Η μεγάλη στιγμή του Μάριο Ντράγκι

Η μεγάλη στιγμή του Μάριο Ντράγκι

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μηδενίσει τα επιτόκια – Τι σημαίνει αυτό για επιχειρήσεις, τράπεζες και καταναλωτές. 

Τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη αναμένει η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι 56 από τους 58 οικονομολόγους αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, ενώ οι 44 από τους 50 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα καθιερώσει αρνητικό επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ επεξεργάζεται μία πρόταση για την υπό όρους παροχή πιο μακροχρόνιας χρηματοδότησης στις τράπεζες και αναμένεται να έχει έτοιμο το σχέδιο για τη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας. Οι λεπτομέρειες για το κόστος, τη διάρκεια και το κατάλληλο μέτρο της παροχής πιστώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η διάρκεια της χρηματοδότησης μπορεί να 4ετής, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι εργάζονται πάνω σε ένα πακέτο πιθανών μέτρων, αλλά έχουν εξαιρέσει την προοπτική αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, την οποία θεωρούν πιο ισχυρό μέτρο. Μόνο το 8% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει αγορές περιουσιακών στοιχείων, υποδηλώνοντας ότι δεν θεωρούν πώς θα ακολουθήσει τον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η τράπεζα εστιάζει σε μέτρα ρευστότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ξεμπλοκάρισμα του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν την άρση της απορρόφησης της ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αγορές ομολόγων που έκανε η ΕΚΤ την περίοδο της κρίσης, την επέκταση του καθεστώτος της πλήρους αναχρηματοδότησης των τραπεζών, τη μείωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τραπεζών και τη μεταβολή του πλαισίου σχετικά με τα ενέχυρα (που πρέπει να προσκομίζουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ).

Μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να εξασθενήσει το ευρώ και να αυξήσει τον πληθωρισμό, αλλά τα πιο αντισυμβατικά μέτρα – που εστιάζουν στην ενίσχυση των δανείων και στη βοήθεια για την εφαρμογή της πολιτικής – θα είναι πιο σημαντικά όσον αφορά την επίδρασή τους στην οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura International.

Ζητούμενο η φθηνή ρευστότητα
Σύμφωνα με στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, το βασικό πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Νότο της Ευρώπης συνολικά, είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, με αποτέλεσμα να κλειστούν «κλειστές» τις στρόφιγγες. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που το βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και μάλλον θα μειωθεί περαιτέρω την Πέμπτη. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι οι ΜμΕ στη Ν. Ευρώπη φθάνουν να δανείζονται με επιτόκια 8-9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το πιο πιθανό σενάριο είναι να διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο σε 0,15% ή 0,10%, κάτι που θα ελαφρύνει έστω και λίγο εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που εξαρτώνται από αυτό.

Επιπλέον προβλέπουν αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα Κεντρικής Ευρώπης κυρίως να διαθέσουν τη ρευστότητα τους στην πραγματική οικονομία ή στη διατραπεζική αγορά.

Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014
Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014, από 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η επίβλεψη της σταθερότητας των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω του 2%.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ορισμένων οικονομικών αναλυτών για είσοδο της ευρωζώνης σε περίοδο αποπληθωρισμού (φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και μείωσης των μισθών).

Τούτων δοθέντων, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα στις 5 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της στην Φρανκφούρτη.

 Διαβάστε ακόμη: 

Πώς η Μέρκελ δέχτηκε το «ότι χρειαστεί» του Ντράγκι για το ευρώ

Κομισιόν: Αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα