το Brexit. Οι αγορές, οι τράπεζες, οι εταιρείες, αλλά κυρίως οι πολίτες, οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, να ανέβει στο βήμα του Lancaster house και να δώσει απαντήσεις σχετικά με το Brexit.
Το δημοψήφισμα του Ιουνίου προκάλεσε ένα παγκόσμιο σοκ, το οποίο μπορεί όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά να ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα (οι αγορές επανήλθαν στην κανονικότητα χωρίς μεγάλες απώλειες), εντούτοις η χώρα και η Ένωση βρίσκονται προ των πυλών για την έναρξη της μακράς και ενδεχομένως επίπονης διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά, ο βρετανικός λαός, ευελπιστεί σε ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και πώς πρακτικά θα επηρεαστεί η καθημερινότητά τους.
Ποια είναι τα σημεία- κλειδιά; Η διαδικασία, το όραμα και οι προσδοκίες.
Όσον αφορά στη διαδικασία, η πρωθυπουργός σίγουρα θα αναφερθεί εκτενώς αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψει τον πλήρη σχεδιασμό της και αυτό γιατί πρωτίστως χρειάζεται να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο για το αν θα αναμειχθεί τελικά και το κοινοβούλιο στην επίκληση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.
Ωστόσο, η ίδια θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη διαδικασία, ή όπως την αποκαλεί «στην φάση της εφαρμογής» τον φετινό Μάρτιο, ακόμα και αν «αναγκαστεί» να συμπεριλάβει σε αυτήν και το κοινοβούλιο. Η Μέι θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο.
Η πρώην υπουργός θα κληθεί επίσης να επικοινωνήσει στους πολίτες, τι θα ισχύσει με την μεταναστευτική πολιτική και τους εργαζόμενους από άλλες χώρες στην Μεγάλη Βρετανία όταν αυτή δεν θα είναι πια κράτος – μέλος της Ε.Ε. Θα πληρώνουν οι εταιρείες που τους απασχολούν για την παραμονή τους στη χώρα; Θα μεταφέρουν τα γραφεία τους από το Λονδίνο σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και τι θα σημάνει αυτό για την Βρετανική οικονομία;
Στον αντίποδα, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπέρμαχων του Βrexit ψήφισε με σκοπό «να φύγουν οι ξένοι» και να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους Βρετανούς, η εφαρμογή του αντιθέτου θα επιφέρει θύελλα αντιδράσεων.
Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό του εμπορίου όπου η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να πείσει ότι υπάρχει σχεδιασμός. Η ρητορική των πρώτων μηνών μετά το δημοψήφισμα που ήθελε την χώρα να κρατά πολλά από τα προνόμια των ενδοκοινοτικών διακινήσεων και συναλλαγών, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί και η Ε.Ε. μπορεί να μην θέλει να δείξει το αυστηρό της πρόσωπο με ένα «σκληρό» Brexit, αλλά προς αποφυγήν του domino των αποχωρήσεων και άλλων χωρών-μελών, δεν πρόκειται να αφήσει την Αγγλία να πέσει στα μαλακά.
Ποίο είναι λοιπόν το όραμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και της κυβέρνησής της και πότε τα αποτελέσματά της «Μεγάλης Εξόδου» που θα κάνουν τη χώρα «πιο δίκαιη και πιο δυνατή» (σ.σ το σύνθημα του στρατοπέδου του Brexit ήταν “Brexit will make us stonger and fairer”) θα φανούν στους πολίτες;
Μέχρι η Τερέσα Μέι να απαντήσει, ας δούμε ένα χρονοδιάγραμμα με τις πιο βασικές ημερομηνίες του Βrexit
Ιανουάριος 2017: Θα ανακοινωθεί πότε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επικαλεστεί το άρθρο 50 και ποιος θα είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου
31 Μαρτίου 2017: Η προθεσμία που έχει θέσει η Τερέσα Μέι για να ανακοινώσει και επισήμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Μεγάλη Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε.
30 Σεπτέμβριου 2018: Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο αρμόδιος της Ε.Ε για το Brexit, Michael Barnier, θα πρέπει να έχει καταλήξει στους όρους της διαπραγμάτευσης της αποχώρησης από την Ένωση
31 Μαρτίου 2019: Η ημερομηνία μέχρι την οποία η Τερέσα Μέι θέλει να έχει καταλήξει στις διαπραγματεύσεις πάνω στο Brexit.
Μάιος 2019 (;): Η Βρετανία επισήμως εξέρχεται από την Ε.Ε, μετά την επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη.