Η Μέρκελ ξορκίζει την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται με χρέος

Η Μέρκελ ξορκίζει την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται με χρέος

Προειδοποίηση από την καγκελάριο για εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η Γαλλία χάνει ένα ακόμα στόχο. 

Η υπαναχώρηση από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων εγείρει τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, έκρινε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας ως υπόδειγμα για το πώς μια χώρα μπορεί να απομακρυνθεί από την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται με χρέος.

«Οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όταν η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή σωστά προειδοποιεί πως η αναστροφή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περαιτέρω ανάκαμψη», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος για να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

«Το να τηρούμε τις δεσμεύσεις τις οποίες κάνουμε εμείς οι ίδιοι στην Ευρώπη, ειδικά στην ευρωζώνη, πρέπει να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος.

Στο μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι που ανακοίνωσε τα δικά του επιθετικά μέτρα για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, δεν βρήκε αρκετά πρόθυμους τους Γερμανούς και τους Γάλλους στο να τα εφαρμόσει.  Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η απάντηση της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν κατηγορηματική: Όχι.

Η Γερμανία και η Γαλλία, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, θα πουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να δώσουν κρατικές εγγυήσεις για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (ABS) της ΕΚΤ, αποκαλύπτει το Bloomberg, καθώς έχει στα χέρια του προσχέδιο σχετικού εγγράφου.

Ο Ντράγκι ζήτησε από τις κυβερνήσεις να εγγυηθούν κάποια κομμάτια των ABS στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να αγοράσει και πιο ριψοκίνδυνους τίτλους και έτσι να μεγιστοποιήσει τη θετική επίδρασή της στην αγορά αυτή και στην πραγματική οικονομία.  Έχοντας λάβει επιθετικότατα μέτρα, όπως η μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η παροχή φθηνών δανείων στις τράπεζες, η ΕΚΤ πιέζει τώρα τους πολιτικούς της Ευρώπης να συμβάλλουν και αυτοί με τα δικά τους χρήματα στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας του ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά,  η γαλλική οικονομία συνεχίζει να προβληματίζει. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα επιτύχει το 2017 τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο αυτό έως το 2015.  Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Παρισιού να επιτύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Γαλλία δεν ζητά οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά όρια, αλλά ότι θέλει οι Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι ασθενείς, η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζουμε για το 2015 θα περιορισθεί στο 4,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% το 2017», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στην πραγματικότητα ελαφρά στο 4,4% φέτος και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το τρέχον σχέδιο για εξοικονόμηση δαπανών 21 δισεκ. ευρώ το 2015, ενώ δεν θα αυξήσει τους φόρους στη διάρκεια του έτους αυτού. Ο υπουργός προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση αναμενόταν ευρύτερα, μετά από μία σειρά πρόσφατων δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα και τις εκκλήσεις προς την ΕΕ να είναι ευέλικτη στην εφαρμογή του μηχανισμού του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θέτει περιορισμούς στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο 1,37% μετά την ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: 

Η συνέπεια του Μάριο Ντράγκι αλλάζει τους κανόνες στην Ευρωζώνη