To μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο
- 13/03/2014, 09:12
- SHARE
Η Tesla κάνει μια επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων που θα απασχολεί 6.500 άτομα με στόχο την κυριαρχία στο ηλεκτρονικό μέλλον των αυτοκινήτων.
Το 2013 η Tesla πούλησε 22.300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2020 σχεδιάζει να πουλήσει 500.000 και ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα το καταφέρει είναι να συγκεντρώσει την παραγωγή μπαταριών της (που σήμερα είναι διασκορπισμένη σε διάφορους προμηθευτές) κάτω από μία στέγη. Και η στέγη αυτή θα πρέπει να είναι τεράστια, σχεδόν 1 εκατ. τ.μ. σε εμβαδό.
Η ανάγκη για το νέο εργοστάσιο -για το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμα η τοποθεσία κατασκευής του- προκύπτει επίσης από την ανάγκη να κατασκευαστεί το φθηνό, μαζικής παραγωγής μοντέλο που σχεδιάζει η Tesla για το ευρύ κοινό. Η οικονομία που θα προκύψει από την παραγωγή σε αυτό θα ρίξει το κόστος των μπαταριών κατά 30%, στοιχείο απαραίτητο αν ο Έλον Μασκ -όπως έχει δηλώσει- θέλει η τιμή του «μικρού» ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι η μισή από εκείνη του Model S (σήμερα στα $70.000, αλλά θα πέσει και εκείνη).
Apple και Tesla Motors: Έρχεται το… iCar;
Μέχρι τώρα η Tesla προμηθεύεται μπαταρίες και τις πρώτες ύλες τους (λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, ηλεκτρολύτες κ.λπ.) από εταιρείες όπως η LG, η Samsung και η κινεζική BYD, όμως ο μεγαλύτερος προμηθευτής (και μέτοχος-επενδυτής της) είναι η Panasonic. Οι αναλυτές εκτιμούν πως από τα $5 δισ. που θα κοστίσει το νέο εργοστάσιο, μόνο τα 2 δισ. θα προέλθουν από την Tesla• τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από συνεταίρους που επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί της, αφού αν δεν το κάνουν, θα μείνουν αναπόφευκτα, εκτός των προμηθειών της. Η Panasonic εμφανίζεται ως ο κυριότερος υποψήφιος.
Εκτός από το να εφοδιάζει τα δικά της αυτοκίνητα, η Tesla αναμένεται να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιό της για να προμηθεύει με μπαταρίες την τεράστια αγορά των ΗΠΑ -συστήματα αποθήκευσης ενέργειας κτηρίων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.- στην οποία έχει ήδη πελάτες εταιρείες όπως την SolarCity, τη μεγαλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών στη χώρα.